Uudenkaupungin kirppislöydöillä jouluvalmisteluihin

Lastenvaatteet, työkalut ja kotimainen lasidesign haluttua tavaraa

Joulukankaita löytyy kirpputoreilta kodin ilmettä uudistamaan.

Reilun kuukauden kuluttua varsinkin lapsiperheissä koetaan suuria tunteita ja ilon hetkiä, kun perheen junioriosasto saa lahjakääreistä pääosin toivomiaan kapistuksia. Tunnetusti perheiden budjetit narisevat liitoksistaan. Pikainen kierros uusikaupunkilaisilla kirpputoreilla osoittaa sen, että jouluvalmisteluissa ja kodin koristelussa voi selvitä pienelläkin budjetilla. Ja ainakin perheen pienimpien lahjapakettiinkin löytyy kirppistontuille pakattavaa.

UUSIKAUPUNKI. Uusikaupunkilaisilta kirpputoreilta löytyi jouluaiheista tavaraa pienistä koriste-esineistä joulukankaisiin, -liinoihin ja -verhoihin. Myös joulukuusen uudelleenasustamiseen on oivat mahdollisuudet pienellä budjetilla. Olipa tarjolla Airamin aitoja sähköisiä retrokuusenkynttilöitäkin. Ja laatikossa vielä ehjät varapolttimot.

Aivan Uudenkaupungin keskustan tuntumassa sijaitsevan LiisaKo-kirpputorin yrittäjä Liisa Kiiskilä-Oksanen on pistänyt merkille jouluisten tavaroiden myynnin kasvun. Kirpputorilta löytyy monista loosheista muun muassa uusia villasukkia ja jouluisia kankaita.

– Jouluaiheisten tavaroiden myynti on kasvanut päivien saatossa, hän toteaa.

LiisaKo-kirpputorilta löytää myös antiikkiesineitä yrittäjän harrastuksen myötä.

Jouluisia purkkeja vaikka suklaille.

Joulutavaran lisääntymisen kirppiksillä ovat pistäneet merkille myös muut kaupungin kirpputoriyrittäjät.

– Vaikka kirpputorikauppaa käydäänkin tasaisesti ympäri vuoden, niin joulun alla on havaittavissa asiakkailla olevan kukkaronnyörit hieman löysemmällä, kertoo Petri Partanen Kirpputori Kauppapaikasta.

Hänen mukaansa lasidesign menee erityisen hyvin joulun alla kaupaksi.

– Varsinkin kotimainen, hän täsmentää.

Partanen on toiminut kirpputoriyrittäjänä kahdeksan vuotta. Näiden vuosien aikana hän on huomannut kirpputorikaupassa selkeän muutoksen. Nuoret aikuiset ovat alkaneet käyttämään kirpputoreja ostospaikkoina.

– Kierrättämistä pidetään tärkeänä asiana ja esimerkiksi juuri lastenvaatteet ovat tästä hyvä esimerkki. Miksi ostaa uutta, kun saa käyttökelpoisia, lähes uudenveroisia tuotteita pikkurahalla.

Yksi varteenotettava kirpputorien lahjavinkki onkin juuri pienet lastenvaatteet. Niitä löytyi kaikilta kolmelta kirpputorilta ja ne ovat olleet aina kestosuosikkeja. Tuotteita, jotka liikkuvat.

– Niiden lisäksi esimerkiksi työkalut ja lelut menevät kaupaksi nopeaan tahtiin, Partanen sanoo ja kertoo, kuinka varsinkin kesäaikaan halutuiksi artikkeleiksi nousevat aina ruostuneet esineet.

– Ei muuta kuin vanhat sahat ja maitotonkat pihalle ruostumaan, hän vinkkaa nauraen ja kertoo hauskimmaksi ja erikoisimmaksi kirpputorilta myydyksi tavaraksi esineen, jonka käyttötarkoitusta eivät ostaja ja myyjä edes tienneet.

– Se olisi sopinut hyvin 80-luvun Valehtelijoiden Klubi -ohjelmaan.

Hinta kunnon lisäksi ratkaiseva tekijä

Vaihtoehto suklaakalenterille. Jokaiseen laatikkoon voi laittaa oman pienen lahjan.

Hakametsässä sijaitsevan Hakatorin yrittäjä Vlad Pavlov nostaa kirpputorikierroksen aikana esille merkittävän seikan. Myytävän tuotteen hinnan.

– Tuotteen kunnon lisäksi hinta on ratkaiseva. Jos kirpputorilla yrittää myydä käytettyä tuotetta uuden hinnalla, niin varsin todennäköistä on, ettei oman hyllyn tavara liiku, Pavlov muistuttaa.

Hakatorin myyntiloosheissa näkyy myös joulunaika ja sen myötä asiakasmäärien kasvu.

Sekä Kirpputori Kauppapaikalla että Hakatorilla on tarjolla myös kiireisemmille ihmisille hinnoittelupalvelu.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan kanssa sovitaan tavaroiden noudosta ja myyntiin laitosta niin, ettei tavaroistaa eroon haluavan välttämättä tarvitse edes itse tuoda tavaroita paikalle, vaan ne noudetaan, hinnoitellaan ja laitetaan myyntiin kirpputorilla. Hinnoittelu- ja myyntipalvelu räätälöidään asiakaskohtaisesti ja kirpputori ottaa myyntihinnasta oman provisionsa.

Joulua odotellessa voi viettää aikaa lapsen kanssa jouluaiheiseen kirjallisuuteen paneutuen.

Rainer Tähtinen