Raision vuoden urheilija: ”Olin huono kaikissa lajeissa”

Raisioon tuli viimekin vuonna valtava määrä urheilumenestystä, siitä todisteena palkittujen suuri määrä. Moukarinheitossa ikäluokkansa maailmankärki viime vuonna saavuttanut Silja Kosonen valittiin Raision vuoden urheilijaksi. Kuva: Raision kaupunki.

Raision vuoden urheilijalla Silja Kososella on hallussaan moukarin- ja kiekonheitto sekä terävä sanailu.

RAISIO. Raision viime vuoden menestyneitä urheilijoita ja valmentajia palkittiin viime viikon tiistain Raision urheilugaalassa. Vuoden urheilijaksi valitulla Someron Esaa edustavalla moukarin- ja kiekonheittäjä Silja Kososella on heittovälineiden lisäksi myös sana hallussaan.

Viime vuonna T17-sarjan Suomen mestaruudet molemmissa heittolajeissaan saavuttanut Silja kertoi hauskasti siitä, miten moukari ja kiekko valikoituivat hänen lajeikseen.

– Kun aloitin yleisurheilun, olin huono kaikissa lajeissa. Testailin lajia vuoronperään ja moukari ja kiekko lopulta alkoivat jotenkuten kulkea, nauratti Silja Raision kaupungintalolle kerääntyneitä urheiluihmisiä.

Kysymykseen, onko 19-vuotiaiden sarjaan siirtyvällä Siljalla mahdollisuuksia päästä tänä vuonna Kalevan Kisojen – eli yleisurheilun SM-kisojen – yleiseenkin sarjaan, hänen vastauksensa oli yhtä humoristinen.

– Olin viime vuonna yleisen sarjan SM-finaalin kahdeksas… Luulisin, että pääsen kisaan mukaan tänäkin vuonna, sanaili Silja ja sai ihmiset nauramaan taas.

Silja Kososen tämän vuoden ykköstavoite on Keniassa kilpailtavat nuorten maailmanmestaruuskisat.

– Urheilussa parasta on ehdottomasti kilpaileminen. Ja kun vielä kisoissa onnistuu, saa palkinnon kaikista harjoitustunneista, kertoi Silja.

Silja Kosonen oli viime vuonna myös ikäluokkansa moukarinheiton maailman tilastokärki.

Idolit saavat hikoilla

Harjoitustuntien hikoilusta ja ajoittaisesta kärsimyksestäkin puhui myös urheilugaalan juhlapuhuja Hanna Paatos – itsekin entinen SM-tason kilpauimari ja nykyinen kilpauimarien valmentaja.

– Huippu-urheilija ei saa mitään ilmaiseksi. Urheilijoiden on asetettava tavoitteet riittävän korkealle, tehtävä kovasti töitä ja uskottava unelmiinsa. Joitakin uhrauksiakin urheilijan on tehtävä päästäkseen huipulle, kertoi Paatos.

Hän myös korosti, miten tärkeä rooli huippu-urheilijoilla on.

– Menestyneet urheilijat ovat idoleita. Heidän menestyksensä ja suorituksensa innostavat aina uusia lajin harrastajia liikkumaan. Urheilijat luovat ympärilleen positiivista energiaa.

Raision urheilugaalassa palkittiin monen eri lajin urheilijoita, ja Paatoskin muistutti siitä, että eri lajeja ei tule arvottaa keskenään mihinkään järjestykseen.

– Kaikki lajit ovat samanarvoisia!

Raision Loimun C-junnut vuoden joukkue

Palkittujen listalla oli toki erityisesti tuttuja raisiolaismenestyslajeja. Vuoden valmentajaksi valittiin ringeten huippuvalmentaja, muun muassa Suomen maailmanmestaruuteen, jälleen kerran, luotsannut Timo Himberg. Himberg oli sairastuneena estynyt osallistumasta palkintogaalaan.

Vuoden joukkueeksi valittiin Raision Loimun C-juniorien lentopallon Suomen mestaruuden viime vuonna voittanut joukkue.

Muita palkittuja, joko SM- tai EM-tasolla menestyneitä urheilijoita olivat uimari Roope Paatos, amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Jonna Veräjänkorva, jousiampuja Susanna Helin, uimari Santeri Herpola, uimari Aku Kaila, kiekonheittäjä Aapo Kalajoki, uimari Anniina Kallio, salibandyn pelaaja Nea Keihäs, nyrkkeilijä Sofia Lunden, uimari Rebekka Luoto, uimari Aino-Kaisa Paatos, pyöräilijä Kalle Toivanen, moukarinheittäjä Ellen Uschanow, keihäänheittäjä Merja Pitkänen, uimari Jani-Petteri Puustinen ja ampumahiihtäjä sekä -suunnistaja Joni Tenhunen.

Marko Vuosjoki

*korjattu 24.1. klo 15.30 Silja Kososen sukunimi