Kirjahyrrä pyörähtää käyntiin neljättä kertaa

Naantalin Kirjahyrrä
Kirjahyrrän toiminnanjohtaja Pekka Vartiainen, mediavastaava Katharina Michel ja ohjelmapäällikkö Markku Karpio ovat innoissaan neljännestä lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaalista Naantalissa. Pääasiassa Kirjahyrrän ohjelma sijoittuu festivaalin yhteistyötahona toimivaan Naantalin kaupunginkirjastoon. Kuvat: JANNE NURMINEN.

Poikkitaiteellinen lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaali Kirjahyrrä on täynnä monipuolista ohjelmaa, josta valtaosa sijoittuu Naantaliin. Tarjolla on niin kirjailijavierailuja, osallistavaa tarinointia kuin teatteria, klovneriaa ja musiikkiakin.

KIRJALLISUUS. Lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaali Kirjahyrrä valtaa Naantalin 14.–16.11. jo neljättä kertaa. Vuoden 2015 keväällä päivänvalon nähneen Kirjahyrrän tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria tarinoiden ja lukemisen maailmaan monipuolisella ohjelmalla.
– Viime vuonna pidimme välivuoden tapahtuman järjestämisestä. Tulevaisuudessakin Kirjahyrrä järjestetään joka toinen vuosi, jotta meille jää hyvin aikaa perehtyä lasten ja nuorten kirjallisuuden ilmiöihin ja tehdä festivaalista joka kerta kohdeyleisöä innostava, festivaalia järjestävän Naantalin Kirjahyrrä ry:n toiminnanjohtaja Pekka Vartiainen sanoo.
– Koulujen ja päiväkotien kanssa tehtyjen ennakkovarausten perusteella noin 1 000 lasta ja nuorta Naantalin ja Raision päiväkodeista ja kouluista osallistuu Kirjahyrrän tapahtumiin, osa heistä useampaan tilaisuuteen. Lisäksi lauantain perhetapahtumaan odotetaan lähemmäs 100 kävijää, Vartiainen lisää.

Ohjelmatarjonnassa jokaiselle jotain

Festivaalilla lasten- ja nuortenkirjailijat kertovat työstään. Elämyksellisessä ja poikkitaiteellisessa ohjelmassa on myös työpajoja, joissa pääsee luovuus valloilleen omien kertomusten parissa. Lisäksi luvassa on musiikkia, klovneriaa ja tarinointia yhdistävää teatteria.

– Olen yrittänyt valita esiintyjäkaartiin sellaisia tekijöitä, jotka eivät olleet viimeksi täällä. Samalla olen hakenut ohjelmaan tasapainoa, kun helposti julkisuudessa mennään vähän liiaksikin trendien perässä. Viime vuosina hyvin vahvana trendinä on ollut spekulatiivinen fiktio nuorten kirjallisuuden puolella, josta se on levinnyt myös lasten kirjallisuuteen. Kouluvierailuilla olemme saaneet kuulla, että kaikki eivät ole kiinnostuneita fantasiakirjallisuudesta, vaan haluavat lukea enemmänkin jostain omaan elämään liittyvistä, realistisista aiheista, festivaalin ohjelmapäällikkö Markku Karpio kertoo.
– Lasten- ja nuortenkirjallisuus on pitkälti naiskirjoittajien harteilla Suomessa, mutta sukupuolijakaumaa ajatellen festivaaliohjelma pyrkii nostamaan esiin myös miestekijöitä. Mukana on myös paljon sellaisia kirjailijoita, joista en juuri ennestään tiennyt mitään. Erityisen iloinen olen yhteistyöstä Enostone kustannuksen kanssa. He tuovat hienosti esille korkeatasoista lasten ja nuorten kirjallisuutta, Karpio jatkaa.

Kirjasto tapahtumien keskiössä

Kirjahyrrä keskittyy torstaina ja perjantaina kirjaston tiloihin. Lisäksi yksittäisiä ilmaistapahtumia on Naantalin lukiossa, seurakuntakeskuksessa ja museossa.
– Kokeilemme festivaalin laajentamista pikkuhiljaa. Ensimmäinen askel otetaan Turun suuntaan torstaina, jolloin järjestetään Elämäni lastenkirjat -paneeli Turun kaupunginkirjaston Studiossa. Kaikille avoin tilaisuus alkaa puoli viideltä, Vartiainen toteaa.

Kaikkiin muihin tapahtumiin on vapaa pääsy paitsi Kirjahyrrän huipentavaan koko perheen puuhapäivään lauantaina 16. marraskuuta. Urheilutalolla vietettävässä puuhapäivässä on ohjelmassa sanataideohjaaja Riitta Suomisen Taikasanat-työpaja sekä Lounattaren vetämä Naantaliutopia-työpaja. Lumoavassa lukunurkkauksessa eläytyvää ääneenlukua järjestää Larissa Riihihuhta. Päivän ja koko festivaalin päättää Red Nose Companyn versiointi H.C. Andersenin klassikkosadusta Keisarin uudet vaatteet.

Saksalaista näkökulmaa

Kirjahyrrän mediavastaavana toimii Humakin vaihto-opiskelija Katharina Michel Saksasta.

Naantalin Kirjahyrrä
Kirjahyrrä-leivoksen ja -pullan jälleen suunnitellut ja toteuttanut Naantalin Aurinkoinen on ollut alusta alkaen lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaalin yhteistyökumppanina.

– Saksassa lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaaleilla on pitkät juuret. Tapahtumia järjestetään Berliinissä, Kölnissä, Stuttgartissa, Münchenissä ja Hannoverissa. Hannoverissa Salto Wortale -kirjallisuusfestivaali pidetään sirkusteltassa, jossa on mukana eurooppalaisista lastenkirjoista tuttuja hahmoja. Kölnissä järjestetään kansainväliset lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaalit, joiden teema keskittyy joka vuosi eri Euroopan maan kirjallisuuteen, Michel esittelee.

Naantalin Kirjahyrrä ry:n toimintaa tukee Naantalin kaupunki sekä muut yhteistyökumppanit, joihin lukeutuvat muun muassa alusta asti festivaaleilla mukana olleet Naantalin kaupunginkirjasto, Naantalin Aurinkoinen ja Taiteen edistämiskeskus.

Katariina Mäkinen-Önsoy