Viikonlopun Ruokamessuilla päästään maistamaan kaarinalaisia artesaanijäätelöitä

Paimiolainen Piiä Pöllänen ja piikkiöläinen Hannamari Nurkkala esittelevät viikonloppuna Turun Ruokamessuilla ice popseja ja poptaileja.

Kaarinan Krossissa valmistetut ice popsit ja poptailit ilahduttavat ihmisiä monesta syystä. Suurimmat niistä ovat kasvipohjaisuus, luonnonmukaisuus, ylellisyys, käsityö, lähellä tuottaminen, esteettisyys ja lisäaineettomuus.

RUOKA. Piikkiöläisten Hannamari ja Jouko Nurkkalan sekä paimiolaisen Piia Pölläsen POPS! Oy valmistaa Kaarinan Krossissa artesaanijäätelöitä, joita pääsee maistamaan viikonloppuna Turun Ruokamessuilla. Yritys valmistaa meksikolaisista paletoista vaikutteita saaneita raikkaita ice pops -jäätelöitä sekä alkoholia sisältäviä poptaileja.

Perinteisistä jäätelöistä ice popsit eroavat siinä, että ne on valmistettu käsityönä vain luonnonmukaisista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista, ilman lisäaineita. Valikoimassa on paljon kokonaan vegaanisiakin vaihtoehtoja.

Suurin ero perinteiseen jäätelöön on koostumuksessa.

– Näihin ei vatkata valmistusvaiheessa ilmaa, kuten moniin muihin jäätelöihin, ja siksi rakenne on paljon tiiviimpi, kertoo Hannamari Nurkkala.

Poptailit taas sisältävät alkoholia. Messuilla esitellään päärynä–konjakki-poptail, kesällä taas suuren suosion sai mojito-poptail.

– Alkoholipitoisuus näissä jäätelöissä on alle 2,8 %, Pöllänen kertoo.

Idea löytyi Instagramista

Idea omasta jäätelötehtaasta lähti viime vuonna siitä, kun Nurkkala makoili sängyllä ja selaili Instagramia vauvan nukkuessa kainalossa.

– Vastaan tuli kuva meksikolaisesta paletasta ja ihastuin heti. Kun aloin tutkia asiaa, hämmästyin, että juuri kukaan ei tee näitä Suomessa, kertoo Nurkkala.

Pölläsen hän on tuntenut yli 20 vuotta.

– Soitin Piialle, että nyt löysin sellaisen jutun, että sun on pakko lopettaa työt ja lähteä mukaan, hän muistelee hymyssä suin.

Nurkkala on koulutukseltaan insinööri ja Pöllänen lastentarhanopettaja. Molemmat oikeastaan jo kaipasivatkin vaihtelua työuraansa, eikä hyppyä tuntemattomaan ole tarvinnut katua. Yritys perustettiin viime vuoden marraskuussa, tuotanto alkoi keväällä ja tähän päivään mennessä yritys on myynyt jo 15 000 jäätelöpuikkoa.

– USA:ssa myydään tällaisia jäätelöitä vuodessa 18 miljardia puikkoa, Nurkkala tietää.

Kesän aikana heillä oli myymälä Turun kauppahallissa ja lisäksi neljä polkupyörää kiersi myymässä jäätelöitä Kaarinassa, Naantalissa ja Turussa.

Tänä syksynä POPS! Oy avaa vielä verkkokaupan ja tehtaanmyymälän Juristinkadulle.

Maut sesongin mukaan

Jäätelöiden maut vaihtelevat sesongin mukaan. Keväällä käytettiin paljon raparperia, kesällä mansikkaa ja viinimarjoja. Nyt kuluu omenaa ja puolukkaa.

Nurkkalan suosikkimaku on metsämarja–jugurtti, Pölläsen taas omena–puolukka. Molempia on tarjolla viikonlopun Ruokamessuilla.

Janica Vilen

*muokattu 4.10. Poistettu virke, jossa kerrottiin tuotteen olevan sokeriton. Sokeria on, vaikkakin vähemmän kuin useimmissa muissa jäätelöissä