Anna-Kaisa Sjölund luotsaa Pyhärannan kirjastoa ja Vakka-Opiston Pyhärannan osastoa

Osa kirjaston kirjoista on jo varustettu RFID-tunnisteella, jonka avulla kirjan sijainti voidaan paikantaa. Tällöin esimerkiksi palautustiskiin sijoitettu lukija pystyy tunnistamaan palautetut, tunnisteella varustetut, kirjat.

Anna-Kaisa Sjölund aloitti kirjastonhoitajana Pyhärannassa huhtikuussa 2016. Tämän vuoden alussa hänestä tuli myös Vakka-Opiston Pyhärannan osaston johtaja. Kevään aikana kunnassa on käynnissä kolmisenkymmentä eri opintokurssia.

PYHÄRANTA. Vakka-Opiston ohjelmassa on kevään aikana tarjolla yli 460 kurssia koko opiston toimialueella kuudessa eri kunnassa. Pyhärannassa eniten pidetään käden taitoihin ja liikuntaan liittyviä kursseja. Helmikuussa kirjastossa alkaa myös Hyvinvointia ikäihmisille -lyhytkurssi.

Pyhärannan kirjastonhoitaja Anna-Kaisa Sjölund on juuri aloittanut Vakka-Opiston Pyhärannan osaston johtajana.

− Osaston johtajan pesti on mieluinen, koska olen ollut paljon opetuksen ja erilaisten oppimisympäristöjen kanssa tekemisissä. Teen parhaillaan jatko-opintoja Turun yliopistossa immersiivisistä opiskeluympäristöistä ja tätä puolta haluaisin tuoda myös opintopiireihin. Virtuaalista, ajasta ja paikasta riippumatonta opiskeluympäristöä voisi hyödyntää virtuaalilasien avulla esimerkiksi käsityöpiireissä helposti, Anna-Kaisa Sjölund kertoo.

− Työhön Vakka-Opistossa kuuluu muun muassa koulutusten suunnittelua, ilmoitusten laatimista, yhteydenpitoa opettajiin ja opiskelijoihin, hän jatkaa.

Kirjastokuulumisia

Anna-Kaisa Sjölund on turkulainen alun perin arkeologia- ja museoalataustainen etnologi.
Åbo Akademin informaatiotieteiden opintojen jälkeen hän on toiminut aikuiskoulutuksessa, kouluttaen muun muassa kirjastoalan väkeä ja työskennellyt eri kirjastoissa ympäri Suomea. Tällä hetkellä hän on myös tohtorikoulutettavana Turun yliopistossa.

Tammikuisena iltapäivänä kirjaston ovi käy harvakseen. Pyhärannan Ihodessa sijaitseva kirjasto on pieni. Sjölundin mukaan eniten kirjastoa käyttävät lapsiperheet, vähiten teini-ikäiset ja nuoret aikuiset.

Pyhärannan kirjasto kuuluu Varsinais-Suomen alueen kirjastoverkostoon, Vaski-kirjastoihin, jonka asiakkaat voivat asioida samalla kirjastokortilla kaikkien 18 kunnan kirjastoissa. Lainoja voi varata muista verkostoon kuuluvista kunnista ja lainat voi palauttaa mihin tahansa verkoston kirjastoista.

Lainattavia niteitä meillä on noin 13 000, lisäksi on myös äänikirjoja. Käytössä on myös kaksi iPad-tablettia, joilla asiakkaat voivat hakea tietoja, lukea lehtiä, mennä nettiin: vaikkapa YouTubeen tai pelaamaan. Kirjastoon tulee tällä hetkellä 12 painettua lehteä, mutta näiden lisäksi kirjasto tarjoaa ison määrän sähköisiä lehtiä, joita voi lukea vain kirjaston tiloissa myös oman älypuhelimen tai tabletin kautta, Sjölund esittelee.

Rohdaisista, Reilasta ja Santtiolta on pitkä matka kirjastoon. Kouluvuoden aikana kirjastopalvelut saadaan Rohdaisissa ja Reilassa kirjastoautoista. Pitäisi varmaankin olla myös joku muu palvelu, jonka kanssa kirjastokäynnin voisi yhdistää. Helposti matka viekin joko Laitilaan tai Raumalle, missä kaikki palvelut ovat samalla kertaa saavutettavissa, Sjölund pohtii.

Uusia tuulia

Kirjastojen automatisointi etenee, niin myös Pyhärannassa. Aineisto pitää lainauksen ja palautusten sekä valvonnan vuoksi tarroittaa kokonaisuudessaan uudestaan RFID (radiotaajuinen etätunnistus) -teknologiaa hyödyntäen. Automatisoinnin myötä aukioloaikoja voitaisiin pidentää, koska toiminta tapahtuisi pitkälti itsepalveluperiaatteella.

− Lainausautomaatti olisi toiveena lähitulevaisuudessa meillekin. Isommissa kirjastoissa lainausautomaatit ovat olleet jo pitkään käytössä. Yleinen suuntaus on, että asiakkaat nykyisin lainaavat mieluummin automaatilta kuin kirjastovirkailijalta, Sjölund kertoo.

− Tervetuloa kirjastoon! Tänä vuonna uusia kirjoja on tulossa aikaisempia vuosia enemmän. Suunnitteilla on myös kolme kirjailijavierailua tälle keväälle, mahdollisesti vielä jotain muutakin tapahtumaa, vinkkaa Sjölund.

Helka Suomi