Joululaulukiertue tuo iloa kotihoidon vanhusten luo

Neljän jouluihmisen hyvä teko

Pikkujoulun laulukiertue kotisairaanhoidon asiakkaille
Neljän jouluihmisen hyvä teko: Raisiolaiset Emilia Salonen (vas.), Marianne Kantola ja Rosa Salmi-Narmala sekä mynämäkeläinen Tomi Kuusela esiintyvät kotihoidon asiakkaille 1. joulukuuta. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Hyvän joulun toivotus joka kotiin -teemalla järjestettävä joululaulukiertue suuntaa kotihoidossa olevien ikäihmisten olohuoneisiin. Tontuiksi sonnustautunut laulava ja soittava joukko koostuu paikallisista tango- ja iskelmälaulajista, Marianne Kantolasta, Rosa Salmi-Narmalasta, Emilia Salosesta ja Tomi Kuuselasta.

JOULU. Adventtisunnuntaina 1. joulukuuta raisiolaiset Marianne Kantola, Rosa Salmi-Narmala ja Emilia Salonen sekä mynämäkeläinen Tomi Kuusela välittävät joulun ilosanomaa laulun ja musisoinnin muodossa kotihoidossa oleville vanhuksille.

– Kierrämme pikkujoulun kunniaksi kaiken kaikkiaan 30 kotia kello yhdestätoista aina iltakuuteen saakka. Saattaa tosin olla, että aikataulu hieman venähtää, sillä laulumme voi kiinnostaa ennakkoon sopimiemme kohteiden lisäksi myös naapurissa asuvia ihmisiä, Kantola sanoo.
– Lisäksi alueella, jossa kierrämme eli Vähä-Heikkilässä ja Hirvensalossa, on melko pitkät ajomatkat kodista toiseen. Laulukierros saattaa siis hyvin mahdollisesti päättyä vasta kuuden jälkeen, Salmi-Narmala lisää hymyillen.

Kotihoidon asiakkaiden koteihin suuntaavan joululaulukiertueen ideanikkareina toimivat Kantola ja Salmi-Narmala, joka työskentelee kotihoidossa vanhusten parissa. He eivät ainakaan ole kuulleet, että tällaista tempausta olisi kukaan muu aikaisemmin toteuttanut.
– Hirvensalon ja Vähä-Heikkilän alue valikoitui siksi, koska se on minun oma alueeni kotihoidossa. Ajatuksena on toteuttaa vastaavanlainen joululaulukierros myös tulevina vuosina, jolloin voimme suunnata eri alueille, Salmi-Narmala toteaa.
– Kaikkein parasta olisi, jos saisimme innostettua myös muita lauluun ja soittoon taipuvaisia mukaan tempaukseen tulevina vuosina. Vaikka haluaisimme ehtiä ihan kaikkien luo, se ei ole mahdollista, Kantola komppaa.

90 joululaulua

Tontuiksi pukeutuneet laulajat ja soittajat esittävät kolme kappaletta jokaisessa kodissa.
– Siitä tulee huimat 90 laulua päivän aikana. Kysyimme kotihoidon asiakkailta heidän joululaulusuosikkejaan, joista etusijalle nousivat koskettavat Sylvian joululaulu ja Jouluyö, juhlayö. Niiden lisäksi esitämme varmasti jonkin menevämmän kappaleen, Salmi-Narmala kertoo.
– Esiinnymme neliäänisesti kitarani säestyksellä, sanoo Tomi Kuusela.

Iloinen laulajajoukko jalkautuu myös Raision sairaalan ja terveyskeskuksen osastoille ja potilashuoneisiin keskiviikkona 18. joulukuuta kello 17.

– Joulutapahtumia järjestetään muutenkin osastohoidossa tai palvelukeskuksissa oleville vanhuksille, mutta kotihoidon asiakkaat jäävät usein näiden tilaisuuksien ulkopuolelle terveydentilansa takia, toteaa Salmi-Narmala.

Kaikki neljä laulajaa tunnustautuvat vankkumattomiksi jouluihmisiksi.
– Tarkoituksenamme on tehdä hyvää luomalla ikimuistoisia elämyksiä kuulijoillemme, Emilia Salonen sanoo.
– Ja kuinka paljon iloa joulutunnelmainen laulukierros tuo meillekin! Nyt jo jännittää, miten meidät otetaan kodeissa vastaan, laulajat huudahtavat kuin yhdestä suusta.

– Toivon, että saamme ilahdutettua näitä vanhuksia, joiden ainoa kontakti voi olla muutoin hoitaja. Ikäihmisten keskuudessa kun on paljon yksinäisyyttä, Kuusela jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy