Kansainvälistä huippufutsalia Kupittaan palloiluhallissa viikonloppuna

Kuvassa Suomi juhlii jatkoonmenoa futsalin MM-karsintojen Main Roundilta. Suomi eteni Elite Roundille Euroopan 16 parhaan joukkoon, ensimmäisen kerran suomifutsalin historiassa. Kuva: Petteri Tyni.

Vuosittain pelattavan miesten Nordic Futsal Cupin isännöinti vuoro on seuraavan viikonlopun ympärillä Suomella. Turnaus tuodaan Turkuun, jossa Pohjoismaiden parhaat pelaajat yrittävät haastaa neljä edellistä turnausta näytöstyyliin voittaneen Suomen.

Turnauksen otteluohjelma Kupittaan palloiluhallissa

Perjantai 29.11.

16.30 Norja-Ruotsi

19.00 Suomi-Grönlanti

Lauantai 30.11.

15.30 Norja-Tanska

18.00 Ruotsi-Grönlanti

Sunnuntai 1.12.

15.30 Grönlanti-Norja

18.00 Tanska-Suomi

Maanantai 2.12.

16.30 Tanska-Ruotsi

19.00 Suomi-Norja

Tiistai 3.12.

16.30 Grönlanti-Tanska

19.00 Ruotsi-Suomi

URHEILU. Perjantaina 29. marraskuuta alkavan ja tiistaina 3. joulukuuta päättyvän futsalin Pohjoismaiden mestaruusturnaus valtaa Kupittaan palloiluhallin kymmenen ottelun voimin. Mukana turnauksessa on isäntämaa Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Grönlanti. Suomi on viiden turnauksen aikana pelannut 18 ottelua, joista voittoja on 15, tasapelejä yksi ja tappioita vain kaksi.

Hyvä astinlauta nuorille

Suomi on kulkenut Nordic Cupissa voitosta voittoon. Maajoukkueen valmennustiimiin kuuluva helsinkiläinen Ville Sihvonen näkee silti turnauksella olevan annettavaa myös Suomelle.

– Nordic Cup on hieno turnaus, missä päästään vuosittain kilpailemaan naapureiden kanssa pytystä. Uskon, että tänä vuonna ottelut ovat entistä tiukempia ja joudumme tekemään täyden työn jatkaaksemme voittojen tiellä. Toki odotettavissa on erilaisia pelejä, joita olemme viime aikoina pelanneet ja mitkä odottavat tammikuussa MM-karsintojen jatkuessa. Turussa on hyvä kehittää omaa pallollista peliä.

Toisenlaisilla otteluilla Sihvonen viittaa alkusyksyn sensaatiomaisiin maaotteluihin, joissa Suomi pelasi itsensä futsalin MM-karsinnassa Elite Roundille. Se on myös maan futsal-historian toistaiseksi kovin suoritus. Turkuun Sihvonen tulee innostuneena.

– Odottavat fiilikset jälleen kerran. Hienosti sujuneiden MM-karsintojen jälkeen saadaan taas ryhmä kasaan ja kotimaisemiin. Puitteet Turussa ovat upeat ja päästään vihdoinkin pelaamaan otteluita omalle futsal-parketille.

Omalla parketilla Sihvonen viittaa Palloliiton satsaukseen hankkia futsal-maajoukkueelle oma alusta.

– Tämä turnaus on muutamalle uudelle ja nuorelle pelaajalle hyvä ikkuna lyödä itsensä läpi yleisön tietoisuuteen. Nuorista maalivahti Kasperi Kangas, pelaajat Aleksi Pirttijoki ja Henri Alamikkotervo ovat mielenkiintoisia tulevaisuuden futsalistoja. Teemu Lukkari puolestaan pelaa hyvää kautta KaDyssä, ja on nyt ensi kertaa peleissä mukana, Sihvonen päättää.

Kirkkain timantti tahkoaa Italian pääsarjaa

Jukka Kytölä

– Syntynyt 27. joulukuuta 1988

– Kotoisin Suonenjoelta

– Nousi Suomen maajoukkueeseen jyväskyläläisestä Kampuksen Dynamosta

– Maajoukkueessa 85 ottelua ja 23 maalia

– Myös isoveli Mikko pelaa maajoukkueessa. Veljeskatraan vanhin, Samu, on liigajoukkue Kampuksen Dynamon taustoissa. Kaikki veljekset ovat voittaneet Suomen mestaruuden.

Italian Serie A on jalkapallopiireissä tuttuakin tutumpi nimi. Tuolla kuvataan Italian jalkapallon ja futsalin pääsarjaa. Futsalin puolella pääsarjassa pelaa parhaillaan Suomen maajoukkueen tähtipelaaja Jukka Kytölä. Koska Italiassa sarja on käynnissä, jää Kytölältä väliin Suomen ensimmäinen ottelu Grönlantia vastaan. Tiiviistä aikataulustaan huolimatta hän saapuu Suomeen hyvin mielin.

– Maajoukkueeseen on aina mukava tulla. Pelaajien tekninen taitotaso ja futsalinomainen palloton liikkuminen ei ole Nordic Cupissa niin korkealla tasolla mihin Italiassa on tottunut, mutta kaikki joukkueet pystyvät kompensoimaan tätä fyysisesti vahvalla taisteluasenteella, juoksemisella ja kurinalaisuudella. Suomella on lisätä tähän vielä taktisesti valveutunut pelisysteemi, jota on hiottu Micon (maajoukkueen päävalmentaja Mićo Martić) alaisuudessa vuosien ajan. Maaottelut ovat siis erityyppisiä verrattuna seuraotteluihin, mutta yhtä lailla kuluttavia, varsinkin kun pelataan monta ottelua lyhyen ajan sisään, Kytölä kommentoi.

Kytölän kausi Italiassa on ollut mukiinmenevä. Kahden suunnan pelaajana tunnettu Kytölä ei loista pistepörsseissä, vaan otteluiden tasapainottajana. Ensimmäistä kauttaan Italian pääsarjassa pelaava Kytölä kokee tason olleen odotetunlainen.

– Serie A:n taso on ollut melko odotetunlainen: meidän edellä olevat kahdeksan joukkuetta ovat varsin rutinoituneita taitavia nippuja laajalla pelaajarotaatiolla, kun taas viimeiset viisi joukkuetta yrittävät säilyttää sarjapaikkansa keräämällä pisteitä sieltä täältä. Itse olen “keltanokkana” päässyt yllättävän hyvin sarjan rytmiin kiinni ja pelannut joka ottelussa arviolta vähintään 20 minuuttia.

Maaottelut toimivat henkireikänä

Ammattilaiselämä kaukana kotoa saa nyt pienen katkon Pohjoismaiden mestaruusturnauksen muodossa. Kytölä ottaa sen mieluusti vastaan.

– Vaikka maaottelureissut ovat otteluineen ja matkustamisineen varsin kuluttavia tapahtumia, ovat ne tietynlainen henkireikä seurajoukkueen arkisen työn keskellä. Palaan usein maaotteluedustuksilta Italiaan hyvin väsyneenä, mutta toisaalta yhtä kokemusta rikkaampana. Pitkäjänteisesti ajateltuna myös maajoukkue-edustukset ja niissä koetut onnistumiset antavat lisälatausta seurajoukkuetoiminnalle, eli hyöty on molemminpuolinen. On hyvä päästä vaihtamaan kuulumisia maanmiesten kanssa ja siirtelemään palloa parketille sellaisten pelaajien kanssa, joihin on kentällä olemassa toimiva yhteys jo monien vuosien takaa, Kytölä toteaa.

Mikko Seppälä