Kuntapäättäjän kulma: Päätöksenteko on joukkuepeliä

KOLUMNI. Naantali on saanut paistatella viime aikoina uutisotsikoissa hyvin hoidetun taloutensa ansiosta. Kun naapurikunnat miettivät veronkorotuksia ja leikkauksia, Naantalissa voidaan keskittyä kehittämään kaupunkia ja kaupunkilaisten palveluita. Tarkan talouden tiellä toivottavasti myös jatketaan. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että investoinneista suurin osa rahoitetaan tulorahoituksella ja vain osa velkarahalla. Näin velkataakka ei nouse mahdottomaksi ja varmistamme naantalilaisten hyvät palvelut jatkossakin.

Naantali investoi vuosina 2020–2023 lähes 60 miljoonaa euroa. Isoimmat investointikohteet liittyvät päiväkoti- ja kouluverkon uudistamiseen. Näiden uudistusten tarkoituksena on mahdollistaa naantalilaisille lapsille ja nuorille nykyaikaiset ja terveelliset oppimisympäristöt pitkälle tulevaisuuteen.

Vuoden 2022 Asuntomessut kuormittavat Naantalin taloutta merkittävästi seuraavina vuosina. Messualueen kunnallistekniikkaan ja ympäristörakentamiseen investoidaan nyt rajusti. Lisäksi käyttötalouteen kohdistuvat messuorganisaation kulut ja messujen muut kustannukset ovat kaupungilta merkittäviä panostuksia kaupungin elinvoimaisuuteen.

Seuraavaksi onkin kyse siitä, miten hyvin Naantali onnistuu hyödyntämään nämä laajat investoinnit. Saammeko uusilla kouluilla ja päiväkodeilla houkuteltua tänne lapsiperheitä tai mikä on Asuntomessujen arvo Naantalille? Isoihin päätöksiin liittyy aina jonkinlainen riski. Luottamushenkilöt ovatkin talousasioiden äärellä valtavan paineen alla, kun pitäisi pystyä ennakoimaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Aurinkoisten uutisten lisäksi Naantalin taivaalle on saapunut myös pilviä. Useammastakin, lähinnä maankäyttöön liittyvästä asiasta on syntynyt iso riita tai vähintäänkin kiivas keskustelu. Luottamushenkilöiden rinnalla asioihin ovat ottaneet kantaa kuntalaiset mm. adressien muodossa. Se, että asiat kiinnostavat, on hyvä asia. Samoin se, että kuntalaiset ovat aktiivisia. 

Meidän kaikkien tulisi kuitenkin samalla muistaa kunnioittaa toisiamme. Henkilöihin menevän kritiikin sijaan pitäisi keskittyä asioihin. Valtakunnan politiikka on jo pitkälti henkilöihin kohdistuvaa arvostelua, niin lehtien palstoilla kuin sosiaalisessa mediassa. Sellaisen kulttuurien en soisi saapuvan Naantaliin.

Itse olen vahvasti joukkuepelaaja ja vertaan kuntapolitiikkaa joukkueurheiluun monessakin asiassa. Joukkue voi menestyä vain silloin, kun kaikki ovat yhteisesti asetettujen tavoitteiden takana. Kaikkien joukkueessa tulee arvostaa niin omia pelaajia kuin vastustajiakin. Kukaan ei voita pelejä yksin ja toisaalta joukkue on juuri niin hyvä kuin sen heikoin lenkki. Peli on joskus kovaa, mutta kun peli vihelletään poikki, on aika kätellä vastustajat.

Toivottavasti Naantalissa jatkossakin luotamme päätöksentekojärjestelmäämme. Meillä jokaiselle on kuitenkin tavoitteena parempi Naantali eikä voi sanoa, että joku olisi väärässä ja toinen oikeassa. Päätöksenteko on mielipiteiden kunnioittamista ja parhaan ratkaisun etsimistä.

Lopuksi haluaisin vielä kannustaa jokaista Naantalilaista suuntaamaan näinä pimeinä iltoina ulos ja esimerkiksi kaupunkimme lukuisille lähiliikuntapaikoille. Viimeisimpinä liikuntapaikkoina ovat avautuneet Maijamäen koulun pihan liikuntapaikka pelikenttineen ja juoksuratoineen sekä Merimaskun kuntoportaat. Valoisaa ja reipasta joulun odotusta kaikille!

Toni Forsblom, kok.

Naantalin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja