Vehmaalaisille Saralle ja Helmille maistuvat kaikki kouluruoat

Sara Susi ja Helmi Laine kehuvat kilvan Vehmaan yhtenäiskoulun kouluruokaa. Jos jotain ekstraa tytöt toivovat, se olisi aina silloin tällöin perjantaisin tarjottava pitsa.

Vehmaan yhtenäiskoulun ruokailu on saatu sujumaan mallikkaasti. Koululaisten suosikkeja ovat pinaattilätyt puolukkahillon kera.

VEHMAA. Tutustuimme viime viikon keskiviikkona, tammikuun 29. päivänä Vehmaan yhtenäiskoulun ruokailuun. Yhtenäiskoulun lähes 200 oppilasta kävivät luokittain ruokailemassa yhteisessä ruokasalissa, eikä tungosta syntynyt – ruokailujen aikataulutus siis toimii hienosti. Tarjolla olleet broilerikeitto ja tuoreet sämpylät näyttivät maistuvan kaikille koululaisille.

Kello 11 alkaneen ruokailun viimeiset ruokapöydässä istujat olivat kuutosluokkalaiset Sara Susi ja Helmi Laine. Kummallakaan ei ollut moitteita broilerikeitosta, kuten ei ylipäätään Vehmaalla tarjottavasta kouluruoasta.

– Hyvää oli, niinkuin kouluruoka yleensäkin, totesi Helmi.

Helmi ei siltä istumalta keksinyt omaa ykkössuosikkiaan kouluruoista, mutta kertoi pitävänsä erityisen paljon makaronilaatikosta – niin koulussa kuin kotonakin. Sara sen sijaan kertoi oman suosikkinsa, joka yllätti ainakin allekirjoittaneen toimittajan.

– Puurot ovat tosi hyviä, etenkin marjakeiton kanssa, paljasti Sara.

Keskuskeittiön valmistama ruoka saa kehuja

Sara ja Helmi, esikoulusta asti samalla luokalla olleet ja toistensa parhaat kaverukset kävivät ennen yhtenäiskoulun valmistumista Kirkonkylän koulua. Sielläkin kouluruoka oli molempien mielestä maukasta.

– Minusta kouluruoka on aina ollut yhtä hyvää. Ei yhtenäiskoulussa ruoka ainakaan huonompaan suuntaan ole mennyt. Ja nykyinen ruokailusysteemi on kivempi, kehuu Sara yhtenäiskoulun ruokalinjaston toimivuutta.

Yhtenäiskoululla tarjottava ruoka tulee Vehmaan kunnan keskuskeittiöltä, joka toimii terveyskeskuksen yhteydessä.

Kysyttäessä, mitä ruokia tytöt kouluruokailuun toivoisivat, kumpikin on aluksi kovin vaatimaton – nykyisiin ruokiin ollaan selvästi tyytyväisiä. Hetken mietittyään tytöt paljastavat tyypilliset herkkuruokasuosikkinsa.

– Pitsaperjantai olisi kyllä koulussakin kiva – edes silloin tällöin, nauraa Sara.

– Kinkku-ananaspitsa kelpaisi minulle, myötäilee Helmi kaverinsa ideaa.

Pinaattilättyjen menekki on huima

Vehmaan tarjoilukeittiössä – jossa toki voitaisiin valmistaakin kouluruoka – hääräävä suurtalouskokki Katja Kalpi paljastaa tarkemmin koululaisten suosikkiruokia.

– Makkarakastike on varmasti perinteisestikin yksi suosikeista. Minulle itselleni oli yllätys, että lapset pitävät valtavasti pinaattilätyistä – ja vieläpä puolukkahillon kanssa, kertoo Kalpi.

Pinaattilättypäivänä kokki saakin olla tarkkana, että herkkua varmasti riittää kaikille.

– Vähän pitää vahtia, että kaikki ottavat aluksi vain yhden pinon lättyjä. Mutta mielestäni lapset ovat hyvin oppineet linjastoruokailun periaatteet. He ottavat itselleen oikean kokoisia annoksia, kaikille riittää ruokaa eikä ruokahävikkiä juurikaan esiinny, kehuu Kalpi yhtenäiskoulun oppilaita.

Myös koulun rehtori, koulutoimenjohtaja Hannele Lehtimäki on havainnut ruokailun toimivuuden.

– Aluksi vähän jännitti, miten aikataulutettu ruokailu sujuu. Pelkäsin vähän, että syntyy tungosta. Mutta ei hätää, oppilaat ovat hyvin oppineet linjastoruokailun, ja aikataulutkin pitävät. Kaikki ehtivät rauhassa syömään ruokailulle varatussa ajassa, kiittelee rehtori oppilaitaan.

Marko Vuosjoki