Vehmaalainen Artturi Anttila edustaa ammattiopisto Novidaa Taitaja2020 SM-finaalissa

Artturi Anttila (vas.) ja Elmeri Nieminen osallistuivat ammattiosaamisen SM-kilpailujen semifinaaleihin Tampereella. Toukokuiseen finaaliin matkaa Anttila seitsemän muun kilpailijan kanssa.

Ammattiopisto Novidan logistiikka-alan opiskelija, vehmaalainen Artturi Anttila on selvittänyt tiensä ikäryhmänsä Suomen kahdeksan parhaan joukkoon ammattiosaamisen SM-kilpailuissa. Finaali kilpaillaan Jyväskylässä 11.–14. toukokuuta.

UUSIKAUPUNKI. Ammattiosaamisen SM-semifinaaleissa Tampereella pari viikkoa sitten toiseksi tullut vehmaalainen kolmannen vuoden logistiikkaopiskelija, vehmaalainen Artturi Anttila edustaa Uudenkaupungin ammattiopisto Novidaa toukokuussa Jyväskylässä järjestettävissä Taitaja2020-finaaleissa. Semifinaaleissa 50 kilpailijan joukossa paikallista logistiikkaosaamista edusti myös kustavilainen Elmeri Nieminen, joka ei aivan finaalipaikkaan yltänyt. Semifinaaleita järjestettiin Tampereen lisäksi myös Kempeleessä ja Iisalmessa.

Kaikkiaan logistiikan finaalikilpailussa on vain kahdeksan kilpailijaa ympäri Suomen järjestettyjen karsintojen jälkeen. Jyväskylässä finaalit kestävät neljä päivää, joten mistään pikkurutistuksesta ei ole kyse, vaikka kilpailijoille onkin järjestetty myös muuta oheisohjelmaa.

Nuorten miesten valmentajana toimii logistiikka-alan opettaja Jorma Hahtokari, jonka mukaan menestys on mannaa sivummalla metropoleista toimivalle ammattiopistolle.

– Kyllä nämä SM-kilpailut ovat aina jonkinlainen mittari myös opetuksen tasosta alalla, Hahtokari iloitsee ja lisää, ettei kisaan osallistujien CV:ssäkään hyvä sijoitus ole miinusta työhaastatteluissa.

– Kun isommilla oppilaitoksilla on esimerkiksi miljoonien ajosimulaattorit ja meillä muutaman kymmenen tuhannen euron arvoiset, niin poikien tulos on hieno.

Hahtokari kertoo, ettei Novidassa käyty paikallista karsintakilpailua lainkaan, vaan opettajat miettivät yhdessä oppilaat, jotka olisivat sopivimmat kilpailuun.

– Haimme sellaisia kokonaisuuksia hallitsevia opiskelijoita, joilla myös paineensietokyky on hyvä. Sitähän kilpailutilanteessa erityisesti tarvitaan, Hahtokari kertoo perusteita Anttilan ja Niemisen valintaan.

Semifinaaleihin ehdittiin harjoitella aiempien kilpailujen tehtävien pohjalta vain parina keskiviikkona, mutta kaikki tehtävät liittyivät opiskelualaan.

Luottamus omaan tekemiseen tärkein”

Jyväskylän SM-fineeleihin matkaava Anttila pitää omina vahvuuksinaan nopeaa päätöksentekokykyä.

– Luottamus omaan tekemiseen on tärkeintä. Erilaisten käytännön tehtävien aikana on paljon eri vaihtoehtoja toimia ja siinä ei auta kuin olla varma omasta tekemisestään, Anttila sanoo.

Semifinaalissa oli viisi eri tehtäväkokonaisuutta, joista yksi oli pelkkää teoriaa. Yhden tehtäväkokonaisuuden suorittamiseen on aikaa 20–25 minuuttia, joten turhalle aikailulle ei sijaa jää.

– Käytännön tehtävät olivat ihan sitä samaa, kuin jos tekisi työpäivän. Tosin ennakoiva ajo ajettiin simulaattorilla. Tehtävissä oli niin kuorman lastausta, purkua kuin ajoakin.

Kun kisa-autoissa ei ajopiirtureita ollut, niin ilman piirturia ajamisesta piti myös ilmoittaa suorituksen arvioitsijoille.

– Siitä sitten olisi virhepisteitä tullut, jos sellaisen olisi ilmoittamatta jättänyt, Anttila avaa tehtäväkenttää.

Anttilalla logistiikka on siirtynyt osaamistasolle lähes verenperintönä, sillä hän kertoo myös isänsä ja isoisänsä olevan alan ammattilaisia.

– Ihan pikkupojasta asti olen asioiden parissa häärinyt, hän naurahtaa.

Rainer Tähtinen