Kaarinan terveyskeskuksessa käynnistetään päivystysiltavastaanotto maanantaina koronan aiheuttamien ruuhkien purkamiseksi

KAARINA. Kaarinan kaupunki seuraa tiiviisti koronavirustilanteen kehittymistä ja tekee  ennakoivia toimia kuntalaisten turvallisuuden varmistamiseksi.

Kaarinan terveyskeskuksessa käynnistetään päivystysiltavastaanotto Tyksin päivystyksen ruuhkan purkamiseksi maanantaina 16. maaliskuuta alkaen toistaiseksi ma–to klo 20 saakka. Viikonlopuille (la–su) kevyt ruuhkanpurku klo 10–14.  Potilaskohderyhmänä ovat akuutit, mutta eivät vakavasti sairaat eivätkä koronapotilaat. Soita aina ajanvarausnumeroon 02 588 2600 ennen lähtöäsi päivystykseen.

Lisäksi Kaarinan terveyskeskussairaalan vuodeosastoilla vierailua rajoitetaan ja neuvolatoimintaa supistetaan maanantaista alkaen; vain raskaana olevat ja alle 6 kk ikäiset tarkastetaan, muut ikäkausitarkastukset siirretään myöhempään ajankohtaan. Ryhmät perutaan. Jo varattuja aikoja ei peruta toistaiseksi.

– Ikääntyneiden hoivakotien vierailukäytäntöjä on muutettu siten, että kehotamme välttämään kaikkia vierailuja hoivakodeissamme. Vierailujen sijaan suosittelemme läheisille puhelinsoittoja. Olemme kontaktoineet hoivakodeissa asuvien läheiset ja pyytäneet heitä olemaan mahdollisissa kysymyksissä yhteydessä jokaisen asumispalveluyksikön johtajaan, kaupunki tiedottaa.

Piikkiökodin asukkaat eivät toistaiseksi osallistu päiväkuntoutukseen. Visiitin kuntosalitoiminta suljetaan toistaiseksi. Kotihoidon ja kotihoidon omaishoidon osalta suositellaan, että omaiset ja läheiset ovat mieluummin yhteydessä puhelimitse kotihoidon asiakkaaseen kuin vierailuina.

Perhetyön ja lastensuojelun osalta kotikäyntejä rajoitetaan vain aivan välttämättömiin käynteihin.

Muutoksiin kouluissa ja päivähoidossa varaudutaan

Tartuntojen ehkäisemiseksi lapsiperheitä ja opiskelijoita ohjeistetaan varautumaan muutoksiin päivähoidossa ja koulutyössä.

Ulkomailta palaavat lapset ja nuoret ohjeistetaan olemaan pois päivähoidosta tai koulusta matkaa seuraavien 14 vuorokauden ajan. Ulkomailta palaavan lapsen tai nuoren huoltajan on matkalta palattuaan otettava yhteyttä huollettavansa päivähoitoyksikköön tai koulun rehtoriin, jotta yksikkö tietää varautua tilanteeseen.

Samalla suositellaan, että lapset ja nuoret välttävät harrastustoimintaan tms. osallistumista. Kyse on varotoimesta koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Kotiin jäävän lapsen tai nuoren sisarukset voivat mennä päivähoitoon ja kouluun, mikäli he eivät ole olleet ulkomailla ja ovat terveitä. Päätöksen eristämisestä ja sen laajuudesta tekevät terveysviranomaiset, jotka ovat yhteydessä eristykseen määrättäviin henkilöihin. Varotoimena kotona olevan ja hyvävointisen eristetyn oppilaan koulutyö järjestetään hyödyntäen Wilmaa ja mahdollisia etäyhteyksiä.

Huoltaja voi pyytää huollettavalleen lupaa olla pois koulusta. Tällöin kyse on huoltajan päättämästä varotoimesta. Anottua poissaoloaikaa koskevat koulutehtävät oppilas saa Wilman kautta ja huoltaja vastaa opinnoissa etenemisestä, kuten hakemuksesta myönnettyjen poissaolon osalta on toimittu tähänkin asti.

Kaarinan kaupungin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukion kaikki leirikoulut, luokkaretket, opintomatkat ja vastaavat perutaan toistaiseksi. Myöskään vierailijoita ei oteta vastaan tällä ajanjaksolla.

Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen alaisten yksiköiden on vältettävä arkityössään tarpeetonta kokoontumista. Urheilukilpailut, discot, vanhempainillat ja vastaavat kokoontumiset perutaan toistaiseksi.

Liikuntatunneilla suositaan ulkoliikuntaa. Uimahallikäynnit ovat tauolla toistaiseksi.

Sairaana tulee jäädä kotiin ja palata päivähoitoon/kouluun vasta tervehdyttyään. Hyvä käsihygienia on edelleen ensiarvoisen tärkeää.

Terveydenhuollon suuren kuormituksen vuoksi toivotaan, etteivät hyväkuntoiset hengitystieoireiset ottaisi yhteyttä neuvontapuhelimiin, vaan katsoisivat ohjeita terveyskeskusten ja sairaanhoitopiirin verkkosivuilta. Jos kuitenkin yleistila laskee, on oltava yhteydessä terveyskeskuksen neuvontapuhelimeen.

Vapaa-ajanpalveluita perutaan paljon 

Kulttuuri- ja kirjastopalveluiden tapahtumat ja yleisötilaisuudet peruutetaan lauantaista alkaen toistaiseksi. Kirjastot ovat toistaiseksi avoinna normaalisti.

Nuorisotilat ovat kiinni toistaiseksi. Nuorisopalveluiden leirit ja tapahtumat peruutetaan lauantaista alkaen toistaiseksi.

Kansalaisopiston käynnissä olevat kurssit keskeytetään ja tulevat kurssit peruutetaan kevään ajalta. Kurssimaksut hyvitetään osallistujille.

Kaupungin ulkopuolisille tapahtumien järjestäjille ei toistaiseksi myönnetä uusia tilavarauksia kaupungin tiloihin. Aiemmin tehtyjen varausten osalta järjestäjille suositellaan ei-välttämättömien tilaisuuksien perumista.

Seutukunnan linjauksen mukaisesti toistaiseksi kaikki ikäihmisille, soveltavan liikunnan ryhmille ja lapsille ja nuorille järjestetyt toiminnot lopetetaan.

Lasten Lystikäs ja Mini Lystikäs-tapahtumat sekä Erityislasten liikuntamaat on peruttu koko kevään osalta, koska tapahtumat olisivat päättyneet joka tapauksessa 18.4. (Lystikäs) / 24.4. (Mini Lystikäs) mennessä.

Liikuntapaikat (liikuntahallit, uimahalli ja kuntosalit) pidetään normaalisti auki seutukunnan linjauksen mukaisesti.