Raision seudun taideyhdistys vastaanotti Raision kulttuuripalkinnon

Raision seudun taideyhdistys ry:n puheenjohtaja Oili Niittynen piti kiitospuheen Raision kaupungintalolla. Taka-alalla palkinnon luovuttanut Raision kaupungin vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Risto Rihko.

Raision kaupunki luovutti viime lauantaina järjestetyssä Harkon valanta -tilaisuudessa kulttuuripalkinnon vuotuiseen tapaansa. Tällä kertaa palkinnon sai Raision seudun taideyhdistys ry. Yhdistyksen mukaan tunnustus kannustaa jatkamaan toimintaa ja kehittämään myös uutta.

RAISIO. Vuosittain järjestettävää Harkon valanta -tilaisuutta vietettiin lauantaina 15. helmikuuta Raision kaupungintalolla. Tilaisuudessa julkistettiin Raision kulttuuripalkinnon saaja, joka tänä vuonna oli Raision seudun taideyhdistys ry.

Avauspuheenvuoron käytti Raision kaupungin vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Risto Rihko.

– Monta kertaa sanotaan, että urheilu ja liikunta tuovat hyvinvointia kaupunkilaisille. Se helposti unohdetaan, että myös taide ja kulttuuri tekevät saman asian, mutta hieman eri tavalla vain. Se on tärkeää toimintaa, jota Raisiossa tehdään kulttuurin saralla, Rihko muistutti.

Raision kulttuuripalkinto jaettiin nyt 17. kerran. Puheenjohtajan mukaan palkinnonjako on useasti mennyt niin, että joka toinen vuosi sen on vastaanottanut jokin yhdistys ja joka toinen jokin järjestö. Tänä vuonna hakijajoukko oli hänen mukaansa kohtalaisen pieni.

– Perusteena Raision seudun taideyhdistyksen palkitsemiselle on yksinkertaisesti se, että yhdistys on tarjonnut kaikille kuntalaisille runsaasti erilaisia tapahtumia, eikä se näin ollen ole ollut vain jokin sisäpiirin juttu, Rihko totesi.

Palkinto antaa puhtia tulevaan

Palkinnon vastaanotti Raision seudun taideyhdistys ry:n puheenjohtaja Oili Niittynen.

– Tuntuu hienolta olla tämän yleisön edessä saamassa tällainen huomionosoitus. Haluan kiittää Raision kaupunkia sekä muita yhdistyksiä ja tahoja yhteistyöstä. Haluamme tehdä mahdollisimman monen kanssa taidetta joko yksin tai ryhmässä. Osa haluaa vain katsoa ja osallistua siten, osa haluaa tehdä itse, Niittynen mainitsi ja kertoi yhdistyksen tekevän yhteistyötä myös muun muassa Raision seurakunnan ja Raisio-seuran kanssa.

Kiitoksensa sujuvasta yhteistyöstä hän osoitti myös yhdistyksen hallitukselle, johon kuuluvat Pirjo Ristola, Hilkka Huotari, Riitta Jääskeläinen ja Tarja-Maija Mussaari.

Yhdistyksessä on tällä hetkellä lähes 50 jäsentä, ja puheenjohtajan mukaan erilaiset näyttelyt, tapahtumat ja kurssit eivät olisikaan mahdollisia ilman heitä.

– Palkinto innostaa eteenpäin ja tästä saa varmasti puhtia uusien asioiden ja uudenlaisen toiminnan järjestämiseen. Parisen viikkoa sitten digitoin vuodelta 1990 peräisin olevaa videotallennetta, jossa esittelen yhdistyksen toimintaa ja jossa julkistettiin myös Raision vuoden taiteilija. Tästä käytännöstä on siis 30 vuotta, ja minusta voisi olla mielekästä vireyttää se uudelleen. Tämän voisimme pistää mietintään.

Elokuun 2020 loppupuolella Raision seudun taideyhdistys järjestää vuotuisen kesäkurssin. Aiemmin kurssi on järjestetty Kesärannan leirikeskuksessa Naantalissa, mutta koska paikka on tällä hetkellä remontissa, kurssi järjestetään Raision kaupungintalon tiloissa. Taiteentekoa saapuu opettamaan taidemaalari Mika Törönen.

Mille puheenjohtajasta sitten tuntuu tunnustus, joka yhdistyksen kohdalle tänä vuonna osui?

– Tunnustus tuntuu tosi hyvältä. Yhdistys on jo melko vanha, kun meillä on ollut toimintaa vuodesta 1984 lähtien. Eli olihan jo oikeastaan aikakin saada vähän tunnustusta, Niittynen nauroi.

Hän muistutti lisäksi taiteen tekemisen positiivisesta vaikutuksesta.

– Kaikkihan tietävät taiteen tekevän hyvää mielelle. Taidetta ei myöskään voi tehdä, jos on huono olo, Niittynen kiteytti.

Jaakko Virrankoski