Mielipide: Kaveruuden inflaatio – FB-äppi ei kuuntele, kun sydän särkyy

MIELIPIDE. Mitä sinulle kuuluu? – Sain ruoan tehtyä ja käyn vielä mörrin kanssa ulkona. Ei tässä mitään. – Melko samanlaista. Tiskiä ja pyykkiä. Huomenna hammaslääkäri.
Kaverit vaihtavat kuulumisia. Ei mitään uutta. Kavereita ja tuttuja on ehkä muutama kymmen. Läheisimpiä muutama ja joulukortteja viisikymmentä.
Sitten kaveruudesta tuli valuuttaa. Kaikille annettiin profiili ja nimen alle luku kuinka monta kaveria. Koiranulkoilutus- ja pyykkikeskusteluihin lisättiin kierroksia 10 000 ja sekaan mainoksia ja pelejä. Kaverit vilisevät silmissä ja yksittäisten keskustelujen ääni muuttuu tasaiseksi taustahuminaksi. Värit sekoittuu tasaiseksi ruskeaksi.
Kerätään kavereita. Seuraajia. Ollaan kaikkien kavereita ikuisesti ja sen todistaa tietokoneohjelma. Sitä ei enää tarvitse itse ylläpitää. Kaveruuden hoito on ulkoistettu.
Vaan kun se on ainoa asia mitä ei voi ulkoistaa. Äppi ei kuuntele kun itket menetettyä omaista. Äppi ei kuuntele kun sydän särkyy. Äppi ei pidä kädestä kun olet yksin. Äppi on katala. Ruudulla sanotaan että olet valtavan hyvä kaveri. Sinua seurataan. Todellisuudessa oikea kaveruus on kadonnut jonnekin peukku- ja hymynaamamuurin taakse.
Jaakko Plato, Naantali