Ysit tenttasivat kansanedustajaa kannabiksesta, nuorten uupumisesta ja pakkoruotsista

Politiikkaviikko toi Sofia Virran entiseen kouluunsa Kotimäkeen

Sofia Virta on juuri alkaneen kansanedustajan uransa lisäksi ehtinyt työskennellä muun muassa erityislastensuojelussa, opettajana ja terapeuttina.

Kotimäen koulussa vietettiin taas valtakunnallista politiikkaviikkoa, eli nuorille suunnattua yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikkoa, jonka puitteissa kansanedustaja Sofia Virta saapui koululle ysiluokkalaisten tentattavaksi.

KAARINA. Maanantaina 11. marraskuuta Vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja Sofia Virta istui Kotimäen koulussa yhdeksäsluokkalaisten eteen kertomaan kantojaan oppilaita askarruttaviin kysymyksiin. Kaarinalainen kansanedustaja on itsekin käynyt Kotimäen koulua.

Te olette varmasti tärkein yleisö, jolle olen saanut tänä syksynä puhua, totesi Virta ensitöikseen.

Vaikka olen kansanedustaja, niin en minä tiedä kaikesta kaikkea. Te tiedätte monesta asiasta paljon enemmän kuin minä. Keskustelun pitää toimia kumpaankin suuntaan, hän muistutti ja pyysi oppilaita olemaan yhteydessä häneen aina, kun jokin eduskunnan päätös pohdituttaa.

Aikanaan Kotimäen koulun oppilaana Virta uskoo aiheuttaneensa opettajille harmaita hiuksia, sillä kiinnostus koulun käyntiin heräsi vasta lukiossa. Lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan yliopistoon kasvatustieteitä ja valmistui lopulta opettajaksi ja psykoterapeutiksi.

Vaikka joskus tuntuisi, ettei opettajat tiedä mistään mitään, niin kyllä ne vaan tietää ja niitä kannattaa kuunnella, hän vinkkasi yseille.

Nykyisessä koulujärjestelmässä hän haluaisi pienentää luokkakokoja.

Toivoisin, että kaikissa kouluissa olisi riittävän pienet koululuokat, jotta jokainen oppilas saisi opettajalta sen ajan, jonka oikeasti tarvitsee.

Ei kannabikselle, kyllä tasa-arvoiselle asepalvelukselle

Kyselytunnilla Virta pääsi vastaamaan kysymyksiin muun muassa kannabiksesta, asepalveluksesta ja pakkoruotsista.

En kannata kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista. Olen tehnyt töitä nuorten kanssa, jotka käyttävät kannabista ja joiden elämä on mennyt sen myötä aika solmuun. Olen myös jutellut ihmisten kanssa, joilla on ollut huumeongelma ja he ovat sanoneet, etteivät kannata sen poistamista. Sitten taas osa tutkijoista on sitä mieltä, että jos rangaistavuus poistetaan, ihmiset voisivat saada paremmin apua. Mutta en ole vielä vakuuttunut tästä argumentista. Tällä hetkellä meillä on apua saatavilla, ja pitäisi panostaa ennemmin siihen, että jutellaan nuorten kanssa siitä, miksi kannabista kannattaisi käyttää tai miksi ei. Itse en missään tapauksessa kannata kannabiksen käyttöä, sillä olen nähnyt mihin se voi johtaa, hän vastaa nuorille.

Yksi nuori kysyi, mitä asepalvelukselle voisi tehdä, ettei se perustuisi enää sukupuoliseen syrjintään. Sofia Virta olisi valmis laajentamaan kutsunnat koskemaan myös naisia.

Kun me ollaan vauvoja, me käydään kaikki neuvolassa. Kutsunnat voisi olla sellainen aikuisiän neuvolahetki, jossa jokainen kohdattaisi. Silloin jokainen voisi valita, meneekö asepalvelukseen vai siviilipalvelukseen. Ja vaihtoehtoja voisi olla muitakin, Virta vastaa.

Pakkoruotsiin hänellä oli selkeä kanta:

Ei pitäisi poistaa, koska meillä on Suomessa kaksi kieltä. Tai oikeastaan kolme, kun saamekin lasketaan. Nyt voin sanoa, että onneksi opiskelin aikanaan ruotsia, sillä rakastuin mieheen, jolla on ruotsinkielinen lapsi. Nyt kun osaan ruotsia, minun on helppo jutella hänen kanssaan. Tekään ette koskaan tiedä, missä tulette ruotsia vielä tarvitsemaan, Virta muistuttaa.

Mielenterveys ja köyhyys huolenaiheina

Nuoren olivat huolissaan muun muassa nuorten yleistyvistä mielenterveysongelmista ja lapsiperheiden köyhyydestä. Nuorten mielenterveyden ongelmiin yksi lääke voisi Sofia Virran mukaan olla vanhempien tukeminen. Jos yhteiskunta pystyisi tukemaan apua tarvitsevia vanhempia, heillä olisi paremmat mahdollisuudet tukea omia lapsiaan.

Lisäksi Virta uskoo, että kaikki voisivat paremmin, jos menestymisen paineet eivät olisi niin kovat.

Lapset saa olla lapsia ja nuoret saa olla nuoria. Somessa aikuiset luovat sellaisen kuvan, että elämän pitää olla täydellistä. Mutta oikeasti elämässä ei aina kaikki asiat onnistu ja se on ihan ok ja siitäkin pitää uskaltaa puhua, hän muistuttaa.

Nuorten huoli lapsiperheiden köyhyydestä on kansanedustajan mukaan aiheellinen, joskin nyt hallitus yrittää tarttua ongelmaan parantamalla perusturvaa.

Eli ne, joilla ei ole työtä, saavat jatkossa vähän enemmän tukea joka kuukausi – ja myös esimerkiksi yksinhuoltajat, Virta kertoo.

Vaikka parannettavaa on, hän on tyytyväinen siihen, että Suomessa lasten on mahdollista opiskella vanhempiensa tulotasosta ja koulutustaustasta riippumatta.

Se on kuitenkin ollut haaste, että lukion kirjat maksaa tosi paljon. Olisi tärkeää että lukio ja ammattikoulu olisi Suomessa maksuttomia, hän toteaa.

Tavoitteena siirtyä kasvissyöjäksi ja kunnioittaa muita

Nuoret kysyivät myös kansanedustajan ruokailutottumuksista.

Kasvisruoka on ilmastoystävällistä ja terveellistä. Tavoitteenani on siirtyä kokonaan kasvisruokaan, mutta en vielä ole kasvissyöjä, hän toteaa.

Toisena tavoitteena hänellä on aina kunnioittaa muita ihmisiä ja muistaa, ettei kukaan ole toista arvokkaampi. Saman asian hän haluaa opettaa myös omille lapsilleen.

Myös ysiluokkalaisille hän antoi elämänohjeen:

Uskokaa itseenne ja uskaltakaa pyytää apua. Teissä kaikissa on niin paljon potentiaalia, mutta kaikilla meillä on myös huonoja päiviä. Silloin kun se päivä tulee, ettei jaksa yksin, niin jutelkaa jollekin. Se on minutkin monessa kohtaa pelastanut, että olen avannut tämän suuren suuni. Älkää jääkö yksin!

Politiikkaviikko näkyi kouluissa

Kyselytunnin juonsivat oppilaat Patrik Kase ja Tara Lundell, jotka olivat tyytyväisiä saamiinsa vastauksiin.

Kansanedustajan vierailu järjestettiin Kotimäen koululla osana politiikkaviikkoa, joka kannustaa nuoria tutustumaan politiikkaan ja vaikuttamaan itse. Edeltävinä vuosina politiikkaviikon vieraina ovat olleet Ilkka Kanerva ja Ville Niinistö.

Kyselytunnin juonsivat oppilaat Patrik Kase ja Tara Lundell, jotka olivat tyytyväisiä saamiinsa vastauksiin.

Erityisesti kannabiksen laillistamisesta tuli hyvä vastaus, kun hänellä oli omaa kokemusta aiheesta, sanoo Lundell.

Eduskuntaa käsitellään yhteiskuntaopin tunnilla vasta keväällä, mutta Kase seuraa politiikka jonkin verran omalla ajallaan.

Kerran Virossa oli eduskunnan avoimet ovet, joissa tapasimme äidin kanssa Viron pääministerin ja muita tärkeitä henkilöitä. En muista enää, mitä kaikkea kysyin, mutta tilaisuuden juontaja totesi, että minusta tulee varmaan poliitikko, hän kertoo hymyillen.

Suomalainen eduskunta saa häneltä vähän risuja.

Eduskunnassa ei ole mielestäni tarpeeksi asiantuntijuutta. Poliitikot osaavat kyllä puhua, mutta eivät aina tiedä asioista tarpeeksi. Toivoisin, että kansanedustajilla olisi joko enemmän asiantuntijuutta tai läheisemmät suhteet asiantuntijoihin, hän toteaa.

Janica Vilen