Turun Kisa-Veikkojen jääkiekkoaktiivi Veikko Jalonen valittiin vuoden seuratyöntekijäksi Turussa

Puoli vuosisataa seura-aktiivina

Vuoden seuratyöntekijäksi Turussa valittu Veikko Jalonen on huolestunut talkooväen vähentymisestä urheiluseuroissa. Mies itse on tehnyt töitä Turun Kisa-Veikkojen hyväksi reilut 50 vuotta.

Veikko Jalonen on vuodesta 1956, nuoren pojan jalkapalloharrastuksesta lähtien, ollut Turun Kisa-Veikkojen mies. Seuranvaihto ei ole koskaan tullut edes kyseeseen. Nyt hän sai vuosien työstään palkinnon.

TURKU. Varsinais-Suomen Urheilugaalassa Turun vuoden seuratyöntekijäksi valittu Veikko Jalonen on toiminut Turun Kisa-Veikkojen hyväksi peräti 50 vuotta. Vuonna 1956 jalkapallon pelaamisen 9-vuotiaana aloittanut Jalonen siirtyi urheilukentiltä taustavaikuttajaksi heti juniori-iän päätyttyä.

– Pelasin aluksi jalkapalloa, mutta siirryin jääkiekkoon pikkuhiljaa. Kun tuli aika siirtyä pelaamaan aikuisten sarjoihin, huomasin, että pelitaitoni eivät ihan riitä. Lähdin jääkiekkojaoston jäsenenä hoitamaan seuran ja erityisesti jääkiekkoilijoiden taustatöitä, kertoo Veikko Jalonen.

Valinnastaan vuoden seuratyöntekijänä Veikko Jalonen oli yllättynyt, vaikka tiesikin olevansa ehdolla palkinnon saajaksi.

– Sain ehdokkuuteni selville jääkiekkojaoston kokoksen pöytäkirjasta. Siinä mainittiin, että seuran johtokunta esittää minua palkinnon saajaksi, naurahtaa Jalonen.

Kun kutsu urheilugaalaan sitten tuli postissa, mies ymmärsi olevansa yksi gaalan palkituista.

– Olihan se upea tunne, kun 850 ihmisen edessä Logomossa sain tunnustuksen seuratyöstä, pohtii Jalonen gaalaa muistellen.

Jääkiekon monitoimimies

Veikko Jalonen on toiminut Turun Kisa-Veikoissa monessa eri tehtävässä, mutta jääkiekko on aina ollut miehen ykköslaji. Hän onkin vuosien varrella ollut todellinen jääkiekon monitoimimies jään ulkopuolella.

– Olin edustusjoukkueen huoltajana koko 1970-luvun. Lisäksi olen ollut joukkueenjohtajana, johtokunnan jäsenenä, yhdyshenkilönä Jääkiekkoliiton ja seuran välillä sekä Jääkiekkoliiton Länsirannikon aluehellituksen jäsenenä ja nyt viimeiset pari vuotta seuran rahastonhoitajana, luettelee Jalonen monimuotoisia tehtäviään.

Eivätkä tehtävät vielä tuohon edes lopu, sillä Veikko Jalonen toimii myös kaikkien jääkiekkoseurojen jäävuorojen järjestelijänä.

– Tällä hetkellä yksi tärkeimpiä tehtäviäni on turkulaisten jääurheiluseurojen hallivuorojen koordinointi – se tapahtuu aina loppukesästä yhdessä Turun kaupungin ja seurojen kanssa.

Talkooväen väheneminen huolettaa

Nykypäivänä on kovin vaikea saada riittävästi ihmisiä mukaan urheiluseurojen talkootoimintaan – onpa kyse sitten ottelutapahtumien kahvinkeitosta, joukkueen taustavoimissa toimimisesta tai varainhankintatalkoisiin osallistumisesta. Veikko Jalonen on huomannut vuosien varrella saman suuren muutoksen huonompaan suuntaan.

– Talkooväki vähenee ja vanhenee koko ajan. Nuoria on vaikea saada mukaan. Pelaavien poikien mukana tulee jokusia isiä ja äitejä mukaan toimintaan – meilläkin on useita äitejä joukkueenjohtajina, mutta enemmän talkoolaisia tarvittaisiin, pohtii Jalonen.

Jalonen on huomannut, että moni on kyllä valmis maksamaan lasten harrastuksesta – isojakin summia – mutta aikaa ei tunnu riittävän talkootyöhön.

– Tottakai raha on tärkeää urheiluseuralle – sitähän talkoillakin kerätään, mutta se ei silti ole sama asia. Kun lasten vanhemmat osallistuvat talkoisiin, se luo seuran sisällä yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, varainhankinnan lisäksi, muistuttaa Jalonen.

Marko Vuosjoki