Naantalissa saatiin valoa marraskuun harmauteen

Joulukadun valot syttyivät perinteisin menoin

Joulupukki ja joulumuori toivat terveiset Korvatunturilta.

Naantalin kirkkoherra totesi juhlapuheessaan, että joulun ilo on suurin sille, joka sitä eniten malttaa odottaa. Nyt se odotus on virallisesti alkanut Naantalissa: jouluvalot palaa ja hyviä tekoja tehdään uuden Pieni teko, parempi Naantali -kampanjan tiimoilta. Vuoden Tuikku -palkinnon sai Meripartiolippukunta Naantalin siniset.

NAANTALI. ”Jouluvalot syttykää!”, huudettiin ison porukan kanssa yhteen ääneen Naantalin torilla keskiviikkona 27. marraskuuta. Ja niin ne taas syttyivät sekä torin joulukuuseen että joulukadulle kuin käskystä – kunnon sateesta huolimatta. Naantalin Yrittäjien puheenjohtaja Sanna Pennanen oli kiitollinen siitä, ettei sade kuitenkaan karkottanut osallistujia, vaan porukkaa oli paikalla ihan mukavasti.

Haluan kiittää myös kaikkia, jotka ovat osallistuneet tämän tapahtuman järjestämiseen. Meitä on ollut taas iso joukko mukana mahdollistamassa Naantalin joulukadun avajaisia: yrityksiä, yhdistyksiä, kaupunki ja urheiluseuroja, Pennanen listasi avajaissanoissaan.

Naantalin Yrittäjien puheenjohtaja Sanna Pennanen avasi tilaisuuden.

Avajaisissa nähtiin jo perinteeksi muodostunut Naantalin voimistelijoiden tonttuparaati ja jouluisa tanssiesitys. Tonttuparaatin mukana torille saapuivat myös Pikku Myy, Muumipeikko sekä joulupukki ja joulumuori.

Terveiset Korvatunturilta! Siellä oli jo puoli metriä lunta. Kiirettä on ollut, kun ollaan lahjoja valmistettu, ja nyt olikin kiva päästä tervehtimään välillä teitä. Tontut ovatkin käyneet jo paljon täällä katselemassa ikkunan takaa ja kyselemässä aikuisilta, eikä onneksi ole huonoja viestejä Naantalista kuulunut, joulupukki sanoi juhlaväelle.

Naantalin voimistelijoiden tonttuparaati on joulukadun avajaisten jokavuotinen perinne.

Hyviä tekoja ja malttia joulun odotukseen

Juhlapuheita pitivät Naantalin elinkeinojohtaja Jorma Ranta ja Naantalin kirkkoherra Jani Kairavuo. Jorma Ranta nosti omassa puheessaan esille muun muassa Naantalin Pieni teko, parempi Naantali -kampanjan, jossa kannustetaan kaikkia tekemään pieniä tekoja toisten hyväksi. Kampanja on käynnissä 14. joulukuuta asti, ja tavoitteena on saada kasaan tuhat tekoa. Pienet teot voivat olla yksinkertaisia: toisen huomioimista, peliin mukaan ottamista, kuulumisten kysymistä tai vaikkapa lounasseuran tarjoamista. Jokainen saa itse määrittää oman pienen tekonsa ja ilmoittaa sen mukaan kampanjaan osoitteessa www.naantali.fi/pieniteko. Tekoja voi nostaa esiin myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #pienitekonaantali.

Yksi iso hyvä teko on se, että Naantalin Yrittäjät järjestävät vuosittain tämän joulunavaustapahtuman – säässä kuin säässä, totesi Jorma Ranta.

Kirkkoherra Jani Kairavuo.

Kirkkoherra Jani Kairavuo kertoi omassa puheessaan, miten heidän perheessä ollaan lasten kanssa keskusteltu maltista. Joulun odotus kun vaatii kärsivällisyyttä. Kalenterin luukkuja saa avata vain yhden päivässä ja uuden adventtikynttilän sytyttää vain viikon välein.

Juhla ei tunnu juhlalta, jos siihen ei kunnolla valmistauduta. Lämmin kiitos teille kaikille, jotka olette tänäänkin erilaisissa palvelutehtävissä virittämässä naantalilaisia joulun odotukseen. Joulun ilo on suurin sille, joka sitä eniten malttaa odottaa. Hyvää alkavaa adventin aikaa! kirkkoherra toivotti.

Palkinto rohkeille seikkailijoille

Vuoden 2019 Tuikku -palkinnon sai Meripartiolippukunta Naantalin siniset, joka kisaa parhaillaan vuoden mittaisella purjehduksella. Tarkoitus on ylittää Atlantti 30-vuotiaalla meripartioaluksella Tokka-Lotta II:lla. Lähtö tapahtui viime kesänä Naantalista ja paluu on ensi kesänä. Tokka-Lotan sijaintia voi seurata koko matkan ajan sen verkkosivuilta.

Vuoden Tuikku -palkinnon sai tänään vuonna Meripartiolippukunta Naantalin siniset. Palkintoa tuli vastaanottamaan Lassi Liimatainen.

Palkintoa vastaanottamaan tullut Lassi Liimatainen oli juuri ennen joulukadun avajaisia tarkistanut sijaintitiedot.

Hyvin on matka taittunut ja tällä hetkellä he ovat 18 veneen luokassa kolmansina, hän kertoi.

Miehistö on tietoinen tästä huomion osoituksesta ja pyysi kertomaan suuret kiitokset Naantalin Yrittäjille tästä huomionosoituksesta!

Kyseessä on ensimmäinen kerta vuoden 1994 jälkeen, kun suomalainen meripartioalus ylittää Atlantin. Jotta projekti saatiin viime kesänä käyntiin, tarvittiin tuhansia talkootyötunteja.

Muistaakseni jo 2000-luvun alussa idea syntyi, mutta jäi vielä haaveeksi. Sitten vuonna 2017 kesän korvalla pieni ydinporukka otti homman hoitaakseen. Syksyllä 2017 se hyväksyttiin yhdistyksen vuosikokouksessa ja sen jälkeen aloitettiin varainhankinta. Viime talvena vene oli hallissa kunnostettavana. Kokoonnuimme joka lauantai klo 9, ja joskus tehtiin töitä yömyöhään asti tämän vanhan veneen kuntoon saattamiseksi, Liimatainen kertoo.

Vuoden Tuikku -palkinto jaetaan vuosittain sellaiselle naantalilaiselle, joka omalla toiminnallaan tekee jotain merkittävää muiden naantalilaisten hyväksi ja tuo siten kaupunkiin valoa. Aiempina vuosina sen ovat saaneet muun muassa Mikko Rönnholm, Henri Nevari, paraolympialaisista mitaleja tuoneet nuoret, Leena Salo, Toni Forsblom ja Markus Teijula.

Naantalilaiset Stella Lillberg ja Janne Tuomimäki sekä heidän lapsensa Oliver, 4v, ja Aaron, 2v, ovat käyneet yhdessä joulukadun avajaisissa joka vuosi. ”Ja satunnaisesti käytiin jo ennen lapsiakin. Ihanaa, että joulu tulee. Lapset ovat kovin jo odottaneet, koska jouluvalot syttyvät, joten pitihän tätä tulla katsomaan”, Lillberg sanoo.
Pikku Myy ja Muumipeikko nautiskelivat joulukadun avajaisista naantalilaisten keskuudessa.
Anamaria Rusi nappasi yleisöstä lapsia lavalle esiintymään kanssaan viime vuoden tapaan.
Jouluisen tonttushown tarjoilivat Naantalin Voimistelijat kaatosateesta huolimatta.
Joulu on taas, joulu on taas, kattilat täynnä puuroo.
Kuusikin sai valot.

Tekti: Janica Vilen

Kuvat: Janne Nurminen