Vanha koulu puretaan uuden tieltä: Seuraava lukuvuosi opiskellaan remontoidussa kivinavetassa Velkualla

Velkuan koulurakennus on jäänyt ahtaaksi lähes 60 oppilaalle.

Velkuan yli 100 vuotta vanha koulurakennus puretaan kuluvan lukuvuoden jälkeen. Ensi lukuvuonna koulun oppilaat opiskelevat Palvan saaren perhekodin navetassa, joka on remontoitu asumis- ja kuntoutuskäyttöön. Vuosi väistötiloissa koetaan Velkualla mahdollisuutena.

NAANTALI. Velkualla käynnissä oleva lukuvuosi on oppilaiden ja henkilökunnan viimeinen vanhassa, yli 100 vuotta vanhassa koulurakennuksessa. Lasten koulumatka pitenee vain hieman ensi vuonna, kun opiskelu jatkuu väistötiloissa. Uudet tilat sijaitsevat puolen kilometrin päässä vanhasta koulusta.

– Tässä samassa saaressa on perhekoti, jossa on remontoitu vanha kivinavetta. Siinä on yksi iso tila ja neljä erillistä, erikokoista huonetta. Se mahdollistaa ryhmien jakamisen. Navetan lisäksi meillä on käytössä Teersalon puolella Naantalin kaupungin omistama Sinervon talo, jossa voidaan pitää kotitalous- ja sisäliikuntatunnit, Velkuan koulun johtaja Päivi Soukka kertoo.

Soukan mukaan tulevaan lukuvuoteen suhtaudutaan positiivisesti, sillä väistötilat mahdollistavat uusia asioita.

– Vuosi on varmasti erikoinen, mutta me ajattelemme sitä hauskana välivuotena ennen uuteen kouluun siirtymistä. Väistötiloissa sitä haluavat opettajat voivat myös kokeilla samanaikaisopetusta, joka on painokkaasti esillä nykyisessä opetussuunnitelmassa.

Rohkeat ratkaisut mahdollistava koulu

Uusi koulurakennus rakennetaan samalla tontille, missä vanha koulu sijaitsi. Puurakenteisen koulun on suunniteltu kestävän seuraavat 100 vuotta. Soukan mukaan kyseessä on kolmen e-kirjaimen koulu.

– Koulu on ekologinen, esteetön ja energiatehokas, jopa omavarainen. Se on puurakenteinen rakennus, joka lämmitetään maalämmöllä ja aurinkopaneeleilla. Siellä on myös oma jätevedenkäsittely.

Tällä hetkellä 57 oppilaan koulussa on melko ahdasta. Uusi koulu onkin edeltäjäänsä suurempi.

– Nyt me ei oikein mahduta näihin tiloihin. Ideologisesti ollaan puhuttu sellaisesta koulusta, jossa on työrauha ja se mahdollistaa kaikenlaisten lasten opiskelun. Meillä on rohkea ja avarakatseinen näkemys koulunkäyntiin. Uusi koulu mahdollistaa rohkeitakin ratkaisuja oppimiseen. Uudessa koulussa on myös tärkeää, että tilat taipuvat eri-ikäisten oppimiseen ja tarpeisiin, sillä ikäluokat eskarista ysiluokkalaisiin vaihtelevat.

Vanhan koulun piharakennuksessa oleviin ulkohuusseihin on jo asennettu uudet, nykyaikaiset ekovessat. Ne toimivat kesällä rakennusmiesten ja uuden koulun lähelle suunnitellun lähiliikuntapaikan käyttäjien vessoina. Uuden koulun suunnittelussa on otettu huomioon myös se, että rakennusta voisi käyttää opiskelun ulkopuolella kylätalona.

Koulu tuo elinvoimaisuutta

Soukan mukaan Velkuan koulun tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä oppilasmäärä on ollut nousussa viime vuosina. Lähes 60 oppilaan määrä on ennätyksellinen.

– Monta vuotta oli parikymmentä oppilasta, kunnes määrä lähti nousuun. Paluumuuttajia on paljon. Myös Naantalin kaupunki on ollut rohkea koulun suhteen, kun on ymmärretty koulun olevan iso osa saariston elinvoimaisuutta.

Koulun lisäksi asuntomahdollisuudet ja tonttitarjonta pitävät Velkuan eläväisenä kylänä. Vuokra-asuntoja voisi myös olla enemmän Soukan mukaan.

– On iso juttu ostaa talo tai tontti. Moni haluaisi ensin tulla kokeilemaan asumista täällä, joten vuokra-asuntoihin pitäisi satsata vielä lisää.

Liisa Kallio