Kaarinan lukion opiskelijat ideoivat ekologisia ratkaisuja koululle

Laura Peltola ja Saara Vähämiko palkittiin hyvistä ympäristöideoista vip-korteilla.

Kaarinan lukiossa palkittiin kaksi opiskelijaa heidän ideoistaan ympäristökuorman vähentämiseksi. Myös idea koulun hävikkiruuan jakelun aloittamisesta tuli opiskelijoilta.

KAARINA. Kaarinan lukio järjesti opiskelijoilleen kilpailun, jossa kerättiin ehdotuksia koulun ympäristökuorman vähentämiseksi. Ideoita tuli kaiken kaikkiaan noin 15. Monet ideoista liittyivät kouluruokailuun ja kasvisruokaan. Kahdesta parhaasta ehdotuksesta palkittiin Saara Vähämiko, 17 ja Laura Peltola, 18.

Vähämikon idea oli panostaa kasvisruuan laatuun ja käyttää lähiruokaa enemmän.

– Kasvisruuan hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin lihan, joten olisi merkittävä ympäristöteko panostaa siihen, hän kertoo.

Peltola ehdotti vapaaehtoista kasvisruokavaihtoehtoa kaikille ja että hyötyliikunnasta saisi esimerkiksi liikuntatunteja vapaaksi.

– Tällä hetkellä kasvisruuan saavat vain ne opiskelijat, jotka ovat ilmoittaneet erikseen ruokavaliostaan. Ideat perustavat vapaaehtoisuuteen, jolloin ketään ei pakoteta mihinkään, Peltola selittää.

Voittajat saivat palkinnoksi vip-kortit, joilla pääsee ruokailussa jonon ohi tammikuussa.

Ideasta käytännöksi

Kaarinan lukion rehtorin Kimmo Laitisen mukaan kilpailu ympäristökuorman vähentämisideoista järjestettiin, koska koulujen täytyy olla esimerkillisiä hiilijalanjäljen pienentämisessä. Lukion katolle on esimerkiksi jo asennettu aurinkopaneelit ja eri hankinnoissa otetaan huomioon ympäristö. Yksi kilpailussa esille tullut idea on jo otettu käytäntöön.

– Yksi ensimmäisinä tulleista ideoista oli aloittaa koulun hävikkiruuan jakelu. Muutamassa muussa Kaarinan koulussa tätä on jo tehty. SPR ja opiskelijat lähtivät tähän mukaan vapaaehtoisiksi auttamaan jakelussa, Laitinen kertoo.

Hävikkiruuan jakaminen alkoi 13. tammikuuta. Kävijämäärät ovat olleet kasvussa jatkuvasti. Ruokaa saa tulla hakemaan kuka vain.

Lukion hävikkiruokaa jakamaan tulleet vapaaehtoiset Kristina Airo ja Mimosa Vähäkangas valmistelevat päivän ruuanjakoa.

– Paljon käy eläkeläisiä, yksin asuvia, lapsiperheitä ja opiskelijoita. Ruokaa hakiessa täytyy vain ottaa oma astia ruualle.

Torstaina 16. tammikuuta ruokaa jakamassa olivat SPR:n vapaaehtoinen Kristina Airo ja Kaarinan lukion opiskelija Mimosa Vähäkangas, 17. Kaikki tarjolla ollut hävikkiruoka meni kaupaksi.

– Osa ruokaa hakeneista on käynyt aiemmin muissa kouluissa ja tulivat ensimmäistä kertaa tänne. Ihmisten auttaminen on tehty helpoksi, ja tämä on loistava idea, vapaaehtoiset kertovat.

Liisa Kallio