Appelsiinipuun tuoksua helmikuun hämyisiin iltoihin

Gastropub Hiivarissa syvennytään Lorcan maalailevaan sielunmaisemaan

Kuutamo täyttää kuun -esityksen ensemble: (vasemmalta) Tuomo Norvasuo, Pasi Varjus ja Martti Lappi. Kuva: Mikko Rantanen.

Jos uskaltaa heittäytyä, saattaa tässä kuussa tuntea Espanjan auringon lämmön ihan täällä koto-Turussa. Näihin tunnelmiin kuljettaa Mikko Rantasen ohjaama ja Federico Garcia Lorcan runoihin perustuva musiikillinen esitys, joka nähdään jokaisena helmikuisena lauantai-iltana Gastropub Hiivarissa.

KULTTUURI. Ennen talven tuloa teatteriohjaaja Mikko Rantanen pohdiskeli, miten hämyisiin helmikuun iltoihin saataisiin aurinkoa. Hän otti luettavakseen espanjalaisen runoilijan, Federico Garcia Lorcan tekstejä, ja saattoi pian tuntea ilmassa appelsiininkukkien tuoksun. Vastaus oli löytynyt.

Näin lähti syntymään ajatus teoksesta Kuutamo täyttää kuun – Espanjalainen ilta Federico Garcia Lorcan seurassa. Esityspaikaksi valikoitui ympäristö, joka ei ehkä ole teatteriesitykselle se kaikkein tavanomaisin.

– Gastropub Hiivari Käsityöläiskadulla on tunnelmallinen paikka, joka on kuulunut turkulaiseen katukuvaan vuosikymmeniä. Monet eivät välttämättä edes tiedä, että paikka on yhä olemassa! Hiivarin sisustus ja henki sopivat täydellisesti Lorcan maailmaan, Rantanen kehuu.

Antaudu musiikin ja lyriikan vietäväksi!

Mikko Rantanen vastaa esityksen ohjauksesta ja dramaturgiasta. Säveltäjä Martti Lapilta hän rupeamansa alkuvaiheessa kyseli, mahtaako tämä tuntea Lorcan tekstejä.

– Martti sanoi tuntevansa Federicon tuotantoa ja kertoi sen inspiroivan hänen musiikillista tajuaan suuresti. Pian sähköpostiini alkoikin jo tulla valmiita sävellyksiä, ohjaaja nauraa.

Rantasen mukaan teoksen musiikissa ei ole pyritty matkimaan espanjalaisia perinnelauluja, mutta silti siitä voi aistia etäisiä andalusialaisia sävelmaailmoja. Musiikki onkin tärkeä osa esitystä, mutta pääosassa on kuitenkin runous.

Ohjaaja kuvaa runoilijan tekstimaailmaa maalailevaksi, joka sisältää isoja, toisinaan varsin dramaattisiakin teemoja, kuten luonto, rakkaus ja menettäminen. Lorca tunnettiin myös suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon edistäjänä, jolle tärkeää oli esimerkiksi naisten aseman ja vähemmistökulttuurien puolesta puhuminen.

– Lorcan tekstimaailma saattaa tuntua aluksi haastavalta. Tärkeämpää kuitenkin on tunnelman tavoittaminen kuin sen ymmärtäminen, mitä sanat tarkalleen ottaen tarkoittavat. Kannattaakin vain antautua musiikin ja lyriikan vietäväksi!

Estradilla nähdään kitaratrubaduuri Martti Lappi, viulun ja banjon kanssa taituroiva Tuomo Norvasuo sekä tekstejä tulkitseva ja toisinaan eksoottisiin soittimiinkin tarttuva Pasi Varjus. Suomennokset ovat Kirsi Kunnaksen, Jukka Kemppisen, Brita Polttilan ja Matti Rossin käsialaa.

Vapaamuotoinen ja tunnelmallinen ilta

Ohjaaja mielestä Kuutamo täyttää kuun -esitys on hivenen vapaamuotoisempi kuin teatteri normaalisti.

– Se ei ole niin kovin teatraalinen. Saapuessaan paikalle yleisö on tavallaan osa esitystä, ja se sopiikin kaikille, jotka haluavat nauttia musiikista ja tunnelmallisesta illasta – ehkäpä viiniä siemaillen, Rantanen myhäilee ja huomauttaa, että esitystä tuetaan apurahalla, mikä mahdollistaa sen, ettei pääsymaksua ole lainkaan.

Onpa ohjaajalla mielessä myös yksi erityinen kohderyhmänsä.

– Olisi kivaa, että Espanjassa paljon matkustavat tulisivat! Maassahan asuu paljon suomalaisia ja aurinkorannoilla vaikuttaa vahvasti suomalainen kulttuuri, kun esimerkiksi suomalaiset artistit siellä esiintyvät. Lomaillessani taannoin Espanjassa kyselin siellä asuvilta suomalaiseläkeläisiltä, tuntevatko he Lorcaa, eikä monikaan tuntenut. Lorca on kuitenkin Espanjassa samanlainen kansallistaiteilija kuin meillä vaikkapa Kivi, Rantanen muistuttaa.

Jaakko Virrankoski