Kuntapäättäjän kulma: Omilla teoilla voi tukea kotimaista ruuantuotantoa sekä kouluruokailua

KOLUMNI. Haluan kirjoittaa teille suosikkiaiheestani, nimittäin kouluruuasta. Ilmainen kouluruoka on kuulunut koululaisten arkeen jo yli 60 vuotta, ja päivittäin Suomen peruskouluissa tarjotaan lähes puoli miljoonaa ruoka-annosta. Ruokaa valmistaa tuhannet ruoka-alan ammattilaiset ja ruoka on korkeatasoista ja hyvälaatuista. Omassa koulussani kokkimme Eeva ja Dani loihtivat joka päivä lapsille ja aikuisille maistuvaa ruokaa, jota he tarjoavat suurella sydämellä. Tästä heille suuri kiitos!

Oli tarjolla sitten puuroa, makaronilaatikkoa tai hernekeittoa niin ruuasta löytyy aina mielipide, ja etenkin niitä mielipiteitä tulee, kun puhutaan kouluruuasta. Monien aikuisten muistissa on omat kokemukset kouluruokailusta, kokemus, joka helposti välittyy lapsille. Meidän aikuisten tulisi muistaa, että kouluruokailu on kehittynyt todella paljon niistä vuosista, kun itse olemme osallistuneet kouluruokailuun. Kun puhut lasten kanssa kouluruokailusta tai ruokailusta yleensä, muista, että aikuisena sinulla on suuri vastuu siitä että et siirrä omia ”huonoja” kokemuksia lapselle. Aikuisten olisi hyvä tiedostaa, että peltilautaset ja peltimukit ovat historiaa ja ruokasaleista on monissa kouluissa kehittynyt mukavia ja viihtyisä kouluravintoloita. Ruokailuun varattua aika on myös monissa kouluissa pidennetty ja tilojen sisustukseen ollaan panostettu. Tämä jos jokin parantaa kouluviihtyvyyttä ja kouluruuan arvostusta.

Kouluruoka on myös todella terveellistä. Ammattilaiset suunnittelevat ruokalistat niin, että lapset ja nuoret saavat tarvitsemansa energian hyvistä raaka-aineista. Näihin raaka-aineisiin, alkuperään ja niiden hankintaan tulisi meidän kuntapäättäjien muistaa panostaa. Meidän tulee päättäjinä varmistaa, että lapset ja nuoret saavat kotimaisia ja mielellään paikallisia raaka-aineita. Tällä tuemme niin paikallista työllisyyttä kuin myös lasten ja nuorten terveyttä. Lihatuotteissa meillä on tarjolla hyvälaatuisia ja terveellisiä tuotteita. Liha tulee eläimiltä, joiden hyvinvoinnista pidetään huolta. Lihan reitti on tunnettu ja kotimaisen lihatuotannon ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin useimmissa muissa maissa. Kasvikset ja vihannekset kasvavat kaupunkimme läheisyydessä ja kala tulee Saaristomerestä. Terveellisiä ja lähellä tuotettuja raaka-aineita on tarjolla jos me sitä haluamme.

Tein vuosi sitten valtuustoaloitteen, jossa esitin että Turun kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa tarjottava tonnikala korvattaisiin kotimaisella vaihtoehdolla. Ilokseni tähän aloitteeseen suhtauduttiin positiivisesti ja asia otettaisiin huomioon seuraavassa kilpailutuksessa.

Me kaikki voimme omilla teoillamme vaikuttaa ja tukea kotimaista ruuantuotantoa sekä kouluruokailua. Molemmat ovat sen ansainneet.

Nicke Wulff

Turkulainen rehtori

Kaupunginvaltuutettu ja ryhmän puheenjohtaja RKP