Mielipide: Vaisaaren homekoulu pitäisi purkaa

MIELIPIDE. Raisiossa sijaitsevasta Vaisaaren koulusta on löydetty mikrobivaurioita sekä sädesientä, joka on todella myrkyllinen homesieni. Havaintoja tästä on tehty jo 2000-luvun alussa. Viimeisimmän testausselosteen on tehnyt Raksystems 3.12.2018. Sädesientä löydettiin useista paikoista Vaisaaren koulusta. Koulun kellarissa lienee tapahtunut jo useampia vesivahinkoja. Osa koulun tiloista on poistettu käytöstä.

Mielestäni on törkeää ja epäreilua, että Vaisaaren koulun oppilaat, opettajat ja henkilökunta joutuvat työskentelemään erittäin epäterveellisessä työympäristössä. Keskimäärin kuusi tuntia päivittäin huonossa sisäilmassa työskentely on aiheuttanut oppilailla ja henkilökunnalla oireilua: yskää, hengenahdistusta, silmien kirvelyä ja kutinaa, huimausta, väsymystä ja päänsärkyä. Oireilu vaikuttaa akuutisti keskittymiskykyyn, mikä vaikuttaa oppimiseen. Pitkäaikaisella altistumisella voi olla pysyviä vaikutuksia terveyteen.

Tämä laittanee oppilaat epäreiluun asemaan yhteiskunnassa, sillä huonossa sisäilmassa työskentelevien koulumenestys voi olla huonompi ja vaikuttanee siten jatko-opiskelupaikan saannissa.

Turun Sanomien mukaan Vaisaaren koulun purkaminen ja uudelleenrakentaminen maksaisi niin paljon, että pelkkään varainkeruuseen menisi jopa vuosi, jonka jälkeen koulun purkamiseen ja uudelleen rakentamiseen menisi ainakin toinen vuosi. Myös noin 760 oppilasta pitäisi sijoittaa toiseen oppimisympäristöön purku- ja rakennustoimien ajaksi.

Kuitenkin olisi tärkeää, että päättäjät pyrkisivät nopeasti etsimään ratkaisun, jotta oppilaiden ja henkilökunnan terveys ei vaarannu. Oppilaiden altistus epäterveelliselle sisäilmalle kestää vain yläkoulun ajan, mutta opettajat ja muu henkilökunta voivat joutua kärsimään jopa vuosikymmeniä.

Pilvi, Vaisaaren koulu