Vehmassalmella tiedetään, että kylmäuinti piristää mieltä ja kehoa

Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen rantasauna lämpiää koko kyläyhdistyksen yhteisillä panostuksilla. Yhdistyksen toimintaa luotsaa erityisesti Jaakkolan perhe; Jussi Jaakkola on yhdistyksen puheenjohtaja, Soila Jaakkola vastaa tiedottamisesta ja 9-vuotias Iiris on yksi yhdistyksen ilopillereistä.

Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen sauna lämpiää vuoden ympäri joka perjantai. Ja uimareita riittää tuhansittain.

VEHMAA. Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen rantasaunalla Vehmassalmella käy loppiaisen jälkeisenä perjantaina kova kuhina. Ihmiset tepastelevat uima-asuissaan lämpimän saunan ja kylmän rantaveden välillä. Ja jokainen, joka kylmästä vedestä nousee saunaan lämmittelemään, hymyilee leveästi.

– Aloitimme talviuinnit vuonna 2000, silloin vielä vanhalla saunalla. Tämä uusi rakennettiin vuonna 2006 kyläyhdistyksen Leader-hankkeena, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Jaakkola.

Rantasauna lämmitetään syyskuun alusta toukokuun loppuun kestävällä talvikaudella aina perjantaisin, kesäkaudella puolestaan joka arki-ilta.

– Uimarien määrä on tasaisesti kasvanut. Viime vuonna teimme uuden ennätyksen, kun vuoden aikana noin 4000 uimaria kävi rantasaunallamme, kertoo Jaakkola.

Kun sauna on lämmin, Vehmassalmessa käy pulahtamassa keskimäärin 40–50 uimaria joka perjantai kello 19 ja 21 välillä.

Kyläyhdistyksen väki ei juurikaan lomaile, vaan rantasauna on jatkuvasti aktiivisessa käytössä.

– Taisi olla 5-6 vuotta sitten, kun sauna on viimeksi ollut yli viikon käyttämättä. Käymme säännöllisesti saunan lämmittämässä, ja tietenkin itsekin uimassa, kertoo alusta lähtien itsekin talviuintia harrastanut Jaakkola.

Kesäuinti maksutonta, talviuinnista pieni maksu

Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen rantasauna on kaikille halukkaille avoinna. Kesäisin uimisesta ja saunomisesta ei edes oteta maksua, talviuinti maksaa kolme euroa per kerta – tai jos tietää olevansa aktiivinen kävijä, voi lunastaa koko kauden kattavan ”kausikortin”. Euroilla katetaan toiminnasta aiheutuvia kuluja.

– Talkootyötähän tämä on. Puita saamme enimmäkseen lahjoituksina Vehmaan kunnalta ja yksityisiltä, halot hakkaamme itse ja kaiken muunkin teemme kyläyhdistyksen ihmisten voimin, kertoo Jussi Jaakkola.

Puulla – tietenkin – lämpiävä rantasauna on iso, sillä lauteille mahtuu samanaikaisesti noin 25 saunojaa. Puutakin menee siis valtavat määrät.

– Vuosikulutus on noin 20 kuutiota.

Kävijämäärä on kasvanut siis valtavasti, vaikka kyläyhdistys ei ole käyttänyt euroakaan toimintansa mainostamiseen.

– Sosiaalinen media on markkinoinnissa erittäin toimiva. Me kerromme toiminnastamme Facebookissa ja yhdistyksen nettisivuilla. Mutta parasta mainosta ovat tietenkin uinnin ja saunomisen nautinnon kokeneet iloiset ihmiset, jotka kertovat hyvistä kokemuksistaan ystävilleen, sanoo Jaakkola.

Ja sitä alkuperäistä avantouintiakin on joka talvi tarjolla.

– Joka talvena salmi on sen verran jäätynyt, että olemme tehneet avannon. Pari vuotta sitten taisi olla huonoin jäätilanne, silloin avannossa uitiin vain parin viikon ajan, kertoo Jaakkola.

Neljäkymmentä vuotta toimintaa

Rautilan-Irjalan kyläyhdistys on saavuttanut jo kunnioitettavan neljänkymmenen vuoden iän. Rantasaunan säännöllisen toiminnan lisäksi kyläyhdistys järjestää muun muassa perinteiset syysmarkkinat Vehmassalmen tanssilavalla, talvitapahtuman Irjalan entisellä kyläkoululla, myy omia tuotteitaan – esimerkiksi suosittuja seinäkalentereita, tarjottimia, kasseja ja linnunpönttöjä sekä osallistuu muihin kylän aktiivisuutta lisääviin tapahtumiin.

– Tällä hetkellä meillä on menossa iso hanke: kyläbrändäys. Se on eurooppalainen hanke, jonka avulla saamme lisää työkaluja kylämme markkinointiin ja houkuttelevuuden lisäämiseen, kertoo kyläyhdistyksen tiedottamisesta vastaava Soila Jaakkola.

Marko Vuosjoki