Kurjenrahkan kävijämäärät lähes kolminkertaistuneet viimeisen kuuden vuoden aikana

Rangeri tyytyväinen kansallispuiston kehitykseen

Petri Hautala on Kurjenrahkan rangeri! Kansallispuiston houkuttelevuuden eteen kovasti töitä tekevä Hautala on viralliselta titteliltään puistomestari.

Kurjenrahkan kansallispuiston kävijämäärä on lähes kolminkertaistunut kuudessa vuodessa. Puisto kehittyy koko ajan yhä kävijäystävällisemmäksi ja esteettömämmäksi.

LUONTO. Nousiaisten, Auran, Maskun, Mynämäen, Pöytyän ja Ruskon kuntien sekä Turun kaupungin alueilla sijaitseva Kurjenrahkan kansallispuisto on kehittynyt valtavasti viime vuosina entistä retkeilijäystävällisempään suuntaan. Kuusi vuotta puistomestarina Kurjenrahkassa työskennellyt Petri Hautala paljastaa olevansa osa viime vuosina tehtyjä muutoksia.

– Minulla on lähes vapaat kädet. Saan toteuttaa omia ideoitani, kunhan ne vain on taloudellisesti toteutettavissa ja tuottavat lisäarvoa puistolle ja puistossa kävijöille, kertoo Hautala.

Hautala on muun muassa kehittänyt kansallispuiston Facebook-sivut uudelle tasolle.

– Teen Facebookiin päivityksiä, jotka ovat opettavaisia puistokävijöille – eivät tuomitsevia.

Erityisen paljon Facebook-tykkäyksiä on kertynyt Hautalan syksyllä keksimälle Lego-rangerille ja jo 15 viikon ajan pyörinyt säännöllinen perjantailounas.

– Löysin lego-ukon, jolla oli samanlainen ”rangerin hattu” kuin minullakin. Siitä keksin tehdä legorangerista hahmon, joka esiintyy puiston päivityksissä – ikäänkuin toimii kanssani puiston toisena ”rangerina” tai ”sheriffinä”, nauraa Hautala.

Jopa leivonta onnistuu maastossa

Perjantailounaat toteutuivat siksi, että Hautala halusi näyttää, että retkiolosuhteissa voi valmistaa muutakin ruokaa kuin grillimakkaraa.

– Retkeilyllähän on monen mielessä sellainen ”äijä”-meiningin luonne. Se on virheellinen, sillä Kurjenrahkassakin viihtyvät lapset, miehet, naiset, ikäihmiset ja niin edelleen. Olen nyt viimeiset 15 viikkoa valmistanut ja tarjoillut puistokävijöille erilaisia lounaita, esimerkiksi lämmintä perunasalaattia ja luumu-persikka-mascarpone -jälkiruokaa. Olen jopa leiponut tuolla metsässä ja tarjoillut ruokaa kasvissyöjile, kertoo Hautala.

Turun Seutusanomien vieraillessa Petri Hautalan vieraana Kurjenrahkassa perjantaina 31. tammikuuta, Hautala tarjosi lounaaksi ensimmäistä kertaa liharuokaa.

– Tein itse makkaraa ja tarjoan sen kanssa maastossa valmistamaani salaattia. Katsotaan, miten paljon Facebookiin kertyy tykkäyksiä, kun tarjolla on lihaa… Tämä on tosiaan ensimmäinen kerta, sanoo Hautala.

Puiston kävijämäärät lisääntyneet

Kun Petri Hautala aloitti puistomestarina kuusi vuotta sitten, Kurjenrahkassa vieraili vuosittain noin 30 000 ihmistä. Viime vuoden virallinen kävijämäärä oli 86 200.

– Kävijämäärä on kasvanut vuosi vuodelta. Viime vuonna kasvatimme kävijöiden määrää 10 000 ihmisellä vuoteen 2018 verrattuna, kertoo Hautala.

Kävijämäärän lisääntymiseen on syynä myös se, että puistoon tuleminen ja siellä liikkuminen on tehty retkeilijöille entistä helpommaksi.

– Esimerkiksi viime vuonna saamaamme lisärahoitusta on käytetty pitkospuiden korjaamiseen ja rakentamiseen. Olemme korvanneet Töykkälä–Kurjenpesä-reitin pitkospuista kaksi kilometriä uusilla puilla, ja viimeinen kilometri tehdään heti kun kelit vain sen sallivat, Hautala lupaa.

Saatuja varoja käytetään myös muun muassa leiripaikkojen rakentamiseen ja kansallispuiston Luontotuvan pihapiirissä sijaitsevan yleisövessan päivittämiseen – nyt yleisöwc käsittää kaksi esteetöntä wc:tä.

– Muutenkin pyrimme jatkuvasti lisäämään puiston esteettömyttä. Meillä on jo nyt reittejä, joita pääsee kulkemaan lähes kokonaisuudessaan pyörätuolilla – ja myös näkövammaiset on otettu uudistuksissa huomioon, kertoo Hautala.

Marko Vuosjoki