Lietohalli täyttyy 7.12. keppihevosharrastajista, kun tiloissa järjestetään paikallisten organisaattorien vetämä VaKeHa Champions -mestaruuskilpailu kolmella kentällä koulu-, este- ja hallimaastoesteluokissa. Harrastuksestaan Seutusanomille kertovat mestaruuskisojen järjestelyistä vastaavat piikkiöläinen Eerika Henttinen ja tarvasjokelainen Sara Hänninen.
LIETO. Keppihevoset kopsottelevat ensi kertaa Lietohallilla järjestettävissä VaKeHa Champions -mestaruuskilpailuissa lauantaina 7. joulukuuta kello 11 alkaen. Kisojen järjestäjänä toimii Varsinais-Suomen keppihevosharrastajien seura, jota ylläpitävät paikalliset nuoret.
– Seuran omat mestaruuskisat järjestetään nyt kolmatta kertaa. VaKeHa Champions -nimellä kulkeva tapahtuma on nyt ensimmäistä kertaa sisätiloissa, Liedossa, josta koko seuran historia on lähtenyt liikkeelle. Aikaisemmat kisat ovat olleet ulkona Turun Pääskyvuoressa ja Liedon Tarvasjoella, tällä kertaa järjestelyt eivät ole enää säiden armoilla, mikä on tosi hyvä juttu! VaKeHa:n aktiivit Sara Hänninen, 14, ja Eerika Henttinen, 15, kertovat.
Championseissa kilpaillaan niin avoimissa kuin seuran mestaruusluokissakin. Lietohallilla ratsukot pääsevät yhtäaikaisesti mittelemään kolmella kentällä koulu-, este- ja hallimaastoesteluokissa.
Aktiivinen keppariseura
Tarvasjokelainen Sara Hänninen ja piikkiöläinen Eerika Henttinen ovat molemmat seuran perustajajäseniä.
– Seurassamme on kaiken kaikkiaan noin 150 jäsentä, ja meitä perustajajäseniä edelleen aktiivisten harrastajien joukossa jopa parisenkymmentä, Hänninen iloitsee.
Edellisissä VaKeHa Championseissa on osallistujia ollut muutamia kymmeniä, kun taas tällä kertaa ilmoittautumisia on tullut jo nyt lähemmäs 70.
– Ilmoittautuneissa on yllättävän paljon kauempaa, kuten esimerkiksi Helsingistä ja Kuopiosta, tulevia harrastajia. Toisaalta vakehalaisilla on vähän tapana jättää ilmoittautumiset viime tippaan, hymähtää Henttinen.
Tytöt kertovat, että VaKeHaan liittyminen ei katso ikää tai aktiivisuutta.
– Mukaan ovat tervetulleita aivan kaikki keppareista kiinnostuneet. Seuramme jäsenten ikähaarukka on laaja, 7-vuotiaista 25-vuotiaisiin.
VaKeHa pyrkii järjestämään tapahtumia ja kilpailuja vuosittain. Kuukausittaisiakin tilaisuuksia on ensi vuodelle suunnitteilla.
– Tarkoituksenamme on järjestää yhä enemmän tapahtumia, 1–2 suurempaa kisaa vuoden aikana sekä pienempiä tilaisuuksia kerran kuukaudessa. Jos meille jää voittoa mestaruuskisoista tarpeeksi, niin aiomme hankkia seuralle talveksi yleisen salivuoron. Talvella harrastuspaikat ovat nimittäin muuten vähissä, tytöt jatkavat.
Seuran jäseniä on tähän mennessä saattanut nähdä niin agilityn MM-kilpailuissa kuin Turun keskustan Joulun polku -tapahtumassa.
– Tänäkin vuonna osallistumme Joulun polkuun kuuluvaan Tonttujuoksu-hyväntekeväisyystapahtumaan, joka valloittaa Turun keskustan 14. joulukuuta, Henttinen ja Hänninen toteavat.
– Tulemme mielellämme esittelemään harrastustamme niin pieniin kuin isompiinkin tapahtumiin osanottajien ikä ja kokemustaso huomioiden, he lisäävät.
Kepparivarusteet syntyvät käsityönä
Molemmat tytöt hullaantuivat keppihevosharrastukseen noin 6–7 vuoden iässä.
– Samoihin aikoihin aloimme myös harrastaa oikeilla hevosilla ratsastamista. Iän myötä keppareista on tullut yhä vakavammin otettava harrastus, koska keppihevosten laatu on aivan eri kuin lapsuudessamme, Hänninen sanoo.
– Ensimmäisen kepparini alakouluikäisenä tein villasukasta. Edelleen lähes kaiken keppihevoseen liittyvän voi tehdä käsityönä, nykyisin vain jo pelkästään keppihevosen ompeluun menee useampi tunti. Sen lisäksi ovat vielä varusteet ja esteet, jotka tehdään myös itse, Henttinen komppaa.
Henttinen ja Hänninen vinkkaavat, että keppareita voi myös hankkia tilaustyönä, jos omat ompelutaidot eivät riitä.
Katariina Mäkinen-Önsoy