Turun Nuoren Teatterin versio Kaunottaresta ja Hirviöstä on mahtava ja mahtipontinen

Aurinkokuninkaan hovinaisia, vas. Chevreusen herttuatar (Jenni Nerg), Maintenonin markiisitar (Iida Arki) ja Louise (Jenny Karlsson)

Turun Nuori Teatteri: Kaunotar ja hirviö

Käsikirjoitus: Mike Pohjola

Ohjaus: Jere Hultin

Musiikki ja taustanauhat: Juha Antikainen

Tanssikoreografi: Mikko Kaikkonen

Pukusuunnittelu: Tuula Peltoniemi

Lavastuksen suunnittelu: Joonatan Perälä

Maskeeraus: Henna Piilinen

TEATTERIARVIO. Kun Turun Nuoren Teatterin Kaunotar ja Hirviö alkaa, saa yleisössä ensitöikseen heittää kaikki ennakko-odotuksensa romukoppaan. Tämä tarina on todella eri kuin Disneyn samanniminen. Toki tässäkin tarinassa on Kaunotar ja Hirviö, mutta Kaunotar (Kaisla Silfver) on peruukintekijä köyhästä suurperheestä ja Hirviö puolestaan Aurinkokuninkaana tunnettu Ludvig XIV. Kuninkaan roolin näyttelee Eero Laine ja Hirviön roolin Jussi Virtanen.

Tarinan alussa Chiracin markiisi (Hanna Lindqvist) nappaa ennustajaeukolta taikapeilin, johon katsova muuttuu ulkoiselta olemukseltaan sellaiseksi kuin sisältä on. Hän onnistuu peilin avulla muuttamaan koko Ranskan hovin hirviöiksi ja lähtee sitten kosioretkelle pyytämään Kaunottaren kättä.

Näytelmä on mahtava ja mahtipontinen. Estraadilla nähdään yli 30 lasta ja nuorta, mikä tuo erityisesti musiikkinumeroihin valtavasti voimaa. Erityisesti kohtaus, jossa markiisi usuttaa kyläläiset taisteluun Hirviötä vastaan, on täynnä latausta. Näyttelijät onnistuvat rooleissaan erinomaisesti. Erityisesti pääroolien esittäjät vakuuttavat – myös laulu- ja miekkailutaidoillaan. Upeat taistelukohtaukset on suunnitellut Antti Laine.

Vas. Markiisi Chirac (Hanna Lindqvist) ja Ludvig XIV (Eero Laine), taustalla Aurinkokuninkaan hoviväkeä ja kyläläisiä.

Aluksi hupun alle piiloutuva Hirviö palajastaa kasvonsa juuri ennen väliaikaa. Näky on sen verran kammottava, että esitystä ei suositella alle 6-vuotiaille. Maskeraaukselle siis täydet pisteet! Maskeerauksen lisäksi puvustus on ensiluokkaista: runsasta, ranskalaista ja ajan henkeen sopivaa. On uskomatonta, että harrastajateatterissa pystytään toteuttamaan näin upeasti puvustettu hahmokavalkaadi. Aurinkokuninkaastakin on saatu täsmälleen sellainen kuin hän maalauksissa on.

Lavastus on kekseliäs ja toimiva. TNT:n näyttämö on kuin luotu Ranskan hovin tanssisaliksi, mutta se muuntautuu nopeasti myös synkäksi metsäksi. Kun lavastevaihdot tehdään pilkkopimeässä, saa yleisö aina pidättää jännityksestä henkeä odottaen, mitä seuraavaksi silmien eteen avautuu, kun valot syttyvät.

Kaunottaren perhe takana vas. isä (Rasmus Hirvonen), Kaunotar (Kaisla Silfver) edessä vas. Marguerite (Inka Virtanen), Jean-Pierre (Saara Liljavirta), Jean-Paul (Julia Vuori), Jean-Jean (Siiri Liljavirta) ja Brigitte (Aino Lagus).

Vaikka näytelmässä on paljon jännittäviä kohtauksia, myös huumoria on käsikirjoituksessa mukana yllin kyllin. Parhaimmat naurut onnistuvat kirvoittamaan Kaunottaren turhamaiset siskot (Aino Lagus ja Inka Virtanen). Lisäksi yleisö saa nauttia intertekstuaalisista viittauksista.

Samaa näytelmää on esitetty Turun Nuoressa Teatterissa edellisen kerran vuonna 2003. Silloin Kaunottaren pikkuveljeä näytellyt Jere Hultin on ehtinyt kasvaa aikuiseksi ja toimii nyt tämän näytelmän ohjaajana – ja hyvin toimiikin.

Esityskausi jatkuu 8.12. asti.

Arvio: Janica Vilen

Kuvat: Mikko Vihervaara