Harppuunakorttelin tavoitteena on olla Euroopan paras asumisen linnake

Kuva: Harppuunakortteli.

Harppuunakortteli on 12 talon rakennushanke, joka edustaa ekologista, yhteisöllistä ja monia sukupolvia palvelevaa asumista. Ensimmäinen talo valmistui viime vuonna, seuraava valmistuu maaliskuussa ja viimeinen talo tullee saamaan asukkaansa vuonna 2024 tai 2025.

TURKU. Turun sataman alueelle Turun linnaa vastapäätä rakennetaan parhaillaan Harppuunakortteliksi nimettyä kokonaisuutta, johon on tulossa 12 kerrostaloa, yhteinen korttelitalo juhlia ja saunomista varten sekä Turun linnan puolelle tapahtumatori, joka on avointa julkista tilaa. Pihakannen alla sijaitsee noin 300 auton autohalli, joten itse piha on täysin autoton. Kerrostalot luovat korttelista suojaisan keitaan, jonka pihamaalla voi vaikka leikkiä, hoitaa hyötykasveja tai kuntoilla. Pihaa tulee nimittäin kiertämään noin 500 metrin mittainen juoksurata.

Tällä hetkellä valmiina on autohalli, korttelitalo sekä ensimmäinen kerrostalo Turun Harppuunan Puosu.

Siinä on 101 asuntoa, joista merkittävä osa on myyty. Maaliskuussa valmistuu Turun Harppuunan Majakka, jossa on 98 asuntoa. Nekin ovat jo myynnissä, kertoo projektipäällikkö Matti Jokinen. Asuntoja myy OP Koti.

Kolmannen talon eli Turun Harppuunan Ankkurin runkotyöt ovat meneillään. Kohteen on tarkoitus valmistua ensi vuoden alussa.

Sen jälkeen seuraavat kohteet ovat Poiju ja Kompassi. Niiden kehittämissuunnitelmat aloitettiin tällä viikolla. Tavoitteena on saada rakennusluvat kesän aikana ja aloittaa rakentaminen syksyllä, Jokinen kertoo aikatauluista.

Vaikka korttelia rakennetaan vielä monta vuotta, asuminen siellä on tehty turvalliseksi jo nyt.

Siellä ei asuta rakennustyömaan keskellä, vaan kortteli rakentuu pala palalta niin, että taloja voidaan ottaa turvallisesti käyttöön valmistumisjärjestyksessä, Jokinen kertoo.

Valmiissa Harppuunakorttelissa tulee olemaan lähes 600 asuntoa: suurimmaksi osaksi kaksioita ja kolmioita, mutta myös yksiöitä ja isompia perheasuntoja.

Maatasoon Turun linnan puolelle on tulossa myös kaupallisia tiloja.

Päivittäistavarakaupalle on varattu 1000 neliön tila ja lisäksi suunnitelmissa on pienempiä liiketiloja, joihin mahtuu esimerkiksi kampaamo tai muuta palveluliiketoimintaa. Varaus on mahdollista tehdä myös vaikka ravintolalle, Jokinen sanoo.

Liiketilat ja tapahtumatori on suunniteltu niin, että ne palvelevat myös muita kuin Harppuunakorttelin asukkaita.

Ekologista asumista

Kuva: Harppuunakortteli.

Maalämpökaivot talojen alla ja sadat aurinkopaneelit niiden katoilla luovat korttelista lähes energiaomavaraisen kohteen. Ekologisuutta on ajateltu jo projektin alkuvaiheessa, sillä tonteilta purettujen talojen purkujätteet on murskattu paikan päällä ja ne tullaan käyttämään alueen kulkureittien perustamistöissä. Autopaikoitushallin alla on käytetty kevennyksenä sekä eristeenä vaahtolasia, joka on kotimainen kierrätystuote. Lisäksi kortteliin tulee keskitetty jätehuolto.

Tavoitteena on tehdä tästä ehkäpä jopa Euroopan paras asumisen linnake, Jokinen tiivistää.

Puurakentamistakin mietittiin, mutta lopulta sen ei katsottu sopivat tähän kohteeseen.

Modernit ratkaisut lisäävät esteettömyyttä

Kuva: Harppuunakortteli.

Harppuunakorttelin pysäköintilaitoksen päälle on tehty viherkatto. Pihalla olevat kävelytiet pidetään sulana lämmityksen avulla, jolloin pihaa ei tarvitse hiekottaa tai aurata. Muutenkin huomiota on kiinnitetty paljon esteettömyyteen.

Pyörätuolin kanssa pärjää helposti, mutta esteettömyyttä on ajateltu liikkumisen lisäksi myös kuulo-, näkö- ja hajuaistien kannalta. Esteettömyyteen on panostettu värivalinnoin ja esimerkiksi oven kahvasta voi tuntea tulleensa oman talonsa ovelle. Tapahtumatorille on tulossa infotaulu, jolla opastetaan eri kohteisiin, Jokinen kertoo.

Viimeisten talojen suunnitelmia ei olla vielä lyöty lukkoon, sillä yhä edelleen on tarkoitus kartoittaa tulevaisuuden trendejä ja pysyä kiinni ajassa.

Janica Vilen