Silmälaseissa saa olla 20-luvulla kokoa ja näköä

Äiti ja poika, Auli ja Erkki Martin toivottavat tervetulleeksi tutustumaan erikoismallistoonsa Design Optikko Hakulaan.

Uuden vuosikymmenen silmälasimuodissa suositaan isoja ja näyttäviä kehyksiä. Nykyisin ihmiset hankkivat useat eri lasit, joita vaihdellaan aina tilanteen mukaan. Silmälaseja käytetäänkin tätä nykyä lähes korujen tavoin.

TURKU. Turkulaiset optikkoliikkeet valmistautuvat vähitellen kevääseen ja samalla uuteen vuosikymmeneen. 20-luvun silmälasimuodissa vaikuttavat edelleen jo jonkin aikaa suosiossa olleet kookkaat, pyöreät kehysmuodot, ja tekeepä muutaman vuoden tauon jälkeen paluunsa myös pilottimalliset lasit. Sävyt vaihtelevat paljolti vuodenaikojen ja toki asukokonaisuuksienkin mukaan.

Turun keskustassa optikkoliikkeitä löytyy pilvin pimein, joten vaihtoehdoista ei ole pulaa. Kävimme kahdessa Yliopistonkadun varrelta löytyvässä liikkeessä, Design Optikko Hakulassa ja Specsaversilla, haistelemassa uuden vuosikymmenen tuulia.

Isojen kehysten suosio jatkuu

Tyylien kirjo on tällä hetkellä laaja.

– Mutta trendi on sellainen, että haetaan vanhan ajan silmälasimalleista ripaus vaikutteita uusiin malleihin. Vuosi 2020 mennään vielä pitkälti retrotyylisessä, vähän tällaisessa ”nörttilookissa”. Mallistoissa on klassikoita 60–70-luvuilta, ja muutama vuosi sitten suosioon nousseiden pyöreitten kehysten kysyntä on edelleen kasvamaan päin, luettelee Design Optikko Hakulan toimitusjohtaja ja optikko Erkki Martin, jonka mukaan muoti silmälasialalla ei vaihtele aivan samaan tahtiin kuin esimerkiksi vaatetrendit.

Materiaaleissa muovi-/metalliyhdistelmät ovat suosiossa ja erityisesti naisten mallistoihin on tullut isoja neliskanttisia muotoja. Myös soikeat kehykset ovat uutta vuosikymmenen silmälasimuodissa.

– Talvella käytetään enemmän lämpimiä sävyjä: kultaa ja metallikehyksiä. Kesällä, kun ihmiset saavat vähän väriä kasvoilleen, suositaan sitten läpikuultavia sävyjä, jolloin esimerkiksi muoviin tulee kirkas kristalli ja siihen jokin sävy.

Kevät tuo tullessaan myös nelisen vuotta sitten suosiossa olleen miesten pilottimallin takaisin hieman uudenlaisella, vahvemmalla twistillä. Martinin mukaan miesten mallistoissa on tällä hetkellä suuressa suosiossa myös kaksinkertainen, metallista tehty kehys, joka tuo ilmeeseen tietynlaista jykevyyttä.

Useat lasit asun ja käyttötarkoituksen mukaan

Zenka-mallisto kasvattaa koko ajan suosiotaan.

Jos olet hämmästellyt tv-toimittaja Baba Lybeckin hillitöntä, aina kulloisenkin asukokonaisuuden mukaan vaihtelevaa silmälasikokoelmaa, löytyy selitys siihen ranskalaisesta Zenka-mallistosta. Erityisesti naisten suosiossa olevien Zenka-lasien peruskehykset ovat joko muovia tai metallia ja niiden ilmettä voi vaihdella irrotettavalla etuosalla, joka on materiaaliltaan terästä. Etuosan vaihto onnistuu helposti ilman työkaluja vain paikoilleen napsauttamalla.

– Värivaihtoehtoja meillä on seitsemisenkymmentä. Maahantuojan mukaan olemme johtava Zenka-myyjä Varsinais-Suomessa ja veikkaan, että kärkijoukoissa myös koko maan tasolla. Zenka-lasit ovat edullinen tapa hankkia ihan uusi look, sillä vaihdettavat etuosat maksavat vain 50 euroa kappaleelta. Yleensä ihmiset ostavatkin niitä keskimäärin viidet erilaiset, Martin kertoo ja muistuttaa, että valikoimista löytyy myös miehille sopiva Zenka-mallisto.

Martinin mukaan ihmiset kaiken kaikkiaan tykkäävät vaihdella silmälaseja aina tilanteen mukaan.

– Tänä päivänä halutaan omat lasit vapaa-ajalle, työhön, juhlaan ja jopa urheiluun. Tietenkin myös piilolinssit pitävät yhä pintansa, hän toteaa.

Yksityisenä optikkoliikkeenä jo 30-luvulla perustettu Design Optikko Hakula on perheyritys, joka saa uusimmat tuotteet nähtävilleen ensimmäisten joukossa suoraan maahantuojalta. Silmälasien linssit hiotaan Turussa.

– Pyrimme siihen, että meillä on oma erikoismallistomme, jota ei ihan tästä lähialueilta muualta löydy, vaikka toki tavallisempaakin mallia on valikoimissamme. Haluamme tarjota enemmän harvinaisuuksia kuin massatuotantoa. Meiltä löytyy esimerkiksi käsin tehtyjä kehyksiä, jotka toki ovat toki hinnaltaan hieman arvokkaampia, mutta laadukkaita ja pitkään käytettävissä olevia, valaisee Martin Hakulan liikeideaa Yliopistonkadun myymälässä, jonne yritys muutti neljä vuotta sitten.

Silmälasit saavat näkyä

Specsaversilta löytyvän Kenzon ja Tommy Hilfigerin mallistoista löytyy persoonallisia kehyksiä.

Vain kivenheiton päässä sijaitsevan Yliopistonkadun Specsaversin kehysvalikoimasta löytyy uuden vuosikymmenen kynnyksellä uusia trendikkäitä kehysbrändejä, kuten Marc Jacobs, Kenzo ja rikotuista muodoistaan tunnettu Viktor&Rolf, joista jälkimmäistä löytyy ainoastaan Specsaversilta. Lisäksi muodikkaita kehyksiä löytyy Scandimania-mallistosta teemalla ”Daisy Grace”, joka on suunniteltu nimenomaan pohjoismaalaisia kasvonpiirteitä ajatellen niin värien, muotojen kuin materiaalienkin osalta.

– Tällä hetkellä muodissa ovat selkeästi pehmeämmät sävyt, kuten nude ja pehmeä puuteri. Myös pastellisävyt ja pinkki ovat suosiossa varsinkin naisten keskuudessa, mutta miksipä ei sopisi miehillekin. Näitä kehyksiä on helppo yhdistellä kevään sävyihin, kertoo optinen myyjä Marika Kulmala.

Myös Specsaversin valikoimissa muodot pysyvät yhä pyöristettyinä ja näitä nostalgisia ja klassisia kehyksiä löytyy sekä metallisina että muovisina monissa eri väreissä sopien niin naisille kuin miehillekin. Naisten mallistossa pyöreiden kehysten hieman ylöspäin kaareutuvat linjat antavat ilmeeseen naisellisen vivahteen.

– Kookkaiden kehysten suosio kertoo siitä, että silmälasit saavat näkyä ja ovat osa pukeutumista. Niitä käytetään korujen tavoin. Ihmiset uskaltavat nykyisin ostaa hyvin rohkeita kehyksiä ja persoonallisia vaihtoehtoja meiltä löytyykin.

Pilottikehysten uudelleentulemisen myötä muotoa on muutettu hieman kantikkaammaksi tai lisätty lisäelementeillä persoonallisuutta. Pilottimallia löytyy esimerkiksi Marc Jacobsilta. Daisy Grace-kehysmallistosta puolestaan löytyy kantikkaita kehyksiä XL-koossa.

– Aika harvoin hankitaan enää kovin hengettömiä laseja, mutta niillekin on toki oma käyttäjäkuntansa. Niiden etu on se, että ovat todella kevyitä ja niitä on helppo yhdistellä, Kulmala toteaa.

Pehmeät sävyt ovat valloittaneet Specsaversin tämän talven ja tulevan kevään.

Jaakko Virrankoski