Koulut kiinni ja kaikki yli 70-vuotiaat karanteeniin

TERVEYS. Hallituksen maanantaina 16. maaliskuuta pitämässä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että koulut, lukiot, ammattikoulut, yliopistot ja ammattikorkeakoulut suljetaan ja lähiopetus keskeytetään keskiviikkona 18. maaliskuuta. Ainoastaan kriittisten alojen työntekijöiden lapsille järjestetään poikkeusoloja. Sen sijaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yksiköt pysyvät toiminnassa. Lapset tulee kuitenkin pitää kotona, jos se on mahdollista.

Koronaepidemia leviää Suomessa nyt aiempaa nopeammin ja siksi on tärkeää pyrkiä hidastamaan leviämistä ja näin tasaamaan tautihuippua terveydenhuollon kapasiteetin varmistamiseksi. Tämän hetken tutkimusten mukaan riski kuolla koronavirukseen kasvaa merkittävästi yli 70-vuotialle. Yli 80-vuotiaille riski kuolla koronaan on jo 300-kertainen. Tästä syystä kaikki yli 70-vuotiaat asetetaan karanteeniin.

Lisäksi julkiset kokoontumiset rajataan 10 henkilöön. Myös muun muassa kirjastot, nuorisotilat ja museot suljetaan ja vierailut terveydenhuollon toimipisteissä kielletään. Ruokakaupoissa ja apteekeissa saa normaalisti käydä, mutta yleistä oleilua julkisissa tiloissa tulee välttää.

Poikkeusolosuhteet ovat voimassa 13. huhtikuuta saakka.

Suomen rajoja suljetaan niin pian kuin mahdollista lukuunottamatta suomalaisten paluuta Suomeen. Ulkomailla oleville suomalaisille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Paluun jälkeen kahden viikon karanteeni.

Lisätalousarvio esitetään eduskunnalle perjantaina. Sillä yritetään estää Suomea uhkaava talouskriisi.