Krossin alue Kaarinassa kehittyy entisestään

10 miljoonan euron paloasema, uusia teollisuustontteja ja Kukkatalon avajaiset

Krossi laajenee ja kehittyy. Uusia tontteja on tulossa Itä-Krossiin, pohjoispuolelle kaavaillaan uutta paloasemaa ja eteläpuolelle avataan pian Pirilän Kukkatalo.

Kaarinan kaupungin investointilistalla on Krossin paloasema, jonka rakentamiseen esitetään 500 000 euron investointia ensi vuoteen ja 8 miljoonaa euroa vuodelle 2021. Lisäksi paloaseman toteutus edellyttää Krossinkaaren siirtoa, johon on infran investoinneissa varattu ensi vuodelle 1,5 miljoonaa euroa.

KAARINA. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on ehdottanut Kaarinan kaupungille, että se aloittaisi Kaarinan keskustan paloaseman korvaavan paloaseman rakentamiseen tähtäävän suunnittelun. Paras paikka uudelle paloasemalle olisi aluepelastuslaitoksen laskelmien mukaan Krossissa. Kaarinan talousarvioesityksessä Krossin paloaseasemalle esitetään 500 000 euron investointia ensi vuoteen ja 8 miljoonaa euroa vuodelle 2021.

Huomattavan suuren investointiohjelman kanssa yhtäaikaa valmistellaan talouden tasapainotussuunnitelmaa. Usea taho on esittänyt kysymyksen, tuleeko kaupungin ylipäätään osallistua paloaseman rakennuttamiseen. Kaupunginhallituksessa vihreiden edustaja Hannu Rautanen esitti, että Krossin paloasemahanke siirretään vuodella eteenpäin, mutta esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.

Hankkeen toteutuksen edellytyksenä on kuitenkin pitkä, vähintään 20 vuoden kulut kattava vuokrasopimus, jonka vastineena Kaarinassa on varmuudella jatkossakin paloasema sekä sen tuomat muut edut. Rahoitus toteutetaan kiinteistö-leasingillä.

Paloasema edellyttää Krossinkaaren siirtoa

Paloaseman toteutus suunnitellulle Krossinkaaren ja Kaarinantien kulman tontille edellyttää Krossinkaaren siirtoa, johon on infran investoinneissa vuodelle 2020 varattu 1,5 miljoonaa euroa. Työn tekemisen ja kilpailuttamisen edellyttämän suunnittelutyön hinta on vajaat 100 000 euroa. Krossinkaaren kääntäminen on edellytys kaavan mukaisen tontin rakentamiselle, olipa käyttötarkoitus mikä tai kenen tahansa.

Suunnittelu on nyt alkanut ja hallitus esitti määrärahaa ensi vuodelle. Jos asiat eivät jää junnaamaan valituksen tielle, niin työt voisivat alkaa ensi kesänä, arvioi tekninen johtaja Jyrki Haapasaari.

Krossi kehittyy

Krossin alueen maankäyttöä kehitetään nyt usean eri keinon avulla. Lakarintien ja Krossinkaaren välisen katuyhteyden asemakaava on parhaillaan vireillä. Katuverkkoa kehitetään yhdistämällä Lakarintie ja Krossinkaari sekä jatkamalla Laasmäenkatua Autoilijankadulta Lakimiehenkadulle.

Maakuntakaava mahdollistaa nyt aiempaa paremmin vähittäiskaupan toimitilojen rakentamisen Krossiin. Krossin jatko-osan kaavan ja kunnallistekniikan valmistuminen 2019 lopussa lisää Krossin yritysalueen tarjontaa.

Ahokylänkadun jatkon pitäisi valmistua loppuun mennessä. Sinne on tulossa liike- ja teollisuustontteja, jotka toteutetaan kiireellisesti suuren kysynnän vuoksi, Haapasaari kertoo.

Alustavia varauksia on jo, mutta sopimukset yritysten kanssa allekirjoitetaan vasta sitten, kun kaava on vahvistettu.

Tontit annetaan aluksi vuokralle euron neliöhinnalla rakentamisen ajaksi. Kun rakentamisvelvoite on suoritettu, vuokraaja voi halutessaan lunastaa tontin itselleen 15-kertaisella vuosivuokralla, kertoo puolestaan paikkatietopäällikkö Sami Kääriäinen.

Kukkatalo avaa joulukuun alussa

Myös Pirilän Kukkatalo ihastui Krossin hyviin liikenneyhteyksiin.

Pirilän Kukkatalo avaa ovensa Krossin eteläiselle puolelle MacGregorin naapuriin joulukuun alussa.

Vähän ollaan vielä odottavissa tunnelmissa. Avajaisohjelmaa on suunniteltu, mutta ei vielä julkistettu. Mutta ainakin avajaistarjouksia tulee tietysti, kertoo Kukkatalon markkinointipäällikkö Minna Kemppainen.

Kukkatalo päätyi Krossiin monen muun yrityksen tavoin hyvien liikenneyhteyksien ja sopivan tontin houkuttelemana.

Pian valmistuvaan myymälään tulee 1 600 neliötä ja vastaava tarjonta kuin muissakin myymälöissä. Krossista löytyi juuri sopivankokoinen tontti ja sijainti oli hyvä – sekä meidän omien kuljetusten että asiakkaiden näkökulmasta, Kemppainen taustoittaa.

Pirilän Kukkatalo on kotimainen puutarha-alan perheyritys, joka on perustettu Raision Pirilässä vuonna 1994. Omistajana on alusta alkaen toiminut Pasi Runola perheineen. Kaarinan Krossin myymälä on Kukkatalon kuudes. Aiemmat myymälät ovat Raisiossa, Tuusulassa, Helsingissä, Riihimäellä ja Salossa. Krossin myymälä työllistää 6–7 ihmistä.

Janica Vilen

  • Muokattu 29.11. klo 9.57 Kukkatalon avajaisten ajankohtaa. Alkuperäisessä jutussa avajaispäiväksi ilmoitettiin 30.11., mutta avajaiset ovat siirtyneet eteenpäin joulukuun puolelle.