U:gissa on nyt kaksi taksiasemaa

Olli Aarnio (vas.), Heli Lakia ja Pasi Kari ovat mukana Taksi Länsi-Suomi -osuuskunnassa.

Viime viikon torstaina 11 uusikaupunkilaistaksia siirsi kalustonsa linja-autoaseman viereen ja päivystystila löytyy nyt aseman kiinteistöstä.

UUSIKAUPUNKI. Torin laidalla on nyt Taksi Länsi-Suomi -osuuskunnan 9 yrittäjää ja heidän 11 autoaan. Taksiautoilijat ovat sopineet sekä kiinteistönvuokraajan että kaupungin kanssa taksien pitämisestä linja-autoaseman parkkialueella. Itse osuuskunta on perustettu jo aiemmin, mutta omissa tiloissa se on toiminut viikon verran.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Uudessakaupungissa on nyt kaksi taksiasemaa, kun Rauhankadun asemalle jää vielä yrittäjiä.

Koko idea osuuskunnan perustamiseen lähti Valopilkku-sovelluksen käytöstä. Taksi Länsi-Suomi on tehnyt sopimuksen sovelluksen käytöstä, joten uusikaupunkilaistaksin voi saada nyt myös sovelluksen kautta. Osuuskuntaan kuuluu noin 250 autoilijaa Länsi-Suomesta ja sen kotipaikka on Rauma.

Rauhankadulla toimii edelleen Lounais-Suomen Taxidatan alaisuudessa ajavat taksit, mutta osuuskuntahankkeen puuhamies, taksiautoilija Eero Veman kertoo päätöksen osuuskuntaan liittymisestä olleen yksinkertaisesti ajassa pysymisen.

– Kehitys menee eteenpäin ja kun kaupungissa on ollut ongelmana, ettei kyytejä aina saa, niin tähän epäkohtaan haluamme tuoda muutoksen.

Veman kertookin, että edelleen osa taksiyrittäjistä luottaa puhelinvarauksiin, mutta osuuskunnassa mukana olevat taksiyrittäjät näkevät sovelluspohjaisten varausjärjestelmien kasvattavan entisestään suosiotaan. Se vain on nykypäivää.

Taksitilaus onnistuukin sekä autojen kyljissä olevan puhelinnumeron kautta tai sitten Valopilkku-sovelluksen kautta. Kun yrittäjät ovat mukana Valopilkussa, niin käytännössä yrittäjä voi laittaa taksin varattavaksi missä päin Suomea tahansa.

Aiemmin tämä ei ollut mahdollista esimerkiksi siinä tapauksessa, että taksilla oli ajo vaikkapa Turkuun. Silloin auto ajoi tyhjänä takaisin. Nyt kyytejä on mahdollisuus saada myös paluumatkalle.

Taksi Länsi-Suomen toiminta-aluetta ei ole rajattu, toisin kuin muilla välitysyhtiöillä. Osuuskunnassa mukana olevat taksit ajavat edelleen myös Kela-kyytejä, joten tähän toimintaan ei muutoksia tullut.

Viime vuoden heinäkuussa kilpailulle vapautunut taksiala on tuonut Uuteenkaupunkiin vain vähäisiä muutoksia. Suurimpana ehkä nyt perustettu osuuskunta. Taksit ovat kilpailun vapautumisen myötä perustaneet omia ketjuja ja ne toimivat eri tilausvälityskeskusten kautta.

Rainer Tähtinen