Tiedepuisto Kupittaalla laajenee – Uudelle ammattikoulukampukselle etsitään paikkaa

Uusi AMK-kampus rakentuu parhaillaan ICT-Cityn ja Lemminkäisenkadun väliselle tontille.

Turkulainen osaaminen keskittyy tulevaisuudessa entistä vahvemmin Kupittaalle. Helmikuussa sata vuotta täyttävä yliopisto tarjoaa ensi syksystä alkaen tekniikan opetusta, mitä pidetään suurena voittona koko Turun seudulle. Ammattikorkeakoulun uusi kampus valmistuu syksyllä ja tulevaisuudessa myös ammattikouluopetus siirtyy samoille nurkille.

KUPITTAA. Turun tiedepuisto on yritystoiminnan ja tutkimuksen keskittymä, jossa toimii useita korkeakouluja, satoja yrityksiä ja yliopistollinen keskussairaala. Kupittaan sisään kätkeytyvä tiedepuisto on kaupunginjohtaja Minna Arven mukaan paitsi tulevaisuuden uusi kaupunginosa myös tapa toimia.

Tiedepuistossa ollaan opittu tekemään yhteistyötä. Korkeakoulujen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa on yhteiset tavoitteet ja yhteiset tulokset. Toimintamalli on Turun seudulla käänteentekevä, kaupunginjohtaja kehuu.

Alueen tilat ovat pääsääntöisesti loppuunmyytyjä ja kysyntä on hurjaa. Lisää rakennetaan koko ajan.

Tämän vuosikymmenen aikana tulee tapahtumaan jo paljon, mutta seuraavakin vuosikymmen ehtii kulua ennen kuin uusi kaupunginosa tulee valmiiksi, Arve toteaa aikataulusta.

Kaupunginjohtaja uskoo myös tulevien ratikkaratkaisujen vaikuttavan positiivisesti alueen kehittymiseen.

Tekniikan opetusta 100-vuotiaassa yliopistossa

Turun yliopistossa on koulutettu bio- ja tietotekniikan diplomi-insinöörejä jo 20 vuoden ajan. Syksyllä 2020 koulutustarjonta täydentyy konetekniikan ja materiaalitekniikan tutkinto-ohjelmilla, ja tietotekniikka laajenee tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelmaksi. Neljä diplomi-insinöörin koulutusohjelmaa muodostavat Turun yliopistoon uuden tekniikan koulutuksen kokonaisuuden.

Moni taho, joka on halunnut tätä koulutusta Turkuun, on nyt lähtenyt rahoittamaan, kiittelee kaupunginjohtaja.

Tekniikan alan yliopistokoulutuksen uskotaan olevan avain tulevaisuuden työelämään, sillä diplomi-insinöörien kysyntä kasvaa niin Turussa, Suomessa kuin maailmallakin. Osaavan työvoiman löytäminen on yrityksille yhä merkittävämpi haaste. Teknologiateollisuus ry:n mukaan alan yrityksiin eri puolille Suomea tarvitaan vuosittain jopa 5 500 uutta korkeakoulutettua osaajaa, ja korkean osaamisen tarpeen uskotaan kasvavan tulevaisuudessa entisestään.

Lounais-Suomessa pitkään jatkunut talouskasvu on entisestään lisännyt alueen yritysten huolta osaavan työvoiman saatavuudesta. Vakituisten työpaikkojen ohella yrityksillä on ollut vaikeuksia houkutella diplomi-insinööriopiskelijoita opiskelukaupungeistaan kesätöihin Turun seudulle. Kesätyöntekijöitä houkutellaan Turun seudulle kesäteekkarikampanjalla muun muassa asunto- ja bussikorttieduin. Kampanja saa tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös kansainvälisen kulman: kolmasosa Turun seudun paikoista on korvamerkitty kansainvälisille opiskelijoille.

Uusi AMK-kampus avataan syksyllä

Ammattikorkeakoulukampus saadaan valmiiksi ensi syksynä. Turun toimialajohtaja Timo Jalonen kertoo, että aikataulu on hiukan myöhässä, mutta syksyllä kuitenkin päästään avaamaan. Lähes 30 000 neliön kampusta ICT-Cityn ja Lemminkäisenkadun väliselle tontille rakennuttaa Turun Teknologiakiinteistöt Oy. Pääurakoitsijana toimii YIT Oy.

Suurin osa Turun AMK:n toiminnasta on jo keskittynyt alueelle. Työ kohti yhtenäistä kampusaluetta aloitettiin vuonna 2015. Uudisrakennuksen käyttöönoton jälkeen kaikki Turun 40 000 korkeakouluopiskelijaa opiskelevat samalla aleella.

Amiksetkin siirtyvät Kupittaalle

Turussa on tehty linjauspäätös myös uudesta ammattikoulukampuksesta Kupittaalle tai sen läheisyyteen vuonna 2024. Sen jälkeen Turussa on vain kaksi ammatillista kampusta: toinen Kupittaalla ja toinen Peltolassa. Kaikista muista yksiköistä toiminta siirtynee Kupittaalle.

Kaavoitusprosessi on vielä kesken, mutta tavoitteena olisi löytää uudelle ammatilliselle kampukselle paikka läheltä nyt rakentuvaa AMK-kampusta. Siinä olisi synergiaetua, jos ne toimisivat lähekkäin, Jalonen kertoo.

Yhteensä Kupittaalle siirtyisi tämän hetken suunnitelman mukaan noin 4000 oppilasta.

Vanhoista ammattikoulurakennuksista suurin osa on kaupungin omistuksessa.

Kellonsoittajankatu lakkautuu jo tänä kesänä ja sieltä oppilaat siirtyvät muutamaksi vuodeksi Ruiskadulle. Lopulta myös Ruiskatu lakkaa ja siirtyy Kupittaalle. Ruiskadun rakennus on jo niin vanha, ettei sille varmaankaan keksitä enää uusiokäyttöä, eikä sillä ole kulttuurihistoriallista arvoakaan, joten se tultaneen purkamaan. Siinä on iso tontti, joten tilalle mahtuisi esimerkiksi puolentusinaa kerrostaloa, Jalonen sanoo.

Kellonsoittajankatu taas on yksityisessä omistuksessa. Se tultaneen purkamaan kerrostalojen tieltä, Jalonen jatkaa.

Aninkaisten tilojen kohtalosta ei vielä tiedetä, mutta kysymys linkittyy osittain myös konserttitalon tulevaisuuteen. Tällä hetkellä ammattikouluopetusta on myös Juhannuskukkulalla ja Datacityssa.

Janica Vilen