Raisiossa, Kaarinassa ja Ugissa koulutetaan kohtaamaan monimuotoisia perheitä

PERHEET. Lastensuojelun Keskusliiton Perheet keskiöön -hanke tarjoaa kolme maksutonta koulutusta, joissa pureudutaan monimuotoisiin perheisiin ja niiden kohtaamiseen. 29. lokakuuta pidetään kaksi koulutusta: Raision kaupungintalon valtuustosalissa kello 13–15.45 ja illalla Kaarinassa Kaarinasalissa kello 18–20. Uudessakaupungissa samainen koulutus pidetään 6. marraskuuta Kulttuurikeskus Crusellissa.

Koulutukset on suunniteltu kuntien, seurakuntien ja perheiden parissa toimivien yhdistysten työntekijöille ja vapaaehtoisille, mutta tervetulleita ovat kaikki, joita asia kiinnostaa. Erityisesti monimuotoisten perheiden vanhemmat voivat saada koulutuksista paljon irti. Luvassa on taatusti mielenkiintoinen parituntinen, kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin järjestöpäällikkö Katja Rippstein, joka myös avaa koulutukset.

Suomen kaikista perheistä jo yli kolmannes lasketaan monimuotoisiin perheisiin. Niitä ovat muun muassa adoptioperheet, uusperheet, yhden vanhemman perheet, monikkoperheet, sateenkaariperheet, lapsettomuudesta kärsivät perheet sekä sellaiset perheet, joista lapsi on kuollut.

Monimuotoisten perheiden vanhemmilla on usein sellainen kokemus, että perheen tarinaa joutuu alusta asti kertomaan monien palveluiden parissa. Tämä koulutus auttaa ymmärtämään ja kohtaamaan erilaisia perheitä, Rippstein sanoo.

Raision ja Uudenkaupungin koulutuksissa kuullaan kahta asiantuntijaa: Monimuotoiset perheet -verkoston johtavaa asiantuntijaa Anna Moringia ja Suomen Uusperheiden Liiton hankepäällikköä Elisa Jyllikoskea. Kaarinassa Moring luennoi yksin, mutta nostaa esille myös uusperheasioita.

Moring on tämän hetken kovin asiantuntija puhumaan muun muassa sateenkaarinuorten kohtaamisesta, Rippstein kehuu.

Monimuotoisten perheiden parissa toimii Suomessa valtava määrä järjestöjä, joille halutaan tarjota erityisosaamista koulutuksen kautta.

Nyt päästään kohtaamisen ytimeen, Rippstein uskoo.

Janica Vilen