Paneelit ja kalanruotokuviot sisutuksessa ovat ajan hermolla elämistä

Värit ovat palanneet koteihin

”Kodinsisustajan tapeteissa on nyt väriä ja isoja kuvioita aina kasveista eläimiin”, kertoo sisustusartesaani ja -suunnittelija Sari Lehtonen.

Mikäli kodinsisustaja aikoo purjehtia trendien aallonharjalla, niin oman linnan sisuksista löytyy heleän vaaleankeltaista väriä. Se on nyt ”Lemonaden” aikaa.

SISUSTAMINEN. Kodinsisustuksessa, kuten kaikessa muussakin kaupallisessa kuljetaan trendien mukaan ja usein yhteistä trendeille on, että aika ajoin ne palaavat takaisin. Sisustusartesaani Sari Lehtonen tekee sisustussuunnittelua ja seuraa jo ihan työnsä vuoksi maailman sisustustrendejä.

Tällä hetkellä aikaansa seuraava sisustaja noukkii kotiinsa kalanruotokuvioita.

– Kalanruotokuvio on tällä hetkellä suosittua niin vinyylilankuissa, tapeteissa, laatoissa kuin laminaateissakin, hän listaa muutamia esimerkkejä.

Viime vuosina suosittu harmaa alkaa pikkuhiljaa väistyä värinä taustalle ja värit tekevät taas paluun koteihin. Siitä osoituksena Tikkurilan vuoden väri, heleän vaaleankeltainen ”Lemonade”.

– Yhtenä erikoisuutena voidaan mainita myös mustan värin yhdistäminen vaaleaan puuhun. Esimerkkinä vaikkapa ikkunankehykset. Lisäksi viherkasvien suosio on taas nousussa, Lehtonen ynnää.

– Myös eri ruskean sävyt kertovat kodissa ajan hengestä. Ja monien sisustajien iloksi esimerkiksi värikkäät seinävaatteet ja ryijyt ovat tehneet paluun.

Seinäpaneelit ovat myös yksi trendi, joka on tekemässä vahvaa tuloa sisustamiseen. Tässä Lehtosen mukaan ryydittäjänä ovat laserleikatut paneelit, joiden kuvioinnissa on lähestulkoon vain taivas rajana.

– Erilaiset tekstuurit paneeleissa tuovat elävyyttä ja saavat tilaratkaisut mielenkiintoiseksi. Myös sormipaneeli on taas kysyttyä tavaraa.

Lehtonen kertoo myös erilaisten rimoitusten olevan hyvä ratkaisu.

Asukkaan maku tärkein

Vaikka Lehtonen tunteekin sisustusmaailman läheltä, niin vuosien työskentely rautakaupan sisustussuunnittelijana on pitänyt niin sanotusti jalat maassa. Tällä hetkellä hän työskentelee uusikaupunkilaisen PK-Puun tiloissa parina päivänä, tiistaisin ja torstaisin. Keskiviikkoisin hän on liikkeen Raision toimipisteessä.

– Rautakaupassa kohtaa asiakaspinnan arjessa ja totta kai sillä on vaikutuksensa siihen, miten lähestyy asiakasta hänen kotinsa sisustuksen suunnittelussa. Lisäksi materiaaleista on mahdollisesti heti näyttää mallikappaleita ja mikäli se ei heti onnistu, niin tilaamalla kauppaan sen saa nopeastikin, Lehtonen sanoo.

– Mikäli suunnittelutoimistoni olisi erikseen jossain ”norsunluutornissa”, saattaisi todellisuuskuva hämärtyä kotien sisustuksesta.

Asiakastyössä Lehtonen pitääkin tärkeänä juuri asiakkaan mieltymyksiä ja persoonaa. Kotia suunnitellaan asukkaalle, ei suunnittelijalle.

– Ellei asiakkaalla ole asuntonsa uudelleensisustamiseen visioita ollenkaan, ei sekään ole este työlle. Silloin kuvaan astuu juuri mainitsemani persoona ja mieltymykset, joiden pohjalta sitten suunnittelutyö alkaa.

– Tärkein ja paras palaute minulle sisustussuunnittelijana on se, että asiakas tulee vielä pitkienkin aikojen kuluttua kiittämään tehdystä työstä ja kertoo viihtyvänsä kodissaan. Asiakkaan omannäköinen asunto on se, mihin pyrin. Ja ehdottoman hyvä asia on se, että asiakas saa sanotuksi myös sen, ellei jostain ehdottamastani ratkaisusta pidä. Suunnitelmia kun ei todellakaan tehdä minun mieltymysteni mukaan, Lehtonen nauraa.

PK-Puun toimitiloihin on Lehtoselle tulossa 3D-designohjelma, joka helpottaa suunnitelmien visualisointia asiakkaalle. Ohjelman avulla hän näkee, miltä suunnitelma tosiasiallisesti kotona näyttää.

– Suunnittelussa tärkein alkupiste on pohjapiirros. Se kertoo heti asunnon mittasuhteet oikein. Joskus asunnon videoinnista on myös hyötyä.

Lopuksi Lehtonen sanoo muutaman sanan kalusteista.

– Rottinkikalusteet ovat tehneet vahvan paluun.

Eli toimittajakin voi raahata aikoinaan terassille viemänsä rottinkikalusteet takaisin olohuoneeseen.

Rainer Tähtinen