Marjukka Kulmala on Paremman Maskun tekijä vuosimallia 2019

Marjukka Kulmala palkittiin Maskun itsenäisyyspäivän juhlissa.

Kaiturin tilan emäntä Marjukka Kulmala on tutustuttanut kosolti paikallisia lapsia Maskun paikallishistoriaan ja eläinten hoitoon. Lisäksi hän on tuonut tilamatkailun kautta Maskua Suomen kartalle ja ollut aktiivisesi mukana muun muassa Hemminki Maskulaisen juhlavuoden järjestelyissä.

MASKU. Kulttuurin ja kotiseututyön parissa ansioitunut Marjukka Kulmala palkittiin Maskun itsenäisyyspäivän juhlassa Paremman Maskun tekijäksi. Marjukka Kulmala on asunut puolisonsa Tatu Kulmalan kanssa Maskussa Kaiturin tilalla nyt 16 vuotta.

Olen halunnut tuoda tilalla esiin Maskun kiehtovaa ja hienoa kulttuurihistoriaa. Täälläkin on paikalla paljon mahtavia ihmisiä, joiden kanssa on ollut kiva tehdä yhdessä monenlaisia projekteja. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, sillä hankkeita riittää varmasti jatkossakin, Kulmala totesi kiitospuheessaan.

Juhlien jälkeen Kulmala ei ollut varma, mistä ansioista palkinto myönnettiin, sillä hän on ollut mukana monenlaisissa projekteissa. Juhlassakin mainitussa Hemminkin Maskulaisen juhlavuodessa hän on ollut mukana työryhmässä kantavana voimana ja edesauttanut esimerkiksi sitä, että hankkeelle saatiin rahoitus.

Lisäksi Marjukka Kulmala tunnetaan muun muassa lukulehmä-projektista, jossa hän on yhdessä kirjailija Reetta Niemelän kanssa kutsunut lapsia Kaiturin tilalle lukemaan lehmille vahvistaakseen lasten luku- ja tunnetaitoja. Hän järjestää tilallaan myös opastuksia, joissa voi tutustua kotieläimiin. Kaiturissa asustaa lehmien lisäksi lampaita, kanoja, kaneja, kissoja ja kesäisin possuja.

Usein talvella ihmiset kysyvät, että mihin meidän possut ovat kadonneet. Siitä päästään luontevasti keskustelemaan siitä, mistä ruoka tulee. Niitäkin asioita on tärkeää käydä läpi lasten kanssa, toteaa biologian opettajaksi kouluttautunut Kulmala.

Viime kesänä Kaiturin tila oli myös Maatalousmuseo Saran kesäkohteena, minkä myötä Maskua saatiin taas vahvemmin Suomen kartalle. Lisäksi Kaiturin tila on saanut julkista tunnustusta maatalouskulttuuriympäristön vaalimisesta.

Hurjia tarinoita sisällissodasta

Kurittulan koululaiset käyvät vuosittain tutustumassa Kaiturin tilaan. Neljäsluokkalaiset pääsevät tutustumaan eläimiin ja viidesluokkalaiset omaan kotiseutuhistoriaansa.

Sisällissodan aikana täällä asui Kaiturin perhe. Perimätiedon mukaan perheen vanhimmat pojat olivat valkoisten puolella aktiivisia suojeluskuntalaisia. Yksi perheen pojista oli juuri kuollut ja hänen ruumiinsa odotti salissa hautausta, kun punakaartilaiset tulivat taloon vaatimaan aseita ja ruokatarvikkeita sekä talon veljeksiä. Veljet piiloutuivat saliin, johon punakaartilaiset eivät tohtineet mennä, koska siellä oli pikkuveljen ruumis, ja näin he pelastuivat, kertoo Kulmala.

Vierailuillaan oppilaat ovat päässeet näyttelemään tuota tarinaa siinä samassa salissa, jossa se oikeasti tapahtui reilut sata vuotta sitten. Kulmala on myös näyttänyt oppilaille kuolleen pojan todistuksen ja halukkaille myös kuvan pojan ruumiista.

Usein vielä valokuvan kohdalla joku kysyy uudestaan, että oliko tämä kaikki nyt ihan oikeasti tapahtunut täällä. Nykymittapuulla on vaikea ymmärtää, että sellaista on tapahtunut. Masku oli pieni kunta, joten mitä luultavimmin punakaartilaiset ovat olleet Kaitureille tuttuja ihmisiä, Kulmala kertoo.

Ollaan siis ilmiöpohjaisen oppimisen ytimessä, jota nykyisessä opetussuunnitelmassa perätään. Näin sisällissodan paikalliset tapahtumat jäävät varmasti paremmin mieleen kuin luokkahuoneessa opiskeltuina.

Kulmalat itse ovat kotoisin Paimiosta, mutta ovat tutkineet uuden kotikuntansa historiaa siitä asti, kun he muuttivat Kaiturin tilalle vuonna 2003.

Joulutapahtuma vietetään sunnuntaina

Joulu alkaa Pakaisista -tapahtumaa vietetään sunnuntaina 15. joulukuuta.

Toivotaan, että jostain tulisi lunta siihen mennessä, Kulmala sanoo.

Luvassa on opastettuja kierroksia kotieläinten parissa, joulupuuroa ja makkaraa sekä heppailua.

Kyläyhdistys myy myös joulukuusia kerätäkseen rahaa. Viime vuonna myytiin yli sata kuusta. Toivottavasti tänäkin vuonna tulee paljon väkeä paikalle, Kulmala toivoo.

Uutena joulutapahtuman vetonaulana tulee olemaan tunnelmalliseen luhtiaittaan rakennettu Milja Mansikkamökin ja Tikkumäen kepparitallin jatkoksi Tarinoiden aitta eli lasten kirjallisuuden näyttely, jonka toteutuksesta ovat vastanneet Kaiturin tilan kummikirjailia Neetta Niemelä ja nukketeatteritaiteilija Lotta Virtanen.

Janica Vilen