Vuoden 2019 Paimio-mitalit jaettiin Outi Ollilalle ja Petri Laaksoselle

Nuorena aikuisena Outi Ollila kouluttautui mielisairaanhoitajaksi, mutta musiikki ja sen opettaminen oli niin lähellä sydäntä, että hän perusti kotipaikkakunnalleen Paimioon Outin Musiikki -musiikkikoulun vuonna 1991.

Paimio-mitalit luovutettiin perinteiseen tapaan itsenäisyysjuhlassa, joka järjestettiin Vistan koulun 1-salissa. Tänä vuonna jaettiin Paimion kaupunginhallituksen päätöksellä kaksi Paimio-mitalia.

PAIMIO. Vuoden 2019 Paimio-mitalit saivat yrittäjä, muusikko Outi Ollila ja laulaja-lauluntekijä Petri Laaksonen. Heitä molempia yhdistää rakkaus musiikkiin sekä läheinen suhde kotiseutuun ja sen kulttuurielämään. Molemmat olivat myös vuonna 1973 toimintansa aloittaneen Paimion musiikkiopiston ensimmäisiä oppilaita.

Paimio-mitalin saajan tulee olla yleisesti arvostettu henkilö, joka on saavuttanut menestystä toiminnallaan Paimion ja paimiolaisuuden hyväksi mm. kulttuurin, tieteen, urheilun, sosiaalitoimen, talouselämän tai yhdyskuntatyön alueella.

Paimio-mitali numero 24 myönnettiin yrittäjä, muusikko Outi Ollilalle. Hän sai musiikkiopistossa nauttia Heimo Heimolan laulunopetuksesta ja Tesma Lindgrenin pianotunneista.  Lukuisat esiintymiset ja kulttuurikilpailut kuuluivat nuoren Ollilan elämään. Nuorena aikuisena hän kouluttautui mielisairaanhoitajaksi, mutta musiikki ja sen opettaminen oli niin lähellä sydäntä, että hän perusti kotipaikkakunnalleen Paimioon Outin Musiikki -musiikkikoulun vuonna 1991. Siellä hän antaa tälläkin hetkellä laulu- ja pianonsoitonopetusta kouluikäisistä aikuisiin asti. Vielä jokunen vuosi sitten koulussa toimi myös musiikkileikkikouluryhmiä.

Monet Ollilan oppilaat ovat aloittaneet musiikkiharrastuksen pikkulapsina, välillä ehkä lopettaneetkin ja palanneet uudelleen aikuisina Outin Musiikin oppilaiksi. Musiikkikoulun kautta monia oppilaita Ollila on houkutellut myös teatterinäyttämöille, joilla hän itsekin on toiminut noin 30 produktiossa niin musiikin sovittajana, harjoituttajana, kapellimestarina kuin säveltäjänäkin. Sävellystöistä voi nostaa esille Paimion Kesäteatterin esittämän Niskavuoren Hetan musiikin säveltäminen vuonna 2016.

Outi Ollila on esiintynyt itsekin aktiivisesti myös aikuisiällä. Noin 10 vuoden ajan hän keikkaili Outi Ollila ja Outorytmi -kokoonpanon kanssa ja 13 vuoden ajan hän laulanut joulukonserteissa Turun seudulla yhdessä Jussi Lammelan kanssa, niin tänäkin vuonna.

Paimio-mitali numero 25 myönnetttiin laulaja-lauluntekijä Petri Laaksoselle. Musiikkiuran alkuvaiheet kulkivat Sauvossa syntyneellä, mutta Paimiossa varttuneella Laaksosella Paimion musiikkiopistossa Heimo Heimolan ja Tesma Lindgrenin opetuksen kautta lukuisille Paimion ja sen lähialueen estradeille. Paimion lukion laadukas opetus ohjasi Petri Laaksosen opiskelemaan Turkuun kasvatustieteitä. Kouluaikojen ohjauksesta ja opastuksesta kiitollisena hän on perustanut stipendirahaston Paimion lukioon, josta on jo usean vuoden ajan jaettu “Petri Laaksosen kulttuuristipendiä” humanistisissa aineissa ansioituneelle ylioppilaalle. Petri Laaksonen valmistui musiikkiin ja englantiin erikoistuneeksi luokanopettajaksi vuonna 1986 ja toimi musiikinopettajana Helsingissä Laajasalon yläasteella ja lukiossa vuosina 1987–1994.

Musiikkiopinnot jatkuivat aikuisena Turun ja Helsingin konservatorioissa ja Sibelius-Akatemiassa.  Valtakunnallisesti Laaksosen läpimurto tapahtui vuonna 1985 Sonja Lumpeen esittämällä Eläköön elämä -kappaleella, joka edusti Suomea Euroviisuissa ja sitä seurasi kaksi vuotta myöhemmin Virve Rostin esittämä euroviisuedustussävelmä Sata salamaa.

Haave omasta laulajanurasta toteutui vuonna 1994, kun ensimmäinen soololevy Täällä Pohjantähden alla ilmestyi ja myi platinaa. Onnistunut debyyttilevy täytti keikkakalenterin, mikä antoi mahdollisuuden jättää päivätyö opettajana ja siirtyä päätoimiseksi laulaja-lauluntekijäksi. 25 vuotta myöhemmin ansiolistaan kuuluu yli 20 levyä, lukuisia esiintymisiä merkittävillä estradeilla ja kiertueita niin konserttisaleissa kuin kirkoissakin. Parasta aikaa onkin meneillään 25-vuotisjuhlakiertue Täällä Pohjantähden alla.

Petri Laaksonen on säveltänyt myös useita musiikki- ja laulunäytelmiä, joista Paimiossa muistetaan esimerkiksi Paimion Kesäteatterin esittämät Silkkikivi (2000–2001), Paksun Kertun Balladi (2007) ja Pyhättömien kylä (2008).

Sekä Outi Ollila että Petri Laaksonen ovat nuoresta lähtien – ja monesti myös yhdessä esiintyen ja musiikkia tehden – olleet positiivisesti jakamassa paimiolaisten iloja ja suruja.

Petri Laaksonen vastaanottaa hänelle myönnetyn Paimio-mitalin 11.3.2020 Paimion kaupungintalon Paimiosalissa järjestettävässä Paimion Parhaat 2019 Gaala -tilaisuudessa. Itsenäisyyspäivänä hän oli esiintymässä Lappeenrannassa Täällä Pohjantähden alla – kiertueensa konsertissa.