Postin lakko jatkuu – Seutusanomien jakelu siirtyy viikolla eteenpäin

Mika Leinonen kävi tapaamassa omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa

Takarivissä Itä-Lapin yrittäjäyhdistysten edustaja Timo Tuominen (vas.) ja Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen. Eturivissä Kuriiri-lehden päätoimittaja Pasi Haarahiltunen (vas.), ML-Mediat Oy:n toimitusjohtaja Mika Leinonen, Itä-Lapin kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Lea Koskela, omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, Koti-Lapin päätoimittaja Sami Kasurinen ja Itä-Lapin kuntayhtymän johtaja Dina Solatie.

Postin työntekijöiden lakko jatkuu. Viime viikon neuvotteluissa ei saatu aikaan sovintoesitystä. Neuvottelut jatkuvat tänään, mutta nyt jo on selvää, ettei Posti pysty jakamaan Seutusanomia tällä viikolla. Lehdet, joiden piti ilmestyä torstaina 21. marraskuuta, jaetaan tämänhetkisen tiedon mukaan viikkoa myöhemmin, torstaina 28. marraskuuta. Silloin ilmestynee siis Seutusanomien kaikki kolme lehteä: Turun Seutusanomat länsi, Turun Seutusanomat itä ja Seutusanomat vakka.

– Pahoittelemme tilannetta sekä lukijoille että lehdestä mainostilaa varanneille asiakkaille. Onneksi vilkas verkkolehtemme palvelee normaalisti myös tässä erityistilanteessa, kommentoi Seutusanomia julkaisevan ML-Mediat Oy:n toimitusjohtaja Mika Leinonen.

Kaikki tämän viikon lehteen tehdyt uutiset ilmestyvät verkkolehdessä osoitteessa: www.turunseutusanomat.fi. Sama verkkolehti palvelee myös mainostajia.

Kaupunki- ja paikallislehtien tulevaisuus turvattava

Mika Leinonen veti perjantaina 15. marraskuuta delegaatiota, joka kävi tapaamassa omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa (sd.) Helsingissä. Delegaatioon kuului Leinosen lisäksi myös muita kaupunki- ja paikallislehtien yrittäjiä ja päätoimittajia sekä muun muassa Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen ja Itä-Lapin kuntayhtymän edustajia. Tapaamisessa vaadittiin valtiota alentamaan lehtien jakeluhintoja vuoden 2016 tasolle Postin aikomien hinnankorotusten sijaan.

– Sen jälkeen on lähdettävä pohtimaan toimenpiteitä, joilla sanomalehtien jakelutoiminta eriytetään omaksi, ei voittoa tuottavaksi yhtiöksi Postilla. Tämä on ainut toimi, jolla tiedonvälittäminen ja kansalaisten perusoikeudellinen tiedonsaanti julkisen- sekä yksityisen sektorin asioista turvataan. Samalla turvataan myös alalla olevien tuhansien ihmisten työpaikat, joko suoraan tai välillisesti, delegaatio muotoili Paaterolle annettuun vetoomukseensa.

Paateron mukaan Postin toiminnassa on syytä jatkossa painottaa voimakkaammin sanomalehtien asemaa sen sijaan että sitä määrittää kirjeposti. Jakelutoimintaa ollaan parhaillaan linjaamassa Paateron asettamassa valtiosihteerityöryhmässä, jolla määräaikaa on tammikuun puoliväliin.

Sama vetoomus toimitettiin perjantaina myös liikenne- ja viestiministeri Sanna Marinin (sd.) erityisavustajalle. Vetoomuksessa valaistiin pienten paikallislehtien kurjistuvaa asemaa Postin jatkuvasti korottaessa jakeluhintojaan ja rajoittaessa lehtien toimintaa päättämällä niiden ilmestymispäivistä.

Kuntayhtymien puolelta nostettiin esiin vakava huoli viestinnän ja sananvapauden kaventumisesta varsinkin haja-asutusalueilla tilanteessa, jossa kuntien edellytetään entistä enemmän osallistavan kansalaisia.

Tukilakot alkoivat

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn maanantaina 11. marraskuuta aloittama lakko koskee tällä hetkellä noin 9 000 työntekijää.

Jos sopuun ei tämän viikon aikana päästä, 25. marraskuuta alkaen PAUn lakko laajenee koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin sen piirissä olisi yhteensä noin 10 000 Postin työntekijää.

Myös tukilakot vaikeuttavat postin kulkua. Ilmailualan Unionin IAU:n tukilakko on lopettanut postinlajittelun lentoasemilla. Tänä aamuna alkoi myös Suomen Merimies-Unionin tukilakko, joka uhkaa myös saariston postinjakelua. JHL ja RAU aloittavat omat tukilakkonsa tiistaina. Ne tulevat aiheuttamaan merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle huomisesta alkaen. Henkilöliikenne jatkuu normaalisti.

Myös Palvelualojen ammattiliitto PAM tukee PAUn työehtosopimusneuvotteluja kieltämällä Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn  Postin palvelupisteissä eli nk. asiamiesposteissa 25.11. klo 00.00 – 8.12. klo 24.00. Kielto astuu voimaan, jos ratkaisua ei siihen mennessä ole löydetty. Postin palvelupisteitä on kaikkiaan noin 750. Ne sijaitsevat muun muassa kaupoissa, kioskeissa, liikenne- ja huoltoasemilla, kahviloissa ja apteekeissa.

Janica Vilen

*Muokattu klo 12.05: Lisätty PAMin tukitoimet.