Lukijalta: Raisiolaisten yhteisessä Olkkarissa on käynnissä teemaviikot

Tällä viikolla hemmotellaan lapsia, ensi viikolla senioreita

Mitä jos… olisi keskellä kaupunkia turvallinen paikka, jonne saisivat kaikki kuntalaiset vapaasti tulla. Ei katsottaisi ikää, sukupuolta, sosioekonomista statusta, seksuaalista suuntautumista, etnistä taustaa tai ajanvarausta. Olisi esteetön kulku, ovet avautuisivat kuin itsestään, aulassa olisi ihminen tervehtimässä ja ottamassa tulijat vastaan aidosti hyväntuulisena.

Olkkari on Raision kaupungin aikuissosiaalityön alla toimiva matalankynnyksen kohtaamispaikka ja palvelupiste kuntalaisille. Olkkari on osallistavan sosiaaliturvan hanke ja yksi viidestä kokeiluun osallistuneesta kunnasta THL:n tuottamassa kuntakokeilussa (2018–2019).

RAISIO. Yksinäisyys, eriarvoisuus, syrjäytyminen ja osattomuus eivät ole ainoastaan yksilötason ongelmia. Eriarvoisuuden ehkäiseminen ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluvat kunnan kaikille toimialoille. Tämä edellyttää sektorirajat ylittäviä yhteistyön mahdollistavia rakenteita ja käytäntöjä. Sosiaali- ja terveyspalvelut tulisi jakautua kansalaisille tasa-arvoisesti yhdenvertaisuuden idealla. Tähän on pyritty Raision kaupungissa, osallistavan sosiaaliturvan kokeilussa.

Olkkari on kuntalaisten kohtaamispaikka, avoin neuvonta- ja palvelupiste. Olkkariin jalkautuu viikoittain viranomaisia ja asiantuntijoita mm; Kelan ja sosiaalitoimen työntekijät, terveydenhoitaja sekä asumis- ja ikäihmisten palveluneuvojat. Asiakastietokoneet ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Tarjolla on erilaista pop up-toimintaa, info-tilaisuuksia, digiohjausta, kuukausittain vaihtuva taidenäyttely ja ammatillisesti ohjattua vapaa-ajan toimintaa.

Ohjaajan kanssa voi myös siirtyä rauhalliseen huoneeseen keskustelemaan kahden kesken, jos mielen päällä painaa huolet. Olkkari tekee yhteistyötä oppilaitosten ja työllistämispalveluiden kanssa tarjoten harjoittelupaikkoja tai mahdollistaen kuntouttavaa työtoimintaa. Iltaisin tila on yhdistysten ja järjestöjen maksuttomassa käytössä.

Ihmisarvo on absoluuttinen ja universaali

Olkkariin saavat kaikki tulla ja osallistua toimintaan hyvässä hengessä tasavertaisesti. Tarkoituksena on ennaltaehkäistä yksinäisyyttä ja syrjäytymistä, vähentää asiakkaiden luukulta luukulle kierrättämistä sekä osallisuuden lisääminen. Yhteistyössä toimitaan sosiaalityön asiakkaiden ja heidän verkostojensa, kuntien viranomaisten, päättäjien, yhteisöjen ja yritysten kanssa.

Asiakkaat eivät useinkaan tiedä kaikista palveluista, joita heidän on mahdollista käyttää asioidensa hoitamiseksi. Olkkarissa heille kerrotaan niistä. Tiedon lisääntyessä ihmiset voivat tehdä uudenlaisia ja omaa hyvinvointiaan edistäviä valintoja. Olkkarin palvelut ovat kaikkinensa maksuttomia. Asunnottomille tai muuten vaikeassa elämäntilanteessa oleville esimerkiksi yöt voivat olla vaikeita. Aamukahville voi tulla Olkkariin, päivän lehdet saa luettua, sohvalla voi lepäillä ja aina on ihminen tavattavissa.

Olkkarissa tapahtuu

Olkkarissa on kuunneltu tarkalla korvalla kuntalaisten toiveita ja ideoita. Kerätyn tiedon pohjalta on suunniteltu muun muassa lokakuussa järjestettävät teemaviikot.

Lastenviikolla 40 etsitään merirosvoaarretta, kuunnellaan satuja ja tarinoita, pelataan lautapelejä, tutustutaan perhetemppuilun saloihin ja ryhmäleikkeihin. Loppuviikoksi saamme Olkkariin huippu hienon kepparitallin keppihevosineen.

Raision kaupungin ikäihmisten asiakasohjaaja Tyyne-Maria Malmström hehkuttaa, ensimmäistä kertaa Raisiossa järjestettävää Villit Vuodet viikkoa. Ohjelmassa on tietenkin rakkauslaulu bingo, musiikkitapahtuma, löydä ystävä, onnenpyörä, ikäihmisten seksuaalisuus, perjantaitanssit ja paljon muuta senioreille suunnattua toimintaa.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu päättyy marraskuun 2019 loppuun mennessä. Olkkarin kävijöitä ja työntekijöitä askarruttaa saako toiminta jatkua vai suljetaanko ovet vaivihkaa hankerahoituksen loppuessa? Nykypäivänä on entistä enemmän tarvetta ennaltaehkäisevälle sosiaaliselle muutostyölle. Tämänkaltaisen työn todelliset hyvinvointi-, hyöty- ja taloudelliset arvot ja säästöt tulevat selkeämmin näkyville vasta pitkällä aikajänteellä. Ruohonjuuritasolla vaikuttaminen luo turvallisuutta, hyvinvointia ja viihtyvyyttä kuntalaisille ja on osaltaan arvokasta ihmisenä olemisen vertaistukea.

Asunnottomien yö 17.10.

Torstaina 17.10. vietetään valtakunnallista Asunnottomien yötä. Olkkarissa järjestetään yhteistyössä Turun AMK:n sosionomiopiskelijoiden kanssa asiakasfoorumi. Kuntalaiset saavat osallistua keskustelutilaisuuteen, jossa voi vapaasti ilmaista mielipiteensä Olkkarin toiminnasta. Kuvaamme myös asiakkaiden videoterveisiä Raision kaupungin päättäjille. Illalla järjestämme monenlaista ohjelmaa eri yhteistyötahojen kanssa, tarjolla on soppaa, hygieniatuotteita ja vaatelahjoituksia.

Susanne Peltola

Turku AMK sosionomiopiskelija

työharjoittelussa Raision Olkkarissa