Kurjenlinnan vanha sairaalaympäristö kokee muodonmuutoksen

Historiallisen tiiliseinän suojelemiseksi Tasalan Kaihdin on asentanut katon rajaan tauluripustuslistan (vasen kuva) ja kaihtimet historiallisiin ikkunoihin, joiden yläosat ovat puolikaaren muotoisia (oikea kuva).

Kurjenlinnan alueelle rakennetaan parhaillaan viittä uutta kerrostaloa ja samaan aikaan remontoidaan vanhan sairaalaympäristön historiallisia kiinteistöjä. Luvassa on ympäristöystävällisiä moderneja ratkaisuja vanhaa kunnioittaen.

RAKENTAMINEN. Turun Kurjenlinnaan eli 1800–1900-luvuilla rakennettuun sairaalaympäristöön remontoidaan parhaillaan asuntoja ja toimistotiloja. Samalla sairaalan ympäristöön nousee viisi kokonaan uutta kerrostaloa. Alueelle tulee muuttamaan lähitulevaisuudessa yli 300 uutta asukasta. Ensimmäiset 35 asuntoa saavat asukkaat jo kesällä.

Turun kaupunki myi alueen vuonna 2018. Kurjenlinnan alueen saneerauksesta vastaava Vuokrakartio Oy:n toimitusjohtaja Niko Lappalaisen mukaan kyseessä on kulttuurihistoriallisesti merkittävä alue, jonka historiaa halutaan kunnioittaa.

Yli sata vuotta vanhan rakennuskompleksin remontointiin liittyy myös paljon symboliikkaa. Paikan tarina, rakennustekniset ratkaisut ja sijainti muodostavat ainutlaatuisen paketin. On upeaa olla mukana kirjoittamassa Kurjenlinnan tarinan seuraavaa lukua, Lappalainen kommentoi.

Mittava historia ja modernit energiaratkaisut

Samalla Kurjenlinnasta halutaan kuitenkin luoda nykyaikainen kokonaisuus, jossa myös tulevaisuus on huomioitu.

Ympäristöarvot ja energian järkevä hyödyntäminen ovat meille tärkeitä lähtökohtia. Etsimme rakennusten lämmitykseen ja viilennykseen parhaat energiatekniset ratkaisut, jotka mahdollistavat näissä vanhoissa arvorakennuksissa hyvän sisäilman. Kohteessa tullaan hyödyntämään myös aurinkoenergiaa, lupaa Lappalainen.

Lämmitysjärjestelmäkokonaisuuden suunnittelijaksi ja toimittajaksi valikoitui leppävirtalainen HögforsGST Oy.

Kurjenlinnan saneerausprojektissa hyödynnetään lämmitysjärjestelmien nykyaikaisinta kärkeä. Kohteessa yhdistellään useita eri lämmitysmuotoja, kuten maalämpöä ja lämmön talteenottoa. Ympäristöystävälliset lämmönlähteet yhdistettynä moderneihin teknisiin ratkaisuihin mahdollistavat ennennäkemättömän energiatehokkaan kokonaisuuden, kertoo HögforsGST:n toimitusjohtaja Antti Hartman.

Kesähelteillä lämmön talteenottojärjestelmä toimii myös jäähdytysilman talteenotossa. Kokonaisuuteen kuuluu myös ohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa koko lämmitysjärjestelmän etäkäytön ja -seurannan.

Kurjenlinnan poikkeuksellisen energiatehokkaat ratkaisut tarkoittavat myös huomattavasti pienempää asumisen hiilijalanjälkeä uusille asukkaille. Näin ollen Kurjenlinna näyttää esimerkkiä siitä, kuinka tavoite puhtaammasta kaupunkiympäristöstä ja hiilineutraalista Turusta vuoteen 2029 mennessä on mahdollista saavuttaa.

Halusimme omalta osaltamme tukea turkulaisia tavoitteessaan ja liityimme Turun ilmastojoukkueeseen lokakuisen työmaavierailun yhteydessä! Kannustamme muitakin yrityksiä ja yhteisöjä kantamaan kortensa kekoon ja liittymään mukaan yhteiseen rintamaan, toteaa Hartman.

Vanha tiiliseinä ja korkeat huoneet

Kurjenlinnan yksiöt alkavat olla pikkuhiljaa valmiita. Korkeat ja valoisat reilun 30 neliön huoneet ovat upeita ilmestyksiä, joita koristava alkuperäinen tiiliseinä on käsitelty pölyä ja likaa hylkiväksi. Seinän suojelemiseksi Tasalan Kaihdin on asentanut katon rajaan tauluripustuslistan, josta voi ripustaa siiman ja koukkujen avulla seinälle taulut rikkomatta historiallista seinäpintaa.

Nämä ovat näppäriä kaikissa kohteissa, joissa vuokralaiset vaihtuvat. Jos jokainen vuokralainen tekee seinään uudet reiät, seinä on äkkiä huonossa kunnossa. Lista maksaa asennettuna noin 20 euroa per metri, joten halvemmalla pääsee verrattuna siihen, että joutuisi tekemään pintaremontin, toteaa Pasi Sillantaka Tasalan Kaihtimesta.

Janica Vilen