Yli satapäinen joukko juhli vanhustenviikkoa Pyhärannassa

SPR:n Armi-Tuulikki Kraappa (oik.) ja monet muut vapaaehtoiset huolehtivat siitä, että heikompijalkaisetkin juhlavieraat saivat ruuan pöytään.

PYHÄRANTA. Pyhärannan seurakuntatalolla vietettiin Aleksis Kiven päivänä Ilon juhlaa osana valtakunnallista vanhustenviikkoa. Kuudetta kertaa järjestetyn juhlan teemana oli tänä vuonna vanhuuteen varautuminen. Juhlapuheen piti SPR:n Armi-Tuulikki Kraappa, jonka mukaan vanhuuteen varautumista on muun muassa sosiaalisten suhteiden vaaliminen, asumisratkaisujen ennakoiminen, testamentin laatiminen ja hoitotahdon kirjaaminen. Hoitotahdossa voi ennalta määritellä, miten haluaa itseään hoidettavan sellaisessa tilanteessa, jossa ei itse pysty enää tahtoaan kertomaan.

Kraappa toimii SPR:n edustajana myös Pyhärannan vanhusneuvostossa.

– Oli ihan kauheaa se, millaisia uutisia saatiin kuulla Esperistä ja Attendosta. Meillä on täällä Pyhärannassa Attendo, joka tekee omia asiakaskyselyitä, mutta vastausprosentit ovat olleet niissä todella pieniä. Siksi halusimme tehdä oman kysely, jotta tiedämme, miten meidän vanhuksia hoidetaan täällä. Mitään pahaa ei onneksi kuulunut, Kraappa kertoo.

Pyhärannassa tehdään jatkuvasti vapaaehtoistyötä ikäihmisten parissa.

– Ulkoilutamme ikäihmisiä SPR:n ja Marttojen yhteistyöllä tunnin verran joka viikkoa. Meitä on siinä ringissä 17 henkeä. Lisäksi Punaisella Ristillä on ystävätoimintaa. Diakonissa on etsinyt Pyhärannasta yksinäisiä vanhuksia ja Punainen Risti on antanut pienen koulutuksen vierailuja varten, Kraappa kertoo.

Eläkeliitolla virkeää toimintaa

Eläkeliiton emeritus-puheenjohtaja Markku Nurmi osallistui juhliin.

Myös Eläkeliitto toimii aktiivisesti Pyhärannassa ikäihmisten asialla. Eläkeliiton emeritus-puheenjohtaja Markku Nurmi kehuu toimintaa virkeäksi, aktiiviseksi ja monipuoliseksi.

– Jäseniä on 300. Järjestämme muun muassa kuukausitapaamisia, retkiä ja matkoja sekä juhlia. Vuoden päätapahtuma on kesällä Kirikalliolla pidettävä Iloinen iltapäivä. Lisäksi meillä on erilaista harrastustoimintaa, kuten askartelupiiri, laulukööri, ja äijä virtaa -piiri, jonka kanssa käydään miesporukassa saunomassa, hän esittelee.

Nurmi edustaa Eläkeliittoa myös Pyhärannan vanhusneuvostossa.

– Eläkeliitto järjestää lähinnä virkistystoimintaa ja vanhusneuvosto sitten ajaa ikäihmisten etuja, hän jaottelee.

Myös Ilon juhla järjestettiin pitkälti vapaaehtoisvoimin. Vapaaehtoiset kuljettivat ikäihmisiä paikalle ja tarjoilivat ruuan pöytiin niille, joiden liikkuminen oli vaikeaa.

Kunta tukee kotona asumista

Kunnanjohtaja Harri Hiitiö puhui juhlassa.

Kunnanjohtaja Harri Hiitiön terveiset ikäihmisille liittyivät päivän teemaan eli vanhuuteen varautumiseen.

– Koskaan ei ole liian aikaista, hän muistuttaa.

Kunnan palveluiden painopiste on kotona asumisen tukemisessa.

– Pyritään ylläpitämään ikäihmisten toimintakykyä, ja pikkaisen parantamaankin, hän sanoo.

Kunta ja seurakunta järjestävät vuosittain myös ikäihmisten palvelupäiviä.

Tilaisuudessa puhuivat myös diakonissa Tiina Mäkinen ja Pyhärannan palvelu- ja kehityspäällikkö Hanna Piiroinen. Tuolitanssituokion veti Elina Rautanen ja Pyhärannan seurakunnan kanttori laulatti yhteislauluja, muun muassa Pyhärannan laulun.

Juhlassa laulettiin muun muassa Pyhärannan laulu.
Elina Rautasen ohjaamat tuolitanssit saivat hymyn huulille ikäihmisten Ilon juhlassa Pyhärannan seurakuntatalolla.
Lilja ja Väinö Eeva (vas.) sekä Jorma ja Tuula Mäkinen tulivat Ilon juhlaan ensimmäistä kertaa. Mäkisillä riittää tekemistä eläkepäiviksi, mutta kymmenisen vuotta vanhemmalla Eevan pariskunnalla käy välillä aika pitkäksi. Onneksi omassa pihassa riittää puuhaa ja kalastus vielä onnistuu.
Elina Rautanen sai ikäihmiset tanssimaan.

Janica Vilen