Ämmät tekevät paluun Uudenkaupungin teatteriin neljän vuoden jälkeen

Ämmät-näytelmäsarja sai alkunsa vuonna 2012. Siitä saakka mukana on ollut sama kuusihenkinen työryhmä, jonka yhteinen luomus Ämmät-sarja on.

Ämmät palaa taas – MN Aika (Tempus Ferinarum) -näytelmän ensi-ilta on 14. maaliskuuta Hotelli Aquariuksessa. Kyseessä on jo kolmas Ämmät-näytelmä. Teoksen tekijöille ämmyys tarkoittaa muun muassa elämäniloa ja positiivista voimavaraa.

UUSIKAUPUNKI. Jo kahdeksan vuotta sitten alkunsa saanut Ämmät-näytelmäsarja saa jatkoa maaliskuun puolivälissä, kun Ämmät palaa taas – MN Aika (Tempus Ferinarum) -teos tulee ensi-iltaan. Ämmät-sarjan takana on kuusi uusikaupunkilaista naista, jotka ovat koonneet tuoreimpaan näytelmään kokemuksia omasta ja lähipiirinsä arjestaan.

– Teemana on aika. Näytelmässä ei ole juonta, vaan se on episodimainen. Punainen lanka kulkee kuitenkin näytelmän läpi. Kaikki on myös oikeastaan meidän tekemää sävellyksistä sanoituksiin ja käsikirjoitukseen. Meillä ei myöskään ole rooleja, vaan esitämme itseämme, työryhmän jäsen Tiina Luolamaa kuvailee.

Ämmät-työryhmään kuuluvat Luolamaan lisäksi Annikka Hallikainen, Hanna Kari, Terhi Melos, Lea Myllymäki ja Suvi Sammalisto. Uusin näytelmä sai alkunsa viime syksynä lokakuussa, kun työryhmä alkoi koota yhteen ideoita ja ajatuksia tulevaan näytelmään. Kokonaisuus alkoi hahmottua, ja vuoden vaihduttua alkoivat treenit.

Ämmät ja ämmyys voivat kuulostaa negatiivisilta sanoilta, mutta työryhmälle ne tarkoittavat jotain aivan muuta.

– Ämmyys tarkoittaa omaa elämäntyyliä ja naiseutta. Se on tietynlaista voima-ajattelua, ja nimenomaan positiivinen voimavara meidän porukassa. Ämmyyteen liittyy myös aina hauskuus, huumori ja elämänilo, Luolamaa toteaa.

Luolamaan mukaan heidän tavoitteensa on saada yleisö viihtymään.

– Näytelmässä on myös asiaa, mutta kyllä se viihtyminen on pääasia. Koska esitykset ovat ravintolassa, saa myös yleisö juoda skumppaa näytelmän aikana. Niin mekin teemme lavalla, hän sanoo.

Ämmät palaa taas -näytelmää esitetään huhtikuun alkupuolelle saakka. Sen lisäksi tekijät toivovat pääsevänsä esittämään sitä muuallekin.

– Nythän esitys on ravintolamuodossa. Esitykset pidetään kahdessa eri uusikaupunkilaisessa ravintolassa, mutta toivomme, että meitä pyydetään muuallekin esiintymään. Keikkailu on kaikkein hauskinta, Luolamaa sanoo.

Liisa Kallio