Sopu sijaa antaa – Nousiaisissa kotitaloustunnit pidetään siirtomodulissa

Henni Jokinen (vasemmalla) ja Saana Nyyssönen valmistautuivat viime viikon torstain kotitaloustunnilla valmistamaan broilerikastiketta.

Nousiaisten kunnan ostamat siirtomodulit toimivat kompakteina väliaikaisina opetustiloina ja kunnanviraston väen työskentelytiloina.

NOUSIAINEN. Moni nousiaislainen saattoi viime syksynä ihmetellä, miten yhtäkkiä Moisiontien varteen ilmestyi tien molemmin puolin kaksi uutta pitkähköä yksikerroksista rakennusta. Kyseessä ovat Nousiaisten kunnan rakennuskonevuokraamo Cramolta ostamat kaksi siirtomodulia, joissa toisessa on kunnanviraston uudet tilat ja toista käytetään Henrikin yhtenäiskoulun uudisrakennuksen valmistumiseen asti teknisen työn ja kotitalouden opetustiloina.

Kotitaloutta opettava Elina Koisaari on tiloihin varsin tyytyväinen.

– Kovin kompaktithan nämä ovat, mutta kaikki tarpeellinen tiloista löytyy ja tekniikka toimii. Sopu sijaa antaa, kyllä tänne mahdutaan, kertoo Koisaari.

Viime viikon torstaiaamuna Koisaarella oli opetuksessaan seiskaluokkalaisten ryhmä.

– Nämä seiskaluokkalaisethan aloittivat kotitaloustuntinsa viime syyslukukauden alussa näissä tiloissa. Tällä oppitunnilla käymme läpi broilerin käsittelyä ja teemme ruoaksi riisiä sekä broilerikastiketta. Jälkiruokaksi teemme sitruunamarenkipiirakkaa, kertoo Koisaari seiskaluokkalaisten torstain herkkuruoista.

Kotitalousopetus on kaiken kaikkiaan kokenut varsinaisen monipuolistumisen viime vuosina.

– Kotitaloudessa käydään läpi oikeastaan aivan kaikkea, mitä kotona arkeen kuuluu. Ruoanlaitosta kuluttaja-asioihin, kertoo Koisaari.

Siirtomodulit hyvä väliaikaisratkaisu

Henrikin yhtenäiskoulun opettaja Kimmo Jalonen kehuu siirtomoduleita hyvinä väliaikaisratkaisuina.

– Pärjäämme varmasti näissä tiloissa seuraavat pari–kolme vuotta, kunnes saamme kotitalouden ja teknisen työn siirrettyä uuteen laajennusosaan, kertoo Jalonen.

Siirtomodulissakin työt ovat vielä hieman kesken, sillä vaikka kotitalouspuoli toimii moitteetta, teknisen työn puolella tehdään vielä muutostöitä, ennen kuin opetustiloissa kaikki on kohdallaan.

– Tiloja viimeistellään vielä. 8.- ja 9.-luokkalaiset pääsivät aloittamaan tekniset työt siirtomodulissa tammikuussa ja 7. luokatkin siirtyvät teknisten töidensä kanssa tänne muutaman viikon sisällä.

Koulun uudisrakennuksen valmistumista odotetaan kuitenkin vesi kielellä.

– Tavoitteena on, että kotitalous siirtyisi uusiin tiloihin parin vuoden päästä ja tekninen työ kolmen vuoden kuluttua, kertoo rehtori Kimmo Jalonen.

Myös kunnanvirastossa ollaan tyytyväisiä

Henrikin yhteinäiskoulun laajennusosan rakennustyöt ovat päässeet vauhdikkaasti käyntiin.

Kunnanviraston väki on niinikään ollut omassa siirtomodulissaan lokakuusta lähtien. Järjestely on toiminut kunnanjohtaja Teemu Heinosen mielestä oikein hyvin.

– Erityisen hyvää tässä on se, että olemme nyt lähes kaikki saman katon alla – vain tekninen toimisto on vielä Nummentiellä. Kun kaikki ovat samassa osoitteessa, keskinäinen asioiden hoito on paljon helpompaa. Ei tarvitse jatkuvasti soitella edestakaisin, kertoo Heinonen.

Sijainti Moisiontiellä on Heinosen mielestä erinomainen.

– Tällä tontilla oli aiemmin vanha eläinlääkärin talo, joka purettiin vuosi sitten. Tästä on lyhyt kävelymatka keskustaan, sijainti on hyvin keskeinen, kertoo tyytyväinen kunnanjohtaja.

Marko Vuosjoki