Raision Jumpparien puheenjohtaja Teija Koskinen: ”Olympiakomitean myöntämä palkinto lämmittää meidän kaikkien mieltä. 32 vuoden ajan tehty laadukas työ harrasteliikunnan parissa saa arvoisensa tunnustuksen.”
RAISIO. Raision Jumpparit (RaJu) juhlistaa Vuoden tähtiseura -tunnustusta talvinäytöksessään lauantaina 14. joulukuuta. Palkinnon seuralle tulee ojentamaan seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja Olympiakomiteasta yhdessä yhteistyökumppaninsa Gasumin edustajan kanssa. Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean ja urheiluseurojen laatuohjelma, jossa on tällä hetkellä 522 seuraa 41 eri lajista.
– Tähtiseura on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen yhteinen laatusertifiointi. Tähtiseuran auditioinnin läpäisimme pari vuotta sitten. Laatukriteerit sisältävät esimerkiksi monimuotoisen ja matalan kynnyksen harrastamisen mahdollisuudet niin, että kausimaksut pysyvät maltillisina. Meille RaJussa on tärkeää, että mahdollisimman monella perheellä on mahdollisuus tuoda lapsensa harrastuksen pariin, Raision Jumpparien puheenjohtaja Teija Koskinen sanoo.
– Tämä on iso tunnustus Raision Jumpparien koko 32-vuotiselle historialle. Sitä ei ole osoitettu vain hallitukselle tai päätoimisille työntekijöille, vaan ihan kaikille ja erityisesti seuratouhukkaille, jotka ovat huolehtineet laatukriteerien täyttymisestä jo vuosikausien ajan, lisää Koskinen.
Koskisen mukaan helposti saavutettavan monipuolisen liikuntaharrastuksen ohella RaJussa kiinnitetään huomiota yhteisöllisyyteen.
– Lisäksi kriteereihin on merkattu yhteistyö seuran sisällä ja sidosryhmien kesken. Raision Jumpparit tekee valtavasti yhteistyötä voimistelijapolun varmistamiseksi. Yhteistyösopimuksia on solmittu sisarseurojen kanssa kaiken kaikkiaan lähemmäs kymmenkunta.
Yhteistyössä on voimaa
Voimistelijapolun jatkumisen eteen tehtävillä yhteisillä ponnistuksilla pyritään ehkäisemään drop out -ilmiötä nuorten harrastajien keskuudessa. Jatkumo voimistelijapolulle turvataan paikallisseurojen resursseja yhdistämällä.
– Jos esimerkiksi joukkuevoimistelun puolella teini-iän saavuttaneista harrastajista osa lopettaa, seurojen välisellä yhteistyöllä varmistetaan se, että jäljelle jäänyt joukkue pystyy jatkamaan harrastustaan. Joukkuevoimistelussa teemme kolmen seuran yhteistyötä yhdessä Naantalin Voimistelijoiden ja Turun Urheiluliiton kanssa, Koskinen kertoo.
Harrastetason seuraksi profiloitunut RaJu tarjoaa vahvan pohjan myös kilpatasolle pyrkiville voimistelijoille.
– Toki mekin osallistumme kisoihin eri sarjoissa, mutta huippuvalmennuksesta vastaa muun muassa Turun Liikuntaseura, joka on yhteistyöseuramme rytmisen voimistelun puolella. Samoin toimimme telinevoimistelun puolella Turun Pyrkivän kanssa. Näillä toimintamalleilla saamme toteutettua harrastuksen monipuolisuuden, Koskinen toteaa.
Raision kaupunki kuuluu myös RaJun merkittäviin yhteistyökumppaneihin. Koskinen on iloinen tiiviistä yhteistyöstä, joka näkyy monin tavoin.
– Meillä on paikka Raision seuraparlamentissa, jossa pääsemme vaikuttamaan ja verkostoitumaan muiden raisiolaisten seurojen kanssa, ja sitä kautta edistämään paikallisseurojen välistä yhteistyötä. Lisäksi olemme mukana järjestämässä kaksi kertaa vuodessa Menoa muksuille -tapahtumaa, jossa pääsee maksutta tutustumaan paikalliseen liikuntatarjontaan.
Ikähaarukka vauvasta vaariin
RaJussa on satakunta seuratouhukasta ja harrastajia on tällä hetkellä yli 1 300.
– Joka kausi harrastajien määrä hieman kasvaa, mikä on upeaa Raision kokoisessa kaupungissa. Emme toki ole vain raisiolaisia varten, vaan liikutamme myös ympäristökuntien kuten esimerkiksi Maskun, Naantalin, Nousiaisten, Ruskon ja Turun lapsia, sanoo Koskinen.
Liikuntaolosuhteissa on Koskisen mukaan aina kehitettävää. Paljon yhteistyömalleja on vielä työn alla.
– Tietysti kun liikutamme toista tuhatta ihmistä, niin silloin harrastepaikat ovat suuri haaste. Tämä haaste koskettaa kaikkia paikallisseuroja. Harrastuspaikkoina meillä on Kerttulan liikuntahallin lisäksi raisiolaiset koulut.
– Pyrimme aktivoimaan taas yhteistyötä yläkoulunkin kanssa. Urheiluluokilla kun on myös rajulaisia ja näin heillä olisi mahdollisuus treenata päivällä omaa lajiaan ja illat jäisi levolle ja opiskelulle. Alle kouluikäisille olemme olleet pitämässä erilaisia tempputuokiota silloin tällöin, niitäkin olisi mukava tehdä useammin. Tavoitteenamme on jatkossa tarjota myös alle kouluikäisille kynnyksettömiä maistiaisia RaJun toimintaan, Koskinen jatkaa.
Koskinen luonnehtii RaJua kaikenikäisten seuraksi, jossa liikutaan melkein vauvasta vaariin.
– Vauvat saavat ensikosketuksensa liikuntaan meillä vauvajumpassa. Ryhmäliikunnan puolella meillä on tunteja tarjolla aivan varttuneemmalle iälle asti. Suurin jakauma meillä on kouluikäisissä.
Olympiakomitea ja Gasum palkitsevat Tähtiseurojen joukosta joka vuosi yhden Vuoden tähtiseuran 5 000 euron palkinnolla. Lisäksi 14 muuta seuraa palkitaan 1 000 euron alueellisilla kannustuspalkinnoilla.
– 5 000 euron stipendi ohjataan Raision Jumpparien jäsenille, Koskinen toteaa.
Katariina Mäkinen-Önsoy