Jouluiset tapahtumat virittävät jälleen juhlatunnelmaan

joulutapahtumat

Juhlakausi alkaa Turun seudun itäisissä kunnissa monipuolisten joulutapahtumien säestämänä.

PARAISTEN joulukadun avajaiset ovat perjantaina 22.11. kello 18–20. Tilaisuus alkaa trumpettisoololla ja jouluvalojen sytytyksellä. Soihtukulkue lähtee liikkeelle vanhalta palokunnan talolta. Joulupukin voi tavata osoitteessa Kauppiaskatu 18.

SAUVOSSA joulunavausta vietetään lauantaina 23.11. kello 11–13 Sauvon palvelukeskuksen pihassa ja ruokasalissa.
– Joulunavaus on ensimmäistä kertaa palvelukeskuksessa ja toivomme tilaisuudesta koko perheen iloista tapahtumaa, Sauvon kirjastonjohtaja Päivi Inkinen kertoo.

Tapahtuman ensimmäisen tunnin ajan tarjolla on lapsille suunnattua ohjelmaa. Joulupukki vierailee ja Hilda-Justiina Airola sekä Laura Parkkunen järjestävät toimintaa pihalla. Eläkeliiton Sauvo-Karunan osaston lauluryhmä laulaa ja laulattaa joululauluja kello 12.30–13 ruokasalissa.

Palvelukeskuksen ruokasalissa sekä ulkona on myyjiä myymässä erilaisia jouluisia tuotteita. Tilaisuudessa on myös glögitarjoilu, Eläkeliiton lättyteltta sekä Sauvon Urheilijoiden grillaamaa grillimakkaraa.

PAIMION perinteiset joulumarkkinat järjestetään kaupungintalolla ja pihapiirissä sunnuntaina 24. marraskuuta kello 11–15. Jouluvalojen sytytyksellä ja pikkujoulurauhanjulistuksella alkava tapahtuma on tulvillaan paikallisia itsevalmistettuja tuotteita.

Ohjelmassa on lisäksi kärryajelua lapsille Sukselaisenkujalla (1€/ajelu), Paimion Musiikkiopiston huilutrion musisointia kirjastossa, Tiernapoikien esiintyminen pihalla, piparinkoristelua Peimarissa sekä joulupukin ja joulumuorin vierailu markkinoilla. Pelmun Wiihdeorkesteri viihdyttää markkinakansaa ja Paimiosalissa pyörivät SunPaimio-videot.

Joulukujan avajaiset pidetään Paimion Postinkujalla sunnuntaina 1.12. kello 17. Ohjelmassa on perinteiseen tapaan joulurauhan julistus, glögi- ja piparitarjoilu, joulupukin vierailu
karkkikulhoineen sekä elävää joulumusiikkia. Joulukujan valot syttyvät jo 29. kerran ja ne tuovat valoa kulkijoille aina tammikuun puoleenväliin asti.

LIEDON joulunavaus valloittaa torin torstaina 28.11. kello 17.30–19. Tapahtuman ohjelmallinen osuus alkaa kuudelta kunnanjohtaja Esko Poikelan tervehdyksellä. Joulupukki vierailee ja Liedon oma laulajalupaus Kelly Draffan esiintyy. Paikan päällä pääsee tutustumaan poliisiautoon ja paloautoon sekä rapsuttamaan Suomen karva-kavereiden halikoiria. Seurakunnan Riemu ja Reilu kissat leikittävät ja laulattavat.

KAARINAN Koriston Joulutalli täyttyy kaarinalaisista käsityötaitajista 30.11.–1.12. Tarjolla on joulukoristeita, villasukkia, tiffanya ja keramiikkaa. Makoisat kakut, pullapojat ja piparkakkutalot kuuluvat myös Joulutallin valikoimaan. Ostosten lomassa voi nauttia Marttojen keittämästä riisipuurosta ja tallin tunnelmasta. Joulupukin vierailu tallilla on varmaa, oli keli sitten millainen tahansa. Tapahtuman järjestää Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelut yhteistyössä Kaarina-Seuran kanssa.

PIIKKIÖN joulukadun avajaisia vietetään perjantaina 29.11. kello 16–19 järjestyksessään viidettä kertaa. Järjestelyistä vastaavan Piikkiö Päivät ry:n Matti Uimosen mukaan kyseessä on pienimuotoinen koko perheen tapahtuma.

Kuva viime vuoden Piikkiön joulukonsertista. Kuva: Tiina Ilonen.

– Totuttuun tapaan joulupukki saapuu ilahduttamaan kävijöitä. Joulukadulta löytyy makeis-, hunaja- ja muiden jouluisten tuotteiden myyntiä. Osa myyjistä on paikallisia. Ohjelmassa on lisäksi ilmaiset arpajaiset, Uimonen sanoo.

Joulukadun avajaisiin osallistuvat Piikkiö Päivienkin taustajoukoista tutut paikalliset yhdistystoimijat.
– Yhteistyötahot järjestävät makkaranpaistoa ja joulupuurotarjoilua, Uimonen lisää.

Perinteiseen tapaan ilta huipentuu Hilpeään joulunavaukseen Piikkiön kirkossa. Hilpeässä Joulunavauksessa pääsee kello 19 alkaen kuulemaan ja näkemään nelikätistä ja nelijalkaista urkujensoittoa, kun urkutaiteilijat Tiina Ilonen ja Ville Urponen soittavat vauhdikkaita ja iloisia joulukappaleita. Urkujensoitto heijastetaan valkokankaalle.

Illan aikana esiintyvät myös Ilonen House Band ja seurakunnan ihastuttava lapsikuoro.
– Vapaapääsyisessä tilaisuudessa laulamme yhdessä joululauluja ja illan päätteksi on tarjolla glögiä ja pipareita, Ilonen toteaa.

Hilpeä joulunavaus on täyttänyt Piikkiön kirkon vuodesta 2012 alkaen ja se onkin muodostunut monien perheiden perinteiseksi joulukauden aloitukseksi. Yhteislauluina lauletaan tuttuja joululauluja kuten esimerkiksi Taas toivotus hyvän joulun, Joulumaa ja Pieni liekki. Lapsikuoro laulaa muun muassa kappaleet Soihdut sammuu, Ilouutinen jaKilisee, kilisee kulkunen. Tiina Ilonen ja Ville Urponen esittävät esimerkiksi biisit Jingle Bell Rock ja Joulupukki matkaan jo käy.

Katariina Mäkinen-Önsoy