Ugissa juhlitaan sunnuntaina Sibeliuksen päivää konsertin merkeissä

Säveltäjä Olli Kortekankaan keskeistä tuotantoa ovat lukuisat kuoroteokset ja yhdeksän oopperaa.

UUSIKAUPUNKI. Sunnuntaina 8. joulukuuta klo 18 Uudenkaupungin Uudessa kirkossa juhlistetaan Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää konsertilla, jossa esiintyvät Uudenkaupungin seurakunnan Andante-orkesteri johtajanaan Ari Hirvonen ja urkuri Kari Vuola. Mukana on myös mieskuoro Uudenkaupungin Laulu-Veikot Pekka Harmovaaran johdolla. Konserttiin on vapaa pääsy ja käsiohjelmia myydään kirkon ovella ennen konsertin alkua.

Konsertin ohjelmassa on päivän teeman mukaisesti Jean Sibeliuksen teoksia ja muuta suomalaisten säveltäjien musiikkia. Kantaesityksenä kuullaan Olli Kortekankaalta tilattu kirkkosonaatti, Sonata da chiesa uruille ja orkesterille. Säveltäjä on tehnyt samalle kokoonpanolle myös soitinnuksen uusine alku- ja loppusoittoineen virteen 462, Soi kunniaksi Luojan. Konsertissa yleisö pääsee laulamaan tämän virren yhdessä Uudenkaupungin Laulu-Veikkojen kanssa. Säveltäjä Olli Kortekankaan keskeistä tuotantoa ovat lukuisat kuoroteokset ja yhdeksän oopperaa. 1990-luvulta alkaen on syntynyt myös paljon soitinmusiikkia. Kortekangas on säveltänyt suurimuotoisia sakraaliteoksia. Vuonna 2017 kantaesitettiin Naantalin Musiikkijuhlilla laaja VIA-oratorio. Kesällä 2019 sai Isonkyrön vanhassa kirkossa ensi-iltansa kirkko-ooppera Elämänkuvat. Uudessakaupungissa Kortekankaan musiikkia on kuultu laajemmin Crusell-viikolla 2010. Uudenkaupungin seurakunta on tilannut Olli Kortekankaalta uutta liturgista musiikkia 26.7.2020 pidettävään Crusell-juhlamessuun, jossa liturgina on Esa Ruuttunen.

Andante-orkesterin ohjelmassa on salonkiorkesterisovituksina Armas Järnefeltin Präludium, Heino Kasken Elegie ja Yrjö Kilpisen Illalla. Jean Sibeliuksen teoksista sovituksina kuullaan Berceuse sekä osat Balladi ja Alla marcia Karelia-sarjasta. Kari Vuola soittaa Uuden kirkon Marcussen&Son-uruilla mm. ensimmäisen osan, In nomine patris Einojuhani Rautavaaran trilogiasta Laudatio Trinitatis op. 39 sekä Aulis Sallisen alun perin kyseisille uruille säveltämän Chaconne per organo op. 23.

Andante-orkesteri-nimellä toimivan orkesterin taustayhdistys on Uudenkaupungin Amatööriorkesteri ry. ja tämä vuosi on ollut orkesterin sadaskolmaskymmenes toimintavuosi. Juhlavuoden kunniaksi pidettiin toukokuussa Andante Festivo -konsertti yhdessä Cantilona-kuoron kanssa ja vuosi huipentuu suomalaisen musiikin päivän konserttiin.

Uudenkaupungin Uuden kirkon kuoriurkuihin on lisätty marraskuussa kaksi jalkioäänikertaa. Suomalaisen musiikin päivän konsertissa laajennetut kuoriurut otetaan virallisesti käyttöön ja niitä kuullaan konsertin loppupuolella. Uudenkaupungin Laulu-Veikot ja Kari Vuola esittävät Taneli Kuusiston Suomalaisen rukouksen. Orkesteri ja kuoriurut ovat mukana myös Sibeliuksen virressä Soi kunniaksi Luojan sekä konsertin päätösteoksessa Andante Festivo.