Mannerheim-ristin ritarin esineistö huutokaupattavaksi

Huutokaupattavaan kokonaisuuteen kuuluu muun muassa valokuvia, dokumentteja ja asepuku.

TURKU. Luutnantti Esko Kaustilta jäänyt esineistö huutokaupataan maaliskuun 21. päivä. Kausti oli Mannerheim-ristin ritari nro 136. Hän menehtyi 24. kesäkuuta 1944 viikkoa ennen ristin myöntämistä.

Huutokaupattava esineistö on ainutlaatuinen kokonaisuus. Siihen kuuluu muun muassa asepuku, merkkejä, dokumentteja ja Kaustille myönnetty Mannerheim-risti kilpineen. Hämeenlinnassa syntynyt Kausti kaatui ennen ristin myöntämistä, jolloin hänen omaisuutensa siirtyi hänen vaimolleen. Nykyiset omistajat eivät ole kuitenkaan sukua Kaustille.

Huutokaupan järjestää turkulainen huutokauppatalo Eerik’s Auction House.

– Tällaista kokonaisuutta ei ole ennen myyty huutokaupassa. Esineistö myydään yhtenä kokonaisuutena, jonka odotettu myyntihinta on todennäköisesti 50–100 tuhatta euroa, Eerik’s Auction Housen pääarvioitsija Jorma Aukeenpää kertoo.

Aukeenpään mukaan Mannerheim-ristejä on aiemminkin huutokaupattu. Itse ristiin liittyy tiettyjä ehtoja.

– Jos ristin aikoo viedä ulkomaille, tarvitsee maastavientiluvan. Se rajoittaa ostajia, sillä ulkomaalaisella ostajalla tarvitsee olla maastavientilupa jo luovutushetkellä.

Maaliskuussa järjestettävä huutokauppa on jo kerännyt kiinnostusta.

– Risti on toki vetonaula, mutta niin on myös itse kokonaisuus. Tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun tällainen kokonaisuus huutokaupataan. Se on herättänyt paljon kiinnostusta, Aukeenpää sanoo.

Huutokauppa järjestetään videoituna maaliskuun 21. päivä livenä osoitteessa live.eeriks.fi.

Liisa Kallio