Crusellin konserttiohjelmassa kunnianosoitukset Toivo Kuulalle ja Jukka Virtaselle

KULTTUURI. Uudenkaupungin Kulttuurikeskus Cruselliin on tulossa monipuolinen ohjelmakevät. Lauantaina 25. tammikuuta kello 19 konserttikauden avaa pianisti Janne Oksasen Satukuvia pianolle -konsertti, joka on kunnianosoitus Toivo Kuulan pianotuotannolle. Kansalaissodan aikana väkivaltaisesti kuolleen Kuulan (1883–1918) pianotuotanto sisältää monia rakastettuja pienkappaleita, joista on Häämarssin tavoin muodostunut jo melkoisia kestohittejä.

Janne Oksanen (s. 1994) on esiintynyt laajasti kotimaan lisäksi monissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Keväällä 2018 hän esitti Toivo Kuulan koko pianotuotannon loppuunmyydyssä Musiikkitalon Camerata-salissa Helsingissä. Yle Radio 1 äänitti konsertin. Konsertin suuren menestyksen ansiosta levytys toteutui vuotta myöhemmin. Syksyllä 2019 Oksanen julkaisi debyyttialbuminsa Kuula: The Piano Works, jota seurasi yli 30 kaupungin konserttikiertue.

Lauantaina 8. helmikuuta kello 19 on vuorossa Sanat: Jukka Virtanen – konsertti, joka on kunnianosoitus vuonna 2019 kuolleelle viihteen mestarille. Konsertissa Virtasen pitkäaikainen työtoveri ja ystävä Sonja Lumme muistelee sanoin ja sävelin edesmennyttä ystäväänsä.

Jukka Virtanen sanoitti ja käänsi laulelmaa, iskelmää, teatterimusiikkia ja oopperaa, ja teki sen kaiken lämmöllä ja tinkimättömällä taidolla. Virtasen nokkelat ja hauskat, erinomaisen kauniit, satuttavat ja filosofisetkin sanoitukset ja laulujen käännöstekstit kuuluvat suomalaisen kevyen musiikin historiaan. Virtanen löysi vaistomaisesti jokaisen tyylilajin syvimmän olemuksen ja kirjoitti tekstin sitä taitavasti myötäillen. Näin syntyivät mm. sellaiset aarteet kuin menneen maaseudun tunnelmaa huokuva Maalaismaisema, unohtumaton Myrskyluodon Maija, dramaattisen hauska Kuoleman paikka sekä mestarillinen Hanna ja Niilo.

Tässä konsertissa kuullaan sekä Jukka Virtasen tunnetuimpia sanoituksia että liuta vähemmän kuultuja harvinaisuuksia, esimerkiksi Uuden Iloisen Teatterin lavalla kuultuja lauluntekstejä. Seniorikorttilaisilla on mahdollisuus osallistua tähän konserttiin erikoishinnalla.

Myöhemmin talven ja kevään mittaan tulossa on esimerkiksi Queen-musikaali The show must go on, Jokeri Pokeri Box 35-vuotisjuhlashow, Harmony sisters -musiikkinäytelmä, sekä Jonne Aaronin Ota mut -konsertti.