Taivassalossa LC:n joulumarkkinoita jo vuodesta 1968 lähtien

LC Taivassalon puheenjohtaja Inga Grönlund ja aktiivijäsen Olli Salmi kertovat joulumarkkinoiden olennainen osa Leijonien varainhankintaa.

Taivassalon Joulumarkkinat ovat perinteinen osa kuntalaisten jouluun valmistautumista ja merkittävä osa LC Taivassalon varainhankintaa.

TAIVASSALO. Perjantai 13. päivä ei ollut tämän vuoden joulukuussa mikään epäonnen päivä. Päinvastoin, sillä Taivassalossa pidettiin Lions Club Taivassalon järjestämät perinteiset Joulumarkkinat juuri silloin.

LC Taivassalo on järjestänyt Joulumarkkinoita pitkään. Peräti vuodesta 1968 lähtien. Hurja 51 vuotta kestänyt perinne elää edelleen vahvana, vaikka Leijonien jäsenmäärä onkin vähentynyt jäsenien ikääntyessä. Aktiivisesti Leijona-toiminnassa mukana olevat pitävät kiinni tärkeästä perinteestään.

– Minä olen pisimpään mukana ollut, enkä osaa kuvitellakaan, etten olisi mukana markkinajärjestelyissä, kertoo vuodesta 1972 mukana ollut Harri Veira.

Markkinoilla on sitä paitsi Taivassalon hiljaisessa joulukuussa valtavasti tilausta.

– Markkinaväki on vain lisääntynyt vuodesta toiseen. Nykypäivänä täällä on enemmän kävijöitä kuin minun ensimmäisinä mukanaolon vuosina, muistaa Veira.

Parituntisten markkinoiden huipennus nähdään aina lopuksi, kun Leijonien ja Taivassalon Yrittäjien yhteinen ilotulitus huipentaa markkinaillan.

– Tällainen parituntinen markkinailta sopii Taivassaloon hyvin. Mielestäni olisi turhaa pitkittää tapahtumaa. Väkeä on tosiaan liikkeellä aina eniten juuri lopuksi, sillä monet tulevat katselemaan ilotulitusta.

Harri Veira on ollut järjestämässä LC Taivassalon Joulumarkkinoita jo vuodesta 1972 lähtien.

Ajankohta säilynyt lähellä joulua

Monella paikkakunnalla järjestetään joulumarkkinoita jo aikaisin joulukuussa, välillä jopa marraskuun puolella. Taivassalossa on haluttu pitää kiinni siitä, että markkinat ajoittuvat lähemmäs joulua.

– Yksi iso syy tähän on se, että meillä on perinteisesti markkinoilla joulukuusten myyntiä. Kuusi ei säily viikkotolkulla näyttävänä, kertoo Leijonien joulukuusikaupasta vastaava Olli Salmi.

Joulukuusten myynnin lisäksi Lions Club Taivassalo kerää varoja toimintaansa myymällä markkinoilla muun muassa makkaraa, arpoja ja onpa markkinoilla myös Lions Ladyjen omat myyjäiset.

– Joulumarkkinoiden tuotot ovat noin puolet meidän koko vuosittaisesta tuotosta, eli Joulumarkkinoilla on erittäin merkittävä rooli varainhankinnassamme, kertoo LC Taivassalon istuva puheenjohtaja Inga Grönlund.

Taivassalon Joulumarkkinoilla nähtiin myös hieman tavallista pidempi ja hoikempi joulupukki.

Ainakin kuusi tarttui matkaan

Markkinahumun keskeltä löytyy tiukasti Jussi-isänsä kädestä kiinni pitävä nelivuotias Seela Simula. Simulat ovat koko nelihenkisen perheensä voimin lähteneet tekemään löytöjä markkinoille.

– Nyt pitäisi itseasiassa ensimmäisenä löytää loput perheestämme, nauraa Jussi Simula.

Perheen äiti ja Seelan isoveli ovat jääneet joulukuusen ostopuuhiin.

– Ainakin se joulukuusi taisi täältä löytyä. Katsotaan, jos vaikka näkisimme vielä joulupukin, pohtii Jussi Simula Seelan hymyillessä ujosti vierellä.

Simulan perheen jouluvalmistelut ovat Jussin mukaan vielä hieman vaiheessa.

– Lahjoja on vielä hankkimatta, mutta eiköhän kaikki saada tänäkin jouluna järjestettyä hyvissä ajoin. Siivoushommia on ainakin jo tehty.

Turusta Taivassaloon muuttaneet Simulat ovat vielä melko tuoreina taivassalolaisina nyt kolmatta kertaa Joulumarkkinoilla. Joulua perhe viettää perinteiseen tapaan.

– Kotona perheen parissa rauhoittuen. Perinteinen joulunvietto ilman sen ihmeempiä kommervenkkejä, nauraa perheen isä.

Jussi ja Seela Simula olivat kolmatta kertaa tutustumassa Joulumarkkinoiden tarjontaan.

Marko Vuosjoki