Liedon kirjastoauton toiminta lakkautetaan

Liedon kirjastoautoa neljän vuoden ajan kuljettanut Marketta Leskinen harmittelee auton toiminnan lakkauttamista. Kirjastoauton reiteillään hän on tavannut vuosien aikana monia vakiasiakkaita, joiden kirjaston käytön pelätään nyt jopa loppuvan kokonaan.

Kirjastoauto ajaa juhannusviikolle asti aikataulun mukaisesti, mutta siirtyy sitten ennenaikaiselle eläkkeelle.

LIETO. Liedon kunnanvaltuusto teki 2. maaliskuuta päätöksen, joka ei ole herättänyt pelkästään hurraa-huutoja kunnassa. Äänin 28–14, yksi tyhjä, kunnanvaltuusto päätti lakkauttaa kirjastoauton toiminnan 1. elokuuta 2020 alkaen, osana kunnan talouden säästötoimenpiteitä. Säästöksi on arvioitu 60 000 euroa vuodessa.

50 vuoden ajan lietolaisia palvellut kirjastoauto ajaa suunnitellun aikataulun mukaisesti reiteillään juhannusviikkoon asti, mutta sen jälkeen on edessä ennenaikainen eläköityminen. Ajokilometrejä kirjastoautolla olisi vielä ollut jäljellä, vaikka takanakin on jo 150 000 ajokilometriä.

– Kirjastoauton lakkauttaminen harmittaa meitä, kirjastoväkeä, todella paljon. Meidän mielestämme kirjastoauton palvelu on ollut tarpeellinen, ja olisimme halunneet jatkaa vielä vaikka toiset 50 vuotta, sanoo kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden vs. palvelupäällikkö Sirpa Suomela.

Ensitiedot mahdollisesta lakkauttamisesta olivat todellinen shokki kirjaston väelle, kertoo Suomela.

– Me olimme juuri juhlineet kirjastoauton 50-vuotista taivalta, kun saimme tiedon, että kirjastoauton lakkauttamista suunnitellaan. Ja kun varmistui, että auton toiminta tosiaan lopetetaan, oli hetkiä, jolloin työmotivaatiotakin koeteltiin, kertoo Suomela.

Työ jäi kesken

Kirjastoautoa käyttävä asiakaskunta on vuosien varrella vakiintunut, ja palvelun laadusta kertoo se, että pysäkkejä on jopa toivottu lisättäväksi.

– Kirjastoauton reittiin toivottiin laajennusta! Nyt tulikin sellainen tunne, että työmme kirjastoauton palvelun kehittämisessä jäi pahasti kesken, harmittelee Sirpa Suomela.

Suomela kuitenkin korostaa, että kirjastossa tehdään kaikki voitava, jotta lietolaisten lukutaitoa ja -intoa voitaisiin jatkossakin edistää.

– Olemme jo kovasti pohtineet, miten voisimme palvella syrjäseudulla asuvia kuntalaisia. Koulukirjastot ovat tietenkin olemassa, mutta eivät ne täysin korvaa kirjastoautoa. Jonkin verran pystymme lisäämään yhteistyötä kotipalvelunkin kanssa, mutta on tässä vielä monta asiaa ratkaisematta, kertoo Suomela.

Ratkaisematta on vielä muun muassa se, mihin kirjastoauton 6 000 lainattavaa nidettä sijoitetaan, sekä se, miten päiväkoteihin toimitetaan kirjoja.

– Monille päiväkotilapsille kirjastoauto on ollut ensikosketus kirjaston palveluihin. Harmi, kun se jää pois, pohtii Suomela.

Kuljettaja kirjastoauton pitkäikäinen fani

Liedon kirjastoautoa viimeiset neljä vuotta ajanut Marketta Leskinen työskentelee jatkossakin Liedon kirjastossa, mutta auton jääminen pois koskettaa häntä myös henkilökohtaisesti.

– Olen itse pikkutyttönä saanut ensimmäisen kirjastokorttini kirjastoautosta! Olenkin aina ollut kirjastoautotoiminnan ”fani”, ja osin siksi tehnyt tätä työtä, kertoo Leskinen.

Leskinen onkin kuullut kirjastoauton vakiasiakkailta huolestuttavia viestejä.

– Valitettavan moni on jopa sanonut, että heidän perheen kirjaston käyttö on nyt loppumassa kokonaan, huokaisee Leskinen.

Marko Vuosjoki