Senioriopettajien ja Rasekon opiskelijoiden yhteinen ruokakurssi palkittiin

Kurssille osallistui parikymmentä senioria ja viisi kokkiopiskelijaa.

Senioriopettajat ja Rasekon kokkiopiskelijat kokoontuivat marraskuussa Naantalin opetuskeittiöön valmistamaan terveellistä, maistuvaa, pieneen talouteen sopivaa, edullista ja ilmastoystävällistä ruokaa. Lopuksi käytiin yhteiseen ruokapöytään.

RAISIO. Gerontologinen ravitsemus Gery ry palkitsi Lounaisrannikon Senioriopettajien ruokakurssit vuoden Voimaa Ruuasta -tekona. Ruokakursseilla Rasekon kolmannen vuoden kokkiopiskelijat pääsivät kädestä pitäen opettamaan senioreille uusia reseptejä, jotka sopivat hyvin ikääntyvän ihmisen ruokavalioon.

Siellä tehtiin muun muassa myskikurpitsakeittoa, uunifetapastaa ja kasviswokkia, johon tuli kaurapaloja. Emme halunneet kokata lihapullia tai makaronilaatikkoa, joita kaikki osaavat muutenkin tehdä, vaan idea oli oppia uutta. Sen verran oltiin ajan hermolla, että yhdessäkään ruuassa ei ollut punaista lihaa, kertoo idean äiti Marja Lamminen.

Lamminen on itse koulutukseltaan kotitalouden opettaja. Hän jäi kuusi vuotta sitten eläkkeelle Rasekosta.

Viime vuonna opettajien seniorijärjestöllä ja Gery ry:llä oli yhteinen Voimaa ruuasta -teema, jonka puitteissa oli mahdollista hakea projektirahaa jäsenistölle järjestettävään toimintaan. Me saimme rahaa ruokakurssin järjestämiseen. Kun lähdimme etsimään tiloja, käännyimme Rasekon puoleen. Täältä saimme vastauksen, että tiloja ei vuokrata ulkopuolisille, mutta yhteistyö opiskelijoiden kanssa olisi mahdollista, Lamminen kertoo.

Energian tarve vähenee, mutta ravintoaineiden tarve kasvaa

Kuusi vuotta sitten eläkkeelle jäänyt kotitalousopettaja Marja Lamminen ja Rasekon kokkien ammatillinen opettaja Mari Vartiainen vastasivat ruokakurssin suunnittelusta.

Yhteistyömahdollisuuteen päätettiin tarttua ja kurssi suunniteltiin lopulliseen muotoonsa kokkeja opettavan Mari Vartiaisen kanssa. Kurssilla opiskelijat opettivat senioreja kokkaamaan ja Aaltonen piti lisäksi pienen tietoiskun ikääntyvien ravitsemuksesta. Kun ikää tulee mittariin, energian tarve vähenee, mutta ravintoaineiden tarve kasvaa. Siksi ruuan laatuun kannattaa kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Ravitsemuksellisesti ikääntyvät tarvitsevat ihan perusruokaa. Proteiinia pitää olla tarpeeksi ja lisäksi ruuan pitää olla maukasta, sillä monilla on käytössä lääkkeitä, jotka heikentävät makuaistia, Vartiainen tiivistää.

Senioriopettajat olivat innoissaan ja opiskelijat ottivat hienosti vastuuta, kun pääsivät ohjaavaan rooliin. Mukana oli parikymmentä senioria ja viisi kokkiopiskelijaa, jotka valmistuvat tänä keväänä.

Yksi syy, miksi juuri meidän kurssimme palkittiin, oli se, etä kurssi yhdisti eri sukupolvia, toteaa Lamminen.

Palkinnoksi senioriopettajat saivat toimintatonnin, joka on tarkoitus käyttää johonkin vastaavanlaiseen toimintaan.

Seniorit oppivat nuorilta uusia niksejä

Voimaa ruuasta -teon palkitseminen oli osa Gery ry:n käynnistämää Voimaa ruuasta -viikkoa, jota vietettiin helmikuun ensimmäisellä viikolla. Sen avulla yhdistys haluaa nostaa esiin ruokailun sosiaalista merkitystä. Viikko haastaa sukupolvia kokoontumaan yhteiseen ruokapöytään ja senioreja hakeutumaan syömään ystävien kesken.

Järjestön toiminnanjohtaja Marja Suominen kiittää Lounaisrannikon Senioriopettajia Voimaa ruuasta -teeman esimerkillisestä toteutuksesta. Palkintoraati arvosti erityisesti nuorten ja ikäihmisten tuomista luontevasti yhteen ruuan ympärille.

Seniorit oppivat esimerkiksi, miten sitruuna puristetaan kädessä niin, ettei mehuun tule siemeniä. Lisäksi he pääsivät tutustumaan uusiin, näppäriin ja nopeisiin valmistustapoihin ja saivat uutta mielenkiintoa syventyä vaikkapa kaupan pakastealtaan tarjontaan.

Janica Vilen