Vehmaalla liikutaan ensi kesänä uusilla upeilla alueilla

Havainnekuva kertoo, minkätyyppinen lähiliikuntapaikka ensi kesäksi Vehmaan koulupihalle valmistuu.

Vehmaalla on tavoitteena saada uusien lähiliikuntapaikkojen kaukalot kasaan jo tulevaksi talveksi.

VEHMAA. Uuden koulun valmistuttua Vehmaalla on koulun ja liikuntahallin piha-alueiden rakentamisen vuoro. Koulupihalle rakennetaan lasten lähiliikuntapaikkaa ja vanhan koulun tontille rakentuu ensi kesäksi uusi pallokenttä sekä ulkokuntoilualue.

– Pohjatöihin on jo päästy. Tavoitteenamme on, että molemmilla liikuntapaikoilla olisi jo tulevana talvena kaukalot, joihon saadaan jäädytettyä luistelujäät, kertoo Vehmaan kunnan tekninen johtaja Antti Heinonen.

Jääkenttien jäädytykset todennäköisesti onnistuvat talveksi, sillä kivituhkapinnan saavan pallokentän päälle jääkiekkokaukalon asennus onnistuu varsin vaivattomasti, eikä lähiliikuntapaikan monitoimikaukalonkaan asennus muovimattoisen pinnoitteen päälle pitäisi olla ongelma. Lähiliikuntapaikka muutoin valmistunee vasta ensi keväänä.

– Lähiliikuntapaikan pinnoitteeksi tulee pehmeä tekonurmi, jonka alla on vielä ylimääräinen joustokerros – tämä tehdään lasten turvallisuuden vuoksi. Tekonurmi on kuitenkin sinänsä hankala, että sen asentaminen ei onnistu pakkaskeleillä. Joten tässä asiassa olemme kelien armoilla, kertoo Heinonen.

Molemmat liikuntapaikat joka tapauksessa on tarkoitus saada täysin toimintavalmiiksi ensi kevään aikana.

Pallokentällä on ensi kesänä mahdollista pelata muun muassa jalka- ja pesäpalloa. Pallokentän viereen asennetaan myös kuntoilulaitteita – nykyäänhän on trendikästä tehdä kesäiset kuntosalitreenit pihalla auringon paisteessa.

Kiipeilytelineitä, juoksurata ja monitoimikaukalo

Vehmaan koulun lähiliikuntapaikan pohjatyöt ovat jo käynnissä.

Koulun lähiliikuntapaikka on sekin hyvin moderni. Pikkukaukalon, kooltaan 30 x 15 metriä, lisäksi alueelle tulee erilaisista kiipeilytelineistä koostuva ”parkour” -tyyppinen rata sekä 30 metriä pitkä juoksurata.

– Monitoimikaukalossa on mahdollista pelata ainakin koripalloa, jalkapalloa ja salibandya. Kiipeilytelineiden alle asennettava pinnoite on tekonurmi, jonka alla on lisäksi joustokerros. Tällaisella asennuksella tehdään pehmeä alusta, johon kaatuessa ei satuta itseään pahasti, kertoo Antti Heinonen.

Monitoimikentälle tulee, sen pienestä koosta huolimatta, noin metrin korkuinen kaukalo. Tämäkin ratkaisu on tehty lasten turvallisuus mielessä.

– Joskus näillä kentillä on matalammat laidat, mutta me halusimme korkeat. Nämä ovat turvallisemmat, kun pienet lapset luistelevat jäällä talvella – korkeiden laitojen yli ei pääse kaatumaan.

Liikuntapaikat on suunniteltu yhdessä, sillä suunnittelussa oli mukana koulun liikunnanopettajia ja muun muassa urheiluseurojen UHV Bullsin ja Vehmaan Kiiston väkeä.

Rakennushankkeille on myönnetty tukea aluehallintovirastosta. Pallokentän kustannusarvio on 120 000 euroa, ja tästä aluehallintoviraston tuen osuus on 30 000 euroa. Lähiliikuntapaikkaan on puolestaan budjetoitu 230 000 euroa, josta avin tuki kattaa 69 000 euroa.

Marko Vuosjoki